به گزارش اسوشیتدپرس در برآورد تازه هیئت کارشناسان سازمان ملل، مجددا بر شباهتهای اساسی میان تسلیحات شورشیان حوثی و تسلیحات ساخت ایران تاکید شده، اما این احتمال نیز مطرح شده که تهران میخواهد به حل بحران یمن یاری برساند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس، دهم مرداد ماه، میگوید نسخهای از گزارش تازه هیئت کارشناسان ملل متحد به شورای امنیت سازمان ملل را دیده است. این هیئت وظیفه دارد بر اجرای تحریمهای بینالمللی، در پی شورش حوثیها و بالا گرفتن نبردها در یمن، نظارت کند.
بنا بر نسخهای که اسوشیتدپرس دیده «هیئت سازمان ملل بر این عقیده است که ایران اکنون احتمالا تمایل پیدا کرده برای یافتن راهحلی صلحآمیز در پیوند با بحران یمن، نقش سازندهای ایفا کند، همانطور که در همکاری با برخی کشورهای اروپایی و برای اجرای آتشبس در ماه رمضان دیده شد؛ آتشبسی که در نهایت ناموفق بود».
البته در این گزارش که ارزیابی و برآورد کارشناسان ملل متحد از شـش ماهه نخست سال جاری میلادیست، در عین حال مجددا به شباهتها میان تسلیحات مورد استفاده شورشیان و تسلیحات ساخت ایران اشاره شدهاست.
به گزارش اسوشیتدپرس در این گزارش گفته شده بنا بر تحقیقات از لاشه ۱۰ موشک پرتابشده بهسوی عربستان سعودی و پهپادهای استفادهشده توسط شورشیان حوثی، «شباهتهای مشخصی بین این جنگافزارها و جنگافزارهای ساخت ایران وجود دارد».
کارشناسان سازمان ملل متحد در گزارش پیشین خود در دی ماه ۱۳۹۶ گفته بودند جمهوری اسلامی ایران تحریمهای سازمان ملل متحد در زمینه منع رساندن جنگ افزار برای نیروهای حوثی و همپیمانان آنها را زیر پا گذاشته است. کارشناسان، با استناد به قطعنامه شورای امنیت مبنی بر منع ارسال مستقیم یا غیرمستقیم جنگافزار برای حوثیها و متحدین آنها، گفته بودند تهران این بند را زیر پا گذاشته و احتیاط لازم را نشان نداده است.
در آن زمان نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، باقیمانده یک موشک را به عنوان «شواهد غیرقابل انکار» در مورد ارسال تسلیحات از ایران برای شورشیان یمنی به دیلپماتها نشان داده بود.
مقامهای ایران ارسال جنگافزار برای شورشیان حوثی یمن را همواره تکذیب کردهاند، هرچند حمایت خود از شورشیان را پنهان نمیکند. تهران، آمریکا را به ارائه «شواهد ساختگی» در مورد موشک شلیکشده بهسوی فرودگاه ریاض در سال گذشته متهم کرده بود.
اسوشیتدپرس میگوید در گزارش تازه سازمان ملل گفته شده «به نظر میرسد با وجود تحریمهای هدفمند تسلیحاتی، حوثیها همچنان به موشکهای بالیستیک و پهپاد دسترسی دارند و احتمالا بر شدت کارزار خود علیه عربستان سعودی افزودهاند».
به گفته کارشناسان «احتمال زیادی» وجود دارد که موشکها خارج از یمن ساخته شده و قطعات آن به یمن انتقال پیدا کرده و در آنجا سر هم شدهاست. در این گزارش گفته شده کارشناسان مبدلهای برقی را دیدهاند که ساخت یک شرکت ژاپنیست و در بخشهایی از موشکها نیز الفبای سیریلیک دیده شده که ممکن است به روسیه مربوط شود.
جنگ یمن سه سال است که ادامه دارد، به کشتهشدن دستکم ده هزار نفر انجامیده و دو سوم کل جمعیت آن کشور را محتاج کمکهای انساندوستانه کردهاست. در این میان نزدیک به ۹ میلیون نفر از کل ۲۷ میلیون شهروند یمنی در آستانه قحطی قرار گرفتهاند.