۱۷۰ نماینده مجلس شورای اسلامی در نامه ای به سران سه قوه در ایران، با اعلام اینکه تجمعهای اخیر «در بستر» پیامرسانهای خارجی انجام شده است، خواستار جایگزینی پیامرسانهای داخلی به جای این پیامرسانها و ساماندهی فیلترشکنها شدند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، این نمایندگان در نامهای که در جلسه علنی روز سهشنبه ۲۶ دی مجلس قرائت شد، اعلام کردند که در چند ماه گذشته، به گفته آنان، «بدخواهان و دشمنان ملت ایران با سوءاستفاده از برخی زمینههای داخلی، حداکثر بهره را از پیامرسانهای خارجی برای ایجاد ناامنی، فساد و آشوب در شهرهای ایران بردهاند».
دراین بیانیه از «حمله داعش به مجلس شورای اسلامی، ترویج خشونت، ایجاد آشوبهای خیابانی اخیر، فروش مواد مخدر و روانگردانها» از جمله اقداماتی نام برده شده که «در بستر پیامرسانهای خارجی» انجام شده است.
این نمایندگان مجلس خواستار حمایت از پیامرسانهای داخلی و جایگزین کردن آنان به جای پیامرسانهای خارجی و اقدام فوری برای «ساماندهی فیلترشکنها» شدند.
پس از تجمعها و تظاهرات اخیر در ایران، پیشنهاد چهرهها و رسانههای اصولگرا برای جایگزینی پیامرسانهای داخلی به جای پیامرسانهای خارجی شدت گرفته است.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، روز ۱۱ دی، و پس از فیلتر شدن تلگرام، پیامرسان ایرانی «سروش» را پیشنهاد کرده و افزوده بود که پیامرسانهای دیگری چون «ویسپی»، «آیگپ»، «بله» و «بیسفون پلاس» هم میتوانند از دیگر گزینههای داخلی برای کاربران باشند.
درهمین حال، حسن فیروز آبادی، دبیر شورای عالی مجازی، روز سهشنبه خبر داد که براساس مصوبه این شورا، به پیامرسانهای داخلی، پنج میلیارد تومان وام بدون بهره تعلق میگیرد.
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، روز دوشنبه ۲۵ دی، گفته بود: «مردم به دلیل تبلیغات مسموم به پیامرسانهای داخلی اعتماد ندارند و فکر میکنند اگر از این پیامرسانها استفاده کنند به حریم خصوصیشان تعدی میشود و یا مشکلاتی برایشان پیش میآید. البته این نگاه درست نیست».
در پی تجمعها و تظاهرات اخیر در شهرهای ایران، اختلالاتی در اینترنت بهوجود آمد و تلگرام و اینستاگرام به مدت چند روز فیلتر شدند.
پاول دوروف، مدیر تلگرام، پیشتر گفته بود که مقامهای ایرانی به دلیل رد درخواست فیلترینگ کانال تلگرامی «صدای مردم» که جایگزین آمدنیوز شده بود، و چند کانال تلگرامی دیگر، دسترسی به این شبکه را مسدود کردهاند.
مدیر تلگرام وعده داده است که در آینده نزدیک، تغییراتی در این پیامرسان ایجاد کند که فیلتر کردن آن را غیر ممکن کند.
آیتالله ناصر مکارم شیرازی، از مراجع تقلید شیعه، آیتالله احمد خاتمی، امام جمعه تهران و برخی از سیاستمداران اصولگرا خواستارفیلتر شدن دائمی تلگرام شده بودند.
با این همه، خبرگزاریهای ایران شامگاه شنبه ۲۳ دی از رفع فیلتر تلگرام «به دستور رئیسجمهور» خبر دادند. پیش از آن نیز اینستاگرام رفع فیلتر شده بود.
در همین حال، دبیر شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد که حسن روحانی، رئیس شورای عالی امنیت ملی است و رفع فیلتر تلگرام با نظر این شورا و دستور رئیسجمهور انجام شده است.
دولت ایران سالهاست طرحی برای جدا کردن اینترنت مورد استفاده کاربران خانگی داخل کشور از شبکه جهانی وب را در دستور کار خود قرار داده و بخشهایی از این طرح با عنوان «شبکه ملی اطلاعات» رونمایی شده است.
منتقدان نگرانند که علاوه بر کیفیت پایین این شبکه، دولت ایران از تسلط خود برای کنترل هر چه بیشتر کاربران پرتعداد اینترنت در ایران استفاده کند.