حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، میگوید که پیششرط مذاکرات برای احیای برجام، «حسن نیت و اقدام جدی آمریکا قبل از مذاکره» است و تهران مذاکره را از «زمان خروج ترامپ از برجام دنبال میکند و نه موارد دیگر».
علیرضا سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس، روز یکشنبه ۲۵ مهر با اشاره به حضور وزیر خارجه ایران در نشست غیرعلنی مجلس برای پاسخگویی به پرسشهای نمایندگان درباره ادامه مذاکرات احیای برجام گزارشی از اظهارات وی داد.
آقای امیرعبداللهیان در این نشست با تاکید بر سیاست تهران مبنی بر «اقدام در برابر اقدام و عمل در برابر عمل» در مقابل آمریکا گفته است: «جمهوری اسلامی مسیر مذاکرات هستهای را از مسیر اقتصاد کشور جدا خواهد کرد و بههیچوجه اقتصاد را شرطی نخواهیم کرد».
تاکید وزیر خارجه دولت ابراهیم رئیسی مبنی بر بازگشت ایران به تعهدات هستهای خود به شرط لغو تحریمهای آمریکا در حالی است که واشینگتن بارها اعلام کرده که ابتدا ایران باید به تعهدات برجامی خود بازگردد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، فرودین امسال گفته بود مادامی که ایران به تعهدات هستهای خود پایبندی کامل نشان ندهد، تحریمها لغو نخواهد شد.
آقای سالیوان، «طولانی شدن زمان دسترسی ایران به بمب هستهای» و «کاهش سطح و حجم غنیسازی اورانیوم» را از جمله مواردی اعلام کرده بود که ایران باید به آن پایبند باشد.
مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به برجام که تاکنون شش دور آن برگزار شده است، به دنبال پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری خرداد ۱۴۰۰ به درخواست تهران متوقف شده و هنوز زمانی برای از سرگیری آن مشخص نشده است.
این در حالی است که مقامهای دولت جدید ایران صرفا تاکید دارند که این مذاکرات «به زودی» از سر گرفته خواهد شد.
در همین حال «پولیتیکو» روز یکشنبه به نقل از مقامهای اروپایی نوشت که هیات اتحادیه اروپا در سفر هفته گذشته خود به تهران نتوانست مقامهای دولت رئیسی را به بازگشت به مذاکرات احیای برجام متعهد کند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز روز ۲۳ مهر گفت: «من درک میکنم که دولت جدید برای مطالعه پرونده و تکمیل تیم مذاکره کننده به زمان نیاز دارد، اما این زمان دیگر به پایان است و اکنون زمان بازگشت به مذاکرات فرا رسیده است».
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز اخیرا با هشدار درباره اتمام فرصت ایران برای حضور در مذاکرات برجام گفته بود: «ما داریم به نقطهای نزدیک و نزدیکتر میشویم که بازگشت صرف به مفاد و چارچوبهای تعیین شده در برجام دیگر مزایای در نظر گرفته شده در آن توافق را نخواهد داشت».
خودداری ایران از بازگشت به میز مذاکرات در حالی است که فعالیتهای هستهای تهران سرعت بیشتری گرفته است و براساس گزارش خردادماه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به ۱۶ برابر سقف مجاز در توافق بین تهران و قدرتهای جهانی رسیده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز روز ۱۷ مهر گفت که ذخایر اورانیوم با غنای ۲۰ درصد ایران از ۱۲۰ کیلوگرم عبور کرده است.