مقامهای وزارت آموزش و پرورش در روزهای اخیر سخنان متناقضی را درباره شیوهنامه جنجالی جذب معلمان و اصلاح آن بیان کردهاند. این سخنان پس از آنکه انتشار این شیوه نامه با انتقادهای گسترده به ویژه در شبکه های اجتماعی روبرو شد٬ مطرح شده است.
پیشتر به گزارش خبرگزاری فارس، در این شیوه نامه، فهرستی از بیماریها و شرایط روحی و جسمانی خاص قید شده بود که معلمان جدید به شرطی که آنها را نداشته باشند٬ میتوانند جذب این سازمان شوند. از جمله در این فهرست آمده بود که داوطلبان زن برای اشتغال در وزارت آموزش و پرورش نباید دارای موهای زائد صورت باشند و در عین حال، نباید سابقه جراحیهای رحمی داشته باشند و نابارور هم نباشند.
همچنین در این شیوه نامه از کسانی که لهجه غلیظ دارند، نام برده شده بود که از این پس نمیتوانند به عنوان معلم استخدام شوند.
معایب در ستون فقرات خواه مادرزادی باشد یا اکتسابی، و برخی شرایط پوستی مانند ایکتیوزیسم که مسری هم نیستند از دیگر مواردی بودند که در این فهرست قید شده و بحث اعمال تبعیض علیه افراد دارای معلولیت یا بیماریهای خاص را به میان میآورد.
با گسترش انتقادها از این شیوهنامه٬ اسفندیار چهاربند، رئیس مرکز برنامهریزی منابع انسانی و فناوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش، روز دوم شهریور از اصلاح بندهایی از آن خبر داده و به روزنامه اعتماد گفته بود که این شیوهنامه از دو سال گذشته تدوین شده بوده و هفته گذشته در جریان اصلاحات مربوط به شرایط استخدام به صورت کلی بازبینی شده است و متن جدید به زودی منتشر میشود.
این مقام مسئول با اعلام اینکه تمام موارد جنجالی پیش از کشیدن شدن بحث آنها در شبکههای اجتماعی از سوی این معاونت حذف شده، افزود بود که «این شیوهنامه اصلاح شد و متنش را هم از روی سایت برداشتیم. همین که الان روی سایت نیست یعنی اصلاح شده. قسمت مربوط به زنان هم کلا حذف شده است».
در این میان، در حالی که آقای چهاربند از انتشار شیوهنامه جدید جذب معلمان در روز شنبه چهارم شهریور، خبر داده بود٬ در همان روز وزارت آموزش و پرورش ایران با انتشار اطلاعیهای از شیوهنامه پذیرش دانشجو برای معلمی، دفاع کرد.
مرکز برنامه ریزی منابع انسانی در اطلاعیه خود اعلام کرد که شیوهنامه مذکور «با مشارکت متخصصان مربوط» تهیه و ابلاغ شده است.
گزارشها و اظهارنظرهای متناقض مسئولان درباره این شیوهنامه در شرایطی ادامه دارد که سعید پیوندی٬ جامعهشناس مقیم پاریس در گفت و گو با رادیو فردا این شیوهنامه جدید وزارت آموزش و پرورش برای استخدام را «بدعتی بیسابقه» در تاریخ ایران دانسته است.
در این حال، خبرگزاری ایسنا روز شنبه در خبری اعلام کرد که «حسب دستور مقام عالی وزارت آموزش و پرورش، بازنگری در مفاد این شیوهنامه در دستور کار قرار گرفته است».
این خبرگزاری به نقل از اسفندیار چهاربند خبر داد که «بازنگری در مفاد این شیوهنامه در دستور کار قرار گرفته» و این در حالی بود که او دو روز قبل از آن اعلام کرده بود که موارد جنجالی هفته گذشته از این شیوهنامه حذف شده است.
گزارشها و اظهارنظرهای متناقض مسئولان درباره این شیوهنامه در شرایطی ادامه دارد که سعید پیوندی٬ جامعهشناس مقیم پاریس در گفت و گو با رادیو فردا این شیوهنامه جدید وزارت آموزش و پرورش برای استخدام را «بدعتی بیسابقه» در تاریخ ایران دانسته است.
آرش علائی، متخصص و پژوهشگر ارشد ایدز در آمریکا هم در این زمینه به رادیو فردا گفته است که «این دقیقا نقض قانون جهانی حقوق بشر است. شما نمی توانید کسی را به خاطر ناتوانی جسمی و یا دلیل بیماری از شغلی منع کنید که ربطی به آن شغل نداشته باشد».