محمود صادقی٬ نماینده مجلس شورای اسلامی، با دفاع از عملکردش در انتشار اسامی بدهکاران بزرگ بانک سرمایه٬ از آنچه «قلدرمآبی» متخلفان بانکی نامید٬ انتقاد کرد و افزود که آنها «احساس پشتگرمی» میکنند.
آقای صادقی، رئیس فراکسیون شفاف سازی مجلس، روز دوشنبه ۱۳ آذر، که در گفتوگو با خبرگزاری رسمی مجلس شورای اسلامی (خانه ملت) سخن می گفت، افزود که بانک سرمایه فهرست بدهکاران عمده این بانک را در «اختیار» وی قرار داده است.
این نماینده مجاس افزود که «هیچ مرجعی با موضوعات و تخلفات صورت گرفته برخورد جدی ندارد».
وی با انتقاد از آنچه «انحراف و فساد در سیستم بانکی» ایران نامید٬ گفت که «باید این پدیده مورد تحلیل قرار بگیرد که چرا چنین اتفاقاتی در سیستم بانکی وجود دارد».
آقای صادقی در ادامه این پرسش را مطرح کرد که «باید مشخص شود رانتهای اقتصادی بر اساس چه فرآیندی شکل میگیرد و چرا باید افراد متخلف تا به این اندازه احساس پشتگرمی کنند که در زمانی که اسامی آنان منتشر میشود به جای اینکه درصدد جبران برآیند، با پررویی موضوع را انکار میکنند».
این نماینده از «قلدر» شدن و «قلدرمآبی» متخلفان بانکی به شدت انتقاد کرد و افزود که «مسئولان در برخورد با این فسادها تعلل میکنند».
محمود صادقی اضافه کرد که «تخلف مسئولان بانک در اعطای وامهای بدن اخذ وثیقه و تأخیر در وصول مطالباتشان و همچنین تعلل و کوتاهی قوه قضائیه در تعقیب اینها، ما را به این نتیجه رسانده اگر به عنوان نماینده مردم وارد عمل نشویم بسیاری از سرمایههای مردمی غارت شده و به بیتالمال بازنمیگردد».
این نماینده مجلس با اعلام اینکه «هر کدام از اشخاصی که اسامی آنها منتشر شده و ادعایی برخلاف این موضوع دارند٬ میتوانند موضوع را به بانک اعلام کنند» افزود که آنها همچنین «میتوانند شکایت کنند ...و در دادگاه موضوع روشن میشود».
آقای صادقی از اقدام خود در انتشار اسامی این افراد دفاع کرد و گفت که «به عنوان نماینده مردم در مجلس وظیفه نظارتی را بر عهده دارم و بر اساس قانون اساسی، نماینده مجلس حق اظهارنظر در تمامی مسائل کشور را دارد».
وی همچنین اضافه کرد که به گفته آیتالله علی خامنهای٬ رهبر جمهوری اسلامی٬ «وقتی که دیده میشود مسئولین در رسیدگی به وظایفشان کوتاهی میکنند و اختلالی در فرماندهی وجود دارد، یک شخص میتواند آتش به اختیار عمل کند».
این نماینده٬ روز ۱۱ آذر٬ فهرست بدهکاران عمده «بانک سرمایه» را در توییتر خود منتشر کرد که در میان آنها نام حسین هدایتی، از سرمایهگذاران ورزش فوتبال، با ۱۰۳۱ میلیارد تومان بدهی نیز به چشم میخورد.
بر اساس توضیحات آقای صادقی، این فهرست «جزییات بدهیها و مشخصات ۲۰ بدهکار عمده بانک سرمایه در فاصله زمانی سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵» را در بر میگیرد.
این نماینده مجلس علت اقدام خود را «تخلف مسئولان بانک سرمایه در اعطای تسهیلات کلان بدون وثیقه و استنکاف بدهکاران از پرداخت بدهی و تعلل بانک در وصول مطالبات» اعلام کرده است.
وی همچنین قوه قضائیه ایران را به «مماشات» با بدهکاران بانکی متهم ساخته و گفته که «برای شفافسازی و اطلاع عموم» فهرست بدهکاران عمده بانک سرمایه را منتشر کرده است.
رسانههای ایران پیش از این گزارشهای مختلفی درباره بدهکاران بانکی منتشر کرده و مقامهای جمهوری اسلامی نیز بارها در این باره سخن گفتهاند.
علی طیبنیا، وزیر وقت اقتصاد، نیز در مرداد سال ۱۳۹۳ خبر داده بود که رئیس کل بانک مرکزی، اسامی «۵۰۰ بدهکار عمده بانکی» را به قوه قضائیه معرفی کرده است.