محمدعلی ایازی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم که به اصلاحطلبان نزدیک است، در مصاحبهای گفت که حکومت ایران قصد اعدام «۲۵ یا ۲۶ نفر» در جریان اعتراضهای ۱۴۰۱ را داشته است. به ادعای او، این روند بعد از انتقاد و اعتراض «علما و مراجع» متوقف شده است.
او در گفتوگویی با سایت انصافنیوز که روز پنجشنبه، هشتم تیر، منتشر شد گفت: «اینها یک لیست ۲۵ یا ۲۶ نفره اعلام کرده بودند که باید اعدام کنند. اما دیدید که بعد از آن دو نفر که اعدام کردند دیگر ادامه پیدا نکرد.»
این مدرس حوزه علمیه دلیل توقف اعدامها را اعتراض مراجع تقلید شیعه و برخی حقوقدانان دانسته که به گفته او «جلوی اعدامهای بعدی را با آن شدت و جدیت گرفت».
محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد، از بازداشتشدگان اعتراضهای سال گذشته بهترتیب در روزهای ۱۷ و ۲۱ آذر توسط قوه قضائیه ایران اعدام شدند و به نظر میرسد که منظور محمدعلی ایازی این مقطع است.
با این حال جمهوری اسلامی یک ماه بعد، در روز ۱۷ دی، محمدمهدی کرمی و سیدمحمد حسینی را به اتهام شرکت در اعتراضها و مشارکت در کشته شدن روحالله عجمیان، بسیجی حاضر در مراسم چهلم حدیث نجفی در کرج اعدام کرد.
روز ۲۸ اردیبهشت امسال هم صالح میرهاشمی، سعید یعقوبی و مجید کاظمی به اتهام مشارکت در حوادث محله «خانه اصفهان» و کشته شدن سه نیروی انتظامی و بسیجی اعدام شدند.
همه این افراد بعد از محاکمه به اشکال مختلف گفتند که تحت شکنجه وادار به اعتراف شده بودند.
محمدعلی ایازی همچنین ادعای نارضایتی روحانیون بلندپایه شیعه از عملکرد حکومت را مطرح کرده و گفته است: «امروز در قم هیچ کدام از مراجع را نمیشناسم که نسبت به وضع موجود کشور راضی باشند و یا حرفی و سخنی نداشته باشند.»
اما او در عین حال تایید کرده که «مراجع باید بیشتر از این فعال میبودند.»
عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم همچنین از پدیده موسوم به «عمامهپرانی» انتقاد کرده و گفته است: «همه روحانیون در اتصال به قدرت نیستند. در طبقات و اقشار دیگر جامعه نیز افرادی هستند که ساکت هستند، مگر هر کسی ساکت باشد، باید با او برخورد بشود؟»
در آذرماه ۱۴۰۱، در اوج اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، گزارشهایی منتشر شده بود حاکی از این که در پی اصرار قوه قضاییه بر اجرای حکم اعدام تعدادی از معترضان بازداشتشده با توسل به اتهام «محاربه»، برخی از چهرههای حوزه علمیه قم با برداشت قوه قضاییه از اتهام «محاربه» ابراز مخالفت کردهاند.