در ادامه تلاش ایران برای حفظ سرمایهگذاریهای خارجی در کشور، وزیر نفت جمهوری اسلامی روز چهارشنبه، ۹ خردادماه، دو ماه به کمپانی فرانسوی توتال برای مذاکره با آمریکا وقت داد.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ، ایرنا، به نقل از بیژن زنگنه، وزیر نفت، خبر داد که شرکت عظیم توتال «۶۰ روز فرصت دارد» تا با آمریکا مذاکره کرده و تصمیم بگیرد که در ایران خواهد ماند یا خیر.
وزیر نفت در دولت حسن روحانی همچنین خبر داد که در صورت خروج توتال از کشور، شرکت ملی نفت چین جایگزین آن خواهد شد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، روز ۱۸ اردیبهشتماه، رسماً خروج دولتش از میان امضاکنندگان برجام، توافق اتمی با ایران، را اعلام کرده و از بازگشت تحریمها علیه تهران خبر داد.
کمتر از دو هفته بعد، وزیر خارجه ایالات متحده نیز در اولین سخنرانی خود در این مقام فشار را بر جمهوری اسلامی تشدید کرده و از وضع «شدیدترین تحریمهای تاریخ» علیه تهران خبر داد.
مایک پومپئو روز دوشنبه، ۳۱ اردیبهشت، در سخنرانی خود در اندیشکده بنیاد هریتج برای رسیدن به توافق هستهای جدید با ایران ۱۲ شرط تعیین کرد که با پاسخ منفی تهران مواجه شد.
اما همین اعلان خروج و تهدید تحریم بیشتر کافی بود تا کمپانیهای خارجی را به صرافت کنار کشیدن از قراردادهای خود با تهران بیندازد و قطاری را به حرکت وادارد که به نظر میرسد تا هفتهها و ماههای آینده نیز از حرکت بازنایستد.
لوکاویل، دومین شرکت بزرگ نفتی روسیه، روز سهشنبه، هشتم خردادماه، اعلام کرد به دلیل نگرانیهای ناشی از بازگشت تحریمهای آمریکا، فعلاً قصد ندارد پروژههای مربوط به ایران را دنبال کند.
در همین روز بانک بیسیپی سوئیس نیز خبر داد که در پی خروج آمریکا از برجام، نقل و انتقالات جدید مالی با ایران را قطع کرده و در حال کاهش چشمگیر فعالیتهای مرتبط با ایران است.
غیر از این دو، خبرگزاری تسنیم هم روز چهارشنبه از «تعلیق» قرارداد ریلی یک شرکت سوئیسی به ارزش تقریبی یک و نیم میلیارد دلار برای تحویل نزدیک به هزار واگن مترو خبر داد.
تسنیم دلیل این اتفاق را «تحریمهای آمریکا» عنوان میکند.
حال وزیر نفت ایران به شرکت توتال ۶۰ روز وقت داده است تا برای «ماندن در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی» تصمیم بگیرد.
بیژن زنگنه همچنین به دولت فرانسه سیگنال داده است که در این راه به توتال کمک کرده و تلاش کند این شرکت در ایران بماند.
خبرگزاری ایرنا به نقل از آقای زنگنه میگوید: «دولت فرانسه نیز در این ۶۰ روز میتواند با دولت آمریکا برای ماندن توتال در ایران مذاکراتی انجام دهد.»
طی روزهای گذشته چندین شرکت عمدتاQ اروپایی از جمله مرسک دانمارک و زیمنس آلمان اعلام کردهاند به دلیل خطرات ناشی از بازگشت تحریمهای آمریکا، فعالیتهای خود در ایران را متوقف میکنند.
بر اساس گزارش خبرگزاریهای ایرنا، تسنیم، رویترز، رادیوفردا/ ف. دو. / پ.پ