وزیر خارجه ایران میگوید که نگرانی شخصی بابت تحریمهای ایالات متحده علیه خود ندارد و تنها تاثیر این اقدام واشینگتن محدود ساختن امکان ارتباطاتی و دیپلماسی اوست که نمیتواند به درد هیچ کسی بخورد.
اظهارات محمد جواد ظریف روز پنجشنبه ۱۳ تیر در گزارشی از روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز بازتاب یافته است که به چالشهای او در مواجهه با نیروهای تندروی داخلی و دست و پنجه نرم کردن با سیاستهای دولت دونالد ترامپ میپردازد.
مقامات دولت ایالات متحده هفته گذشته اعلام کردند که وزیر خارجه ایران را در فهرست تحریمهای خود قرار میدهند، امری که یک اقدام کمسابقه دیپلماتیک توصیف شده است.
آقای ظریف در ایمیلی به پرسشهای گزارشگران نیویورکتایمز در این باره پاسخ داده و نوشته است: «هر کسی که مرا میشناسد میداند من یا خانوادهام هیچ ملک و املاکی خارج از ایران نداریم.»
وی افزود: «من شخصا حتی یک حساب بانکی هم خارج از ایران ندارم. ایران همه زندگی من و یگانه جاییست که به آن تعهد دارم. بنابراین هیچ مشکل شخصی با تحریمهای احتمالی ندارم.»
به گفته وزیر خارجه ایران، واشینگتن با این اقدام تنها به خود ضربه میزند و «یگانه تاثیری که این امر میتواند داشته باشد، محدود ساختن توانایی ارتباطی اوست که بیشک به درد هیچ کسی نمیخورد».
او ادامه داده که این امر «به طور حتم امکان تصمیمگیری آگاهانه در واشینگتن را نیز محدود میسازد».
ایران در واکنش به خروج ایالات متحده از توافق هستهای و بازگشت تحریمها، پس از گذشت یک سال از تصمیم خود برای کاهش تعهدات خود نسبت به برجام خبر داده است. گام اول ایران بود که از سقف تعیین شده برای ذخیره اورانیوم غنیسازی شده خود تجاوز کند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، همچنین اعلام کرده که تهران در گام دوم، به محدودیتهای تعیین شده برای درصد غنیسازی اورانیوم پایبند نخواهد ماند و غنیسازی را در هر سطحی که نیاز داشته باشد انجام میدهد، امری که واکنش تهدیدآمیز دونالد ترامپ را به دنبال داشت.
ترامپ خواستار مذاکره برای دستیابی به توافق دیگر با تهران است، اما مقامات جمهوری اسلامی این امر را تاکنون رد کردهاند.
محمد جواد ظریف نیز در گفتوگوی خود با نیویورکتایمز، برجام را «بهترین توافق ممکن بر سر مسئله هستهای» نامیده و اظهار داشته که مذاکرات بر سر دستیابی به این توافق «با چشمان باز» انجام گرفته و طرفین میدانستند که چه چیزهایی ممکن است و چه چیزهایی نه.
وی سپس تاکید داشته که برجام قرار نبوده به تمام اختلافات ایران و ایالات متحده پایان دهد، بلکه صرفا بر مسئله هستهای تمرکز داشته است.
دولت کنونی آمریکا در پیششرطهایی که نخست برای دستیابی به توافق دیگر با ایران تعیین کرده بود، از توقف برنامه موشکی ایران و تغییر سیاستهای منطقهای آن گفته بود، اما علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، این موضوعات را «مسائل ناموسی» حکومت خود نامیده است.
دونالد ترامپ اما بعد اعلام کرد که بدون هیچ پیششرطی آماده مذاکره با ایران است.