لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۱۲

ظریف در مورد اف‌ای‌تی‌اف: همه مشکلات را حل نمی‌کند، اما باعث تقویت منافع کشور است


وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه، ۲۷ شهریورماه، ضمن تاکید بر آن که تصویب لوایح اف‌ای‌تی‌اف (FATF)، گروه ویژه اقدام مالی، حلال همه مشکلات نیست، گفت که این کار «یکی از مهم‌ترین بهانه‌های دشمنان ایران» را می‌گیرد.

دولت حسن روحانی برای جلوگیری از قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) چهار لایحه «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌یافته»، «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم»، «اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی» و «اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» را به مجلس ارائه کرده، ولی تنها اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم تصویب شده است.

مخالفان پیوستن ایران به مقررات اف‌ای‌تی‌اف، که عمدتاً از مخالفان دولت حسن روحانی هستند، می‌گویند با این کار، راه برای اعطای کمک مالی به «حماس» و «حزب‌الله لبنان» مسدود می‌شود.

موافقان پیوستن ایران به این پیمان‌نامه می‌گویند که مخالفان آن، از شفافیت اقتصادی و جلوگیری از فساد بانکی می‌ترسند.

رئیس جمهور ایران قانون جدید مبارزه با تامین مالی تروریسم را در روز ۲۰ مردادماه برای اجرا ابلاغ کرد، اما سه لایحه مرتبط با اجرای این مقررات به دلیل مخالفت رهبر جمهوری اسلامی و شورای نگهبان تصویب نشده است.

این در حالی است که در میانه شهریورماه محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس، به نقل از منابع موثق از توافق آیت‌الله علی خامنه‌ای با تصویب لوایح مبارزه با پول‌شویی خبر داد.

حال به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، در دفاع دوباره از این لوایح گفته است که «مقام معظم رهبری هم این موضوع را به مجلس واگذار کردند و امیدواریم در این فاصله مجلس با این اقدام مهم و اساسی یک بهانه بی‌دلیل را از آمریکا و کشورهایی که خودشان بزرگ‌ترین حامیان تروریسم هستند بگیرد.»

او در توضیحی درباره این لوایح گفت: «سه لایحه‌ای که باقی مانده برای منافع کشور و شفاف‌سازی و مقابله با ایران‌هراسی‌های دروغین در دنیا انجام شده.»

وزیر خارجه جمهوری اسلامی در عین حال تاکید کرده است که با تصویب این لوایح «همه مشکلات ما حل نمی‌شود».

او گفت: «این که فکر کنیم با تصویب این لوایح همه مشکلات ما حل می‌شود تصور اشتباهی است. بدخواهی‌هایی که علیه ایران از سوی سلطه‌طلب‌ها است ادامه خواهد داشت، اما یکی از بهانه‌های مهم از آنها گرفته می‌شود.»

به نظر می‌رسد این توضیحات از طرف وزیر خارجه ایران پاسخی باشد به انتقاد تعدادی از نمایندگان مجلس که در یکی دو روز گذشته چنین نظر داده‌اند که تصویب این لوایح مشکلات اقتصادی و مالی کنونی کشور را حل نمی‌کند.

از جمله محمدرضا حسنخانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، روز سه‌شنبه به خبرگزاری مهر گفت که «مشکلات کشور بیش از آن که متاثر از عدم تصویب لوایح مرتبط با اف‌ای‌تی‌اف باشد، ناشی از تحریم‌های آمریکا است».

به گفته آقای حسنخانی، «البته شواهد نشان می‌دهد که تصویب این لوایح چندان راهگشا نیست، هرچند که دولتی‌ها اصرار دارند که اثرگذار است».

خبرگزاری فارس نیز به نقل از یک عضو کمیسیون انرژی مجلس می‌گوید که «۸۰ درصد از خواسته‌های اف‌ای‌تی‌اف اجرا شد، اما تأثیر مثبتی بر روابط بانکی نداشت».

جلسه آینده درباره برجام، هفته آینده

محمدجواد ظریف روز سه‌شنبه همچنین خبر داد که هفته آینده ایران با گروه ۱+۵ منهای آمریکا جلسه‌ای دیگر خواهد داشت.

به گفته وزیر خارجه ایران، ایران «منتظر اجرایی شدن اقدامات عملی» اروپا در این زمینه است.

او گفت:‌ «اروپا اقدامات عملی را شروع کرده و ما منتظر اجرایی شدن این اقدامات عملی هستیم. اروپایی‌ها هم می‌دانند بر اساس این اقدامات عملی ما تصمیم‌گیری می‌کنیم.»

«اقدامات عملی» عبارتی است که یک روز پیشتر علی‌اکبر صالحی به کار برده بود.

آقای صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، روز دوشنبه خواستار سرعت بخشیدن به تلاش‌های اتحادیه اروپا جهت نجات توافق هسته‌ای با ایران شد.

به گفته آقای صالحی، «ضروری است این گام‌ها[ی اروپا] با اقدامات عملی و محکم‌تری تکمیل شود و رهیافت اقدامات تدریجی، مکانیزم مناسبی در پاسخ به شرایط ناشی از سیاست لجبازانه آمریکا در تضعیف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست».

منابع: خبرگزاری‌های ایسنا، فارس، مهر، رادیوفردا/ ف. دو./ پ.پ
XS
SM
MD
LG