لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۴۳

وزیر دفاع ایران: به هیچ کشوری اجازه دخالت در روابط با سوریه نمی‌دهیم


امیر حاتمی (چپ) وزیر دفاع ایران در دیدار با بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه.
امیر حاتمی (چپ) وزیر دفاع ایران در دیدار با بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه.

پس از انتشار گزارش‌های مختلف درباره تلاش اسرائیل برای خروج نیروهای ایران از سوریه، وزیر دفاع جمهوری اسلامی در سفر به دمشق اعلام کرد که «به هیچ طرف ثالثی اجازه دخالت در روابط دو کشور را نمی‌دهیم».

امیر حاتمی روز یکشنبه چهارم شهریور در دیدار با همتای سوری‌اش گفت که «‌آزادسازی کامل سرزمین سوریه بهانه را از بیگانگان برای مداخله در امور منطقه خواهد گرفت».

وی گفته که «حفظ تمامیت ارضی سوریه موجب ثبات این کشور و ثبات در منطقه خواهد شد».

براساس این گزارش، بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه، در دیدار با وزیر دفاع ایران گفته است که «تمامی شایعات و فرافکنی‌ها» تاثیری «در ارتباط مستحکم‌» دو کشور «نخواهد داشت».

وزیر دفاع ایران روز یکشنبه برای انجام سفری دو روزه وارد دمشق پایتخت سوریه شد.

اسرائیل در دو سال گذشته اخراج نیروهای ایران و متحدانش از سوریه و به ویژه از مناطق مرزی این کشور با اسرائیل را در دستور کار برنامه‌های سیاسی و حملات نظامی خود قرار داده است.

نخست‌وزیر اسرائیل تیرماه امسال گفت که در دیدار با رئیس‌جمهوری روسیه پیام روشن‌اش این بود که کشورش مخالف هرگونه حضور ایران در سوریه است.

خبرگزاری رویترز گزارش داد که بنیامین نتانیاهو به ولادیمیر پوتین گفته کشورش قصد سرنگونی بشار اسد را ندارد اما مسکو باید ایران را به ترک سوریه فرا بخواند.

روسیه با استقرار نیروهای خود در مرز اسرائیل و سوریه، به‌دنبال آن است که از نگرانی‌های اسرائیل در مورد گسترش نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه بکاهد. هرچند رهبران اسرائیل تاکید کرده‌اند خواستار خروج کامل نیروهای ایرانی از سوریه هستند.

ولادیمیر پوتین اردیبهشت ماه امسال در دیدار با بشار اسد گفته بود که در مرحله استقرار صلح در سوریه، نظامیان خارجی باید این کشور را ترک کنند.

بعد از آن هم الکساندر لاورنتیف، فرستاده پوتین در امور سوریه، تاکید کرد که این هشدار شامل نیروهای ایرانی و حزب‌الله لبنان هم می‌شود.

با این حال وزارت خارجه ایران در واکنش به این سخنان اعلام کرد که سیاست‌های جمهوری اسلامی مستقل است و کسی نمی‌تواند ایران را مجبور به کاری کند.

علاوه بر مواضع اسرائیل، جان بولتون، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، نیز روز اول شهریور در دیدار با همتای روس خود، نیکلای پاتروشف، تاکید کرد که خروج همه نیروهای ایرانی از سوریه برای واشینگتن اولویت دارد.

مشارکت ایران در بازسازی سوریه

وزیر دفاع ایران در دیدار با علی ایوب همتای سوری خود همچنین گفت که «توافق شده» است جمهوری اسلامی در بازسازی سوریه مشارکت داشته باشد.

وی تاکید کرد که بخش خصوصی ایران «از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های خوبی در این زمینه برخوردار است».

ایران و روسیه از حامیان اصلی بشار اسد در جنگ داخلی هفت ساله این کشور هستند که صدها هزار کشته و میلیون‌ها آواره بر جای گذاشته است.

یحیی رحیم صفوی،دستیار ویژه رهبر جمهوری اسلامی در امور نظامی، ۲۸ بهمن پارسال در یک سخنرانی گفته بود ایران باید هزینه‌هایی که در سوریه کرده است را از طریق «نفت، گاز و معادن فسفات» این کشور «برگرداند».

ایران در سال‌های گذشته کمک‌های مالی زیادی به سوریه کرده‌ است که از جمله آنها ایجاد دو خط اعتباری یک میلیارد دلاری و ۳.۶ میلیارد دلاری برای صادرات کالا به این کشور است.

ایران و سوریه همچنین توافق‌نامه‌های متعددی را در زمینه سرمایه‌گذاری در حوزه نفت، برق، انرژی و دیگر حوزه‌های صنعتی به امضا رسانده‌اند.

خبرگزاری بلومبرگ سال ۹۴ بر اساس برآورد‌ها و تحقیقات اعلام کرده بود که تهران سالانه شش میلیارد دلار هزینه حکومت اسد می‌کند و در مواردی این کمک مبلغی تا ۱۵ میلیارد دلار را در بر گرفته‌ است.

بر اساس گزارش خبرگزاری های آسوشیتد پرس ایرنا، روزنامه ایران و رادیو فردا/ ا.م/ ک.ر
XS
SM
MD
LG