رئیس شورای شهر آبادان اعلام کرد که این شهر ۱۲۰ هزار بیکار دارد و مقامهای مسئول نیز «نمیتوانند این بحران را حل کنند».
حسن کمری روز شنبه اول مهر به خبرگزاری ایلنا گفت: این میزان بیکاری منجر به بروز «ناهنجاریهایی» در آبادان شده است.
آقای کمری «ترافیک دستفروشان» را از مشکلات شهر آبادان معرفی کرد و افزود که برخی بیکاران این شهر با «با فلافل فروشی» امور خود را میگذرانند.
این مقام مسئول «کار فصلی کشاورزی» را یکی دیگر از مشاغل کوتاهمدت این افراد دانست و اضافه کرد که بیشتر جوانان آبادان «با قراردادهای موقت جذب شرکتهای نفت میشوند اما پس از چند ماه کار بیکار میشوند».
به گفته رئیس شورای شهر آبادان، «دولت با طرحهای انگشتشمار سعی در حل بیکاری دارد٬ ولی با چند پروژه نمیتوان به مبارزه با بیکاری رفت».
«بیکاری» در میان شاخصهای اقتصادی از معدود نشانگرهایی است که طی چهار سال تلاش دولت حسن روحانی در نخستین دوره اجرایی چندان تغییری نکرده است.
آنطور که خبرگزاری دولتی ایرنا نوشته، بهبود نیافتن این شاخص طی این سالها، بارها مورد انتقاد جدی مخالفان دولت قرار گرفته است.
این خبرگزاری در عین حال خبر از دوره تازه تلاشهای مقامهای دولتی برای کاهش نرخ بیکاری در ایران داده است.
ایرنا نوشت که «دولت دوازدهم با بهره گیری از تجربه سالهای گذشته و با علم به علتهای اصلی بیکاری، افزایش اشتغال را در دستور کار خود قرار داده است».
این خبرگزاری «اختصاص ۳۰ هزار میلیارد تومان برای توسعه اشتغال فراگیر و روستایی» را یکی از تازهترین و مهمترین اقدامات دولت دوازدهم در این حوزه نام برده است.
این در حالی است که منتقدان این طرح، به خصوص اصولگرایان، این طرح را «سنگ بزرگ دولت در برخورد با بحران بیکاری» ارزیابی کردهاند.
خبرگزاری فارس در این مورد نوشت که «روند روبهرشد نرخ بیکاری به گواه گزارشهای مرکز آمار ایران دستیابی به هدف ایجاد سالانه بیش از یک میلیون شغل را بسیار سخت و تا حدی غیرممکن» کرده است.
این خبرگزاری در واکنش به اظهارات علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مبنی بر ایجاد سالانه بیش از یک میلیون شغل افزود که «این ادعای وزیر کار بهمانند سنگ بزرگی است که نشانه نزدن است».
فارس هفته گذشته نیز به نقل حسن علیجانی زمانی٬ یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، از وجود هفت میلیون نیروی بیکار در کشور خبر داده بود.
آقای علیجانی زمانی با اعلام این آمار گفته بود که «تمامی خانوادههای این هفت میلیون نفر درگیر مشکلات ناشی از بیکاری هستند و این موضوع استرسها را به همراه دارد».
یکی دیگر از طرح های دولت روحانی برای ایجاد اشتغال، طرح کارورزی است که در سال جاری به اجرا در آمد ولی برخی گزارش ها حاکی از آن است که استقبال چندانی از آن صورت نگرفته است.
در این ارتباط، دبیرکل کانون انجمنهای صنفی کارگران روز ۲۵ شهریور گفت: با توجه به شرایطی که در طرح کارورزی قرار داده شده است، هم کارگران و هم کارفرمایان رغبتی برای حضور در این طرح ندارند.
هادی ابوی با اعلام این موضوع به خبرگزاری تسنیم گفت که اتفاق خوبی در این حوزه رخ نداده است و افزود: علت موفقیت کم طرح کارورزی این است که تنها برای افراد فارغالتحصیل در نظر گرفته شده و این افراد با حقوق این میزان راضی به کار کردن در مجموعههای مختلف نیستند.
وی اشاره کرد: کارفرمایان نیز به استخدام کارورزان تمایل زیادی ندارند.
براساس گزارش های رسمی مرکز آمار، وضعیت بیکاری در ایران همچنان بالا است و متقاضیان بسیار زیادی به دنبال کار هستند٬ اما مدیران برخی سازمانها نیز در استخدام متقاضیان کار، با چالش های جدی مواجه هستند.
آسیه حاتمی٬ دبیر اجرایی اولین گردهمایی مدیریت منابع انسانی یکی از این مشکلات را «فقرمهارت در بین متقاضیان کار» اعلام کرده است.
خانم حاتمی گفته «یکی از مشکلات بازار کار، نبود مهارت در میان متقاضیان شغلی است که با ساماندهی منابع انسانی برطرف می شود.»
بر همین اساس است که نعمت االله میرفلاح نصیری، رئیس مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده است که وضعیت بیکاری در ایران در نقطه بحرانی قرار دارد.
آقای میرفلاح نصیری افزود «هنگامی بیکاری به مرحله بحران می رسد که نرخ بیکاری در گروه سنی جوانان در کشوری به بیش از دو برابر نرخ بیکاری عمومی برسد».
به گفته این مقام دولتی، از جمعیت ۳ میلیون و ۲۰۳ هزار و ۳۹۸ بیکار در دوره زمانی منتهی به اسفند ۹۵، حدود یک میلیون تن در جمعیت بیکاری بلندمدت قرار دارند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، اعضای دولت او، کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال را مهمترین هدف دولت دوازدهم اعلام کردهاند.
بر اساس برنامه ششم توسعه، دولت دوازدهم موظف است در سال ۹۶ برای بیش از ۹۷۰ هزار تن اشتغال ایجاد کند.
در این میان، منتقدان دولت روحانی معتقدند که دستگاههای دولتی در حل این مشکل موفق نبودهاند.