اعتصاب و اعتراض کارگران شرکت نیشکر هفتتپه در شهر شوش روز دوشنبه، پنجم آذر، برای بیست و دومین روز پیاپی ادامه یافت؛ همزمان رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی تهدید کرد که «بهانه کردن مطالبات کارگران برای برهم زدن نظم کشور قابل قبول نیست».
کارگران نیشکر هفتتپه روز دوشنبه در شعارهای خود از جمله خواستار آزادی اسماعیل بخشی، یکی از نمایندگان خود شدند که از یکشنبه گذشته، همراه با سپیده قلیان، فعال مدنی، در بازداشت به سر میبرد و به گفته مقامهای دولتی و قضایی، با «اتهام امنیتی» روبهرو هستند.
یک روز پیشتر کریم یاوری، نماینده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از کارگران خواسته بود به سر کار خود بازگردند و برای رسیدن به حقوق خود، «بیاعتمادی به کارفرما را پشت سر بگذارند».
از سوی دیگر امید اسدبیگی، کارفرمای خصوصی شرکت هفتتپه، در پیامی ویدئویی که شامگاه یکشنبه منتشر شد، خواستار پایان اعتصاب شد و گفت: «این اعتصاب به جز ایجاد بینظمی و مشکلات عدیده برای مجموعه هیچ چیز دیگری به ارمغان نخواهد آورد».
شماری از مقامهای دولتی و قضایی ایران پیش از این از زندانی بودن یا فرار کارفرمای خصوصی شرکت نیشکر هفتتپه خبر داده بودند. از جمله غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه، هفته گذشته از متواری بودن این کارفرما خبر داد و محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور، نیز گفته بود که این کارفرما به دلیل برخی مشکلات بازداشت شده است.
در واکنش به پیام ویدئویی کارفرمای خصوصی، یکی از نمایندگان مجمع کارگری نیز با انتشار ویدئویی، ضمن انتقاد از عملکرد بخش خصوصی گفت که کارگران خواستار «خلع ید» از این بخش هستند و «امکان بازگشت» او وجود ندارد.
شرکت نیشکر هفتتپه با حدود ۲۴ هزار هکتار مساحت، در زمستان ۹۴ با پیشپرداختی شش میلیارد تومانی به بخش خصوصی واگذار شد.
کارگران این شرکت، علاوه بر اعتراض به عدم دریافت دستمزدهای معوقه خود، خواستار واگذاری مالکیت آن به کارگران، یا به دولت و با مدیریت شورای کارگری هستند؛ اما دولت حسن روحانی با این درخواست مخالفت کرده است.
تاکنون تنها یک ماه از چهار ماه دستمزد معوقه کارگران نیشکر هفتتپه پرداخت شده و مقامهای دولتی گفتهاند که قرار است یک ماه دیگر نیز در هفته جاری پرداخت شود.
رئیس قوه قضائیه:دشمن در صدد استفاده از ابزار مطالبات کارگری است
همزمان با تداوم اعتراضهای کارگران شرکت نیشکر هفتتپه، صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، روز دوشنبه تهدید کرد که «بهانه کردن مطالبات کارگران برای برهم زدن نظم کشور، قابل قبول نیست».
صادق لاریجانی با اشاره به اینکه «مسئله اقتصاد و معیشت، محور اصلی نفوذ دشمن و ضربات اوست» گفت: «دشمن در پی سوء استفاده از برخی مطالبات است».
رئیس قوه قضائیه همچنین هشدار داد که «با اغتشاش، بحران و اقدامات خلاف نظم عمومی، مطالبات به نتیجه نخواهد رسید».
مقامات قوه قضائیه ایران در دیگر اعتراضهای صنفی مشابه، از جمله اعتصاب کامیونداران، نیز معترضان را به «اشد مجازات» تهدید کرده بودند.