لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۴۷

گزارشگران بدون مرز: بازجویی تلویزیونی از روح‌الله زم مصداق شکنجه است


تصویری از بازجویی تلویزیونی روح‌الله زم
تصویری از بازجویی تلویزیونی روح‌الله زم

سازمان گزارشگران بدون مرز پخش «بازجویی تلویزیونی» از روح‌الله زم، مدیر آمدنیوز، را مصداق «شکنجه» دانست.

این سازمان در توییتی که روز شنبه ۲۱ تیرماه منتشر کرد نوشته است روح‌الله زم در طول بازداشت «در سلول انفرادی» بوده و پخش اعترافات اجباری او از تلویزیون «اعتراف آشکار رژیم ایران به انجام جرم شکنجه‌ی زندانی است».

فیلم اعترافات اجباری روح الله‌ زم شامگاه جمعه ۲۰ تیرماه از شبکه دوم تلویزیون حکومت ایران پخش شد.

در این فیلم که علی رضوانی، مجری تلویزیون که سابقه حضور در بازجویی‌های تلویزیونی را دارد، سوالات متعددی درباره زندگی شخصی و رسانه‌ای آقای زم مطرح کرد.

به ادعای آقای رضوانی این فیلم در محیطی خارج از زندان تهیه شده است. زمان تهیه این فیلم مشخص نیست ولی در بخشی از گفت‌وگو آقای زم توضیح می‌دهد که مدت‌هاست در محل تهیه این فیلم نگهداری می‌شود.

روح الله زم که در فرانسه زندگی می‌کرد، مهر ماه گذشته در سفری به عراق بازداشت و تحویل ایران داده شد. شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی در ۱۳ مورد اتهامات اقای زم را مصداق «فساد فی الارض» دانسته و او را به اعدام محکوم کرد.

از جمله این اتهامات «جاسوسی برای دو کشور فرانسه و اسرائیل» است، اما آقای زم با رد همه آنها تاکید داشته که او صرفا کار خبرنگاری می‌کرده است.

مجری برنامه همچنین آقای زم را متهم به راه‌اندازی اغتشاشات در ایران کرد که با واکنش مدیر آمدنیوز مواجه شد و خطاب به مجری گفت: «شما می‌گویید اغتشاشات، ما می‌گوییم اعتراضات».

این بخش از فیلم که همراهی آقای زم با معترضان را نشان می‌داد، در شبکه‌های اجتماعی بازتاب بسیاری داشت و کاربران پخش این قسمت را شکست تهیه‌کنندگان فیلم دانسته‌اند که قصد داشتند از این فیلم علیه روح‌الله زم استفاده کنند.

برخی کاربران فعال در توییتر که از حکومت جمهوری اسلامی دفاع می‌کنند نیز از پخش چنین جمله‌ای از زبان روح‌الله زم انتقاد کرده‌اند.

در ادامه این فیلم، مجری برنامه روح‌الله زم را متهم به «خیانت به مردم» کرد که مدیر آمدنیوز این اتهام را رد کرد و قبول نکرد که مردم را به خطر انداخته است. آقای زم گفت مردم خودشان کف خیابان بودند.

در این فیلم همچنین از زبان آقای زم گفته شد که «سه‌،چهار نفر» از منابع و مرتبطان او در ایران بازداشت شده‌اند و «اسامی بزرگ» دیگری در این پرونده وجود دارد.

پیش از این، محمدعلی زم، پدر روح‌الله زم در یادداشتی که در اکانت اینستاگرامش منتشر کرده بود، به نقل از وکیل روح الله زم نوشت که در ملاقات او با موکلش «همیشه یک یا دو نفر از ضابطین حضور یافته» و گفت‌وگوهای این دو را گوش کرده‌اند که همین باعث می‌شده روح الله در بیان خود «دچار نوعی تردید و دودلی و سردرگمی باشد».

او با «غیرقانونی» خواندن حکم اعدام برای روح‌الله زم تاکید کرد که فرزندش در جریان محاکمه «از ابتدایی‌ترین حقوق خود» محروم مانده است.

با وجود چنین اعتراض‌هایی، دستگاه قضایی و امنیتی ایران بدون توجه به درخواست‌های خانواده و وکیل آقای زم، اقدام به ضبط و پخش فیلم اعترافات اجباری او از صداوسیما کرده است.

تلویزیون جمهوری اسلامی در موارد دیگری نیز افرادی که به‌دلایل سیاسی با اتهام‌ها یا محکومیت‌هایی مانند اعدام روبه‌رو شده‌اند را پای دوربین آورده‌است.

این برنامه‌ها با اعتراضات گسترده‌ بین‌المللی و اعتراضات مدافعان حقوق بشر روبه‌رو شده که آن را مصداق اعتراف اجباری و تولید نهادها و سازمان‌های امنیتی در ایران می‌دانند.

بر اساس تحقیقی که سازمان عدالت برای ایران و فدارسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر در تیرماه امسال منتشر کردند، در طول ۱۰ سال گذشته ۳۵۵ مورد اعتراف اجباری از متهمان تهیه شده است.

XS
SM
MD
LG