لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۷

برنامه های وزیر پیشنهادی دفاع: افزایش قدرت موشکی و حمایت از نیروی قدس


امیر حاتمی، گزینه پیشنهادی حسن روحانی برای وزارت دفاع، روز پنجشنبه ۲۶ مرداد، افزایش موشک‌های بالستیک و کروز و همچنین حمایت از نیروی قدس سپاه پاسداران را از جمله برنامه‌های خود اعلام کرد.

درجلسه روز پنجشنبه مجلس، مخالفان و موافقان وزرای پیشنهادی جهاد کشاورزی، دادگستری و دفاع سخن گفتند و این وزیران نیز از خود دفاع کردند. این در حالی بود که در این جلسه، هیچ نماینده ای در مخالفت با وزیر پیشنهادی دفاع سخن نگفت.

امیر حاتمی، وزیر پیشنهادی دفاع، نیز اعلام کرد که افزایش قدرت موشکی در زمینه‌های بالستیک و کروز و پدافند هوایی از جمله‌ برنامه‌های او است و «انعقاد قراردادهای پرهزینه نظامی و تبدیل منطقه به انبار سلاح و مهمات» و «بودجه پایین دفاعی» ایران در مقایسه با کشورهای منطقه را از جمله چالش‌های وزارت دفاع دانست.

برنامه‌های وزیر پیشنهادی دفاع ایران در حالی مطرح شد که دولت آمریکا پیش از این تأکید کرده بود که برنامه موشکی ایران و همچنین فعالیت‌های نیروی قدس پاسداران نقض روح توافق هسته‌ای است چرا که بر پایه این توافق، ایران قرار بوده که در ایجاد صلح و ثبات در منطقه و در سطح جهانی مشارکت کند.

در همین ارتباط،‌ دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، بارها تأکید کرده است که از نظر او، ایران به «روح توافق اتمی پایبند نیست».

پیش از این، در ۲۵ خردادماه،‌ مجلس سنای آمریکا طرحی موسوم به طرح «مقابله با اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران» را با اکثریت قاطع تصویب کرد. در این طرح از برنامه موشکی موشک‌های بالستیک ایران به عنوان یک تهدید یاد شد.

این طرح که پس از بررسی در مجلس نمایندگان و سنا، و افزودن محدودیت‌های جدید علیه روسیه و کره شمالی، به قانون جامع تحریم‌های ایران، روسیه و کره شمالی موسوم شد، تحریم‌های الزام‌آوری را علیه هر فرد و نهاد مرتبط با برنامه موشک‌های بالستیک ایران و همچنین طرف‌های تجاری با این برنامه اعمال می‌کند.

در مقابل، مجلس ایران در جلسه علنی روز ۲۲ مرداد، با ۲۴۰ رای از ۲۴۷ نماینده حاضر در مجلس، جزییات طرح موسوم به «مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا» را به تلافی تحریم‌های ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد.

وزیر پیشنهادی دفاع با اشاره به تصویب تحریم‌های جدید در آمریکا علیه ایران گفت که «حمایت‌های خود را از جبهه مقاومت و رکن اساسی آن یعنی نیروی قدس سپاه و سرلشکر سلیمانی پیگیری خواهیم کرد».

در همین حال، امیر حسین قاضی زاده، نماینده مشهد در مجلس، اعلام کرد که وزارت دفاع ایران تامین کننده تجهیزات نظامی «محور مقاومت» است.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران از گروه حزب الله لبنان، گروه‌های مسلح فلسطینی و حکومت بشار اسد با عنوان «محور مقاومت» نام می برند.

در این میان، وزیر دفاع اسرائیل در اواسط تیرماه گذشته از برپایی «کارخانه‌های مخفی تولید جنگ‌افزار برای حزب‌الله» در لبنان با کمک سپاه پاسداران خبر داده بود.

روز سه شنبه ۲۴ مرداد نیز یک شبکه تلویزیونی اسرائیلی در گزارشی از ساخت یک کارخانه موشک‌سازی به دست ایران در شمال غربی سوریه خبر داد. این گزارش شامل «تصاویر ماهواره‌ای از محل ساخت کارخانه» بود.

در دوره‌های گذشته، وزیر دفاع معمولا از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انتخاب می‌شد اما گزینه پیشنهادی حسن روحانی برای وزارت دفاع، از فرماندهان ارشد ارتش است.

علیرضا آوایی، وزیر پیشنهادی حسن روحانی برای وزارت دادگستری، نیز در جلسه روز پنجشنبه مجلس گفت که برای «سامان دادن» به اختلاقات بین قوا تلاش خواهد کرد.

به گفته وی، علاوه بر اختیارات رهبر جمهوری اسلامی، وزارت دادگستری نیز وظیفه حل اختلاف بین قوا را دارد و «در صورتی که این ساز و کار به درستی قرار گیرد نه تنها اصطکاک فرو خواهد نشست بلکه به توانمندی جمهوری اسلامی خواهد افزود».

علیرضا آوایی، وزیر پیشنهادی حسن روحانی برای وزارت دادگستری، در شرایطی برای این سمت معرفی شده که بر اساس گزارش‌ها، از آغاز انقلاب در سمت‌هایی از جمله دادستان دزفول و اهواز کار کرده است. او بعدها ریاست دادگستری چهار استان از جمله لرستان، مرکزی، اصفهان و تهران را بر عهده داشت و در سال ۹۳ هم قاضی دیوان عالی کشور بود.

وی در زمان اعتراض ها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸،‌ ریاست دادگستری تهران را بر عهده داشت و همراه با بیش از ۳۰ تن دیگر از مقام های جمهوری اسلامی به دلیل مشارکت در نقض حقوق بشر، بازداشت غیرقانونی، عدم رعایت حقوق زندانیان و افزایش اعدام ها در مهر سال ۹۰ در فهرستی قرار گرفت که از سوی اتحادیه اروپا ممنوع الورود شده بودند.​

آمارهای حجتی درباره تولید محصولات کشاورزی و کاهش مصرف آب

در جلسه رای اعتماد به وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی، نمایندگان مخالف مشکلات حوزه‌های انتخابیه خود را مطرح کردند.

محمود حجتی نیز گفت که افزایش امنیت غذایی، توسعه بهره وری و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی در چهار سال گذشته «به خوبی دنبال شد».

وی همچنین اعلام کرد که واردات محصولات غذایی در چهار سال گذشته کاهش یافته و ۹۰ درصد نیاز محصولات غذایی و کشاورزی مورد نیاز هم در داخل ایران تولید می‌شود.

سخنان آقای حجتی در حالی بیان شد که براساس گفته‌های بسیاری از کارشناسان، برخی از طرح های مشهور به «خودکفایی» محصولات کشاورزی باعث از بین رفتن منابع آب ایران شده است.

سخنان وی درباره کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی نیز درحالی است که بر اساس آمارها، به طور متوسط در همه سالیان گذشته بیش از ۸۰ درصد مصرف آب در ایران مربوط به بخش کشاورزی می‌شود.

همچنین بر اساس آمارهای نهادهایی مانند کمیته ملی آبیاری و زهکشی، راندمان آبیاری در ایران حدود ۳۵ درصد است که این راندمان از کشورهای همسایه ایران نیز کمتر است.

براساس این آمار، راندمان آبیاری به طور متوسط در کشور ترکیه ۴۰ درصد و در کشوری مانند لیبی ۶۰ درصد است.

در همین حال،‌ قرار است جلسه بعدی رای اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت حسن روحانی روز شنبه آینده برگزار شود.

XS
SM
MD
LG