لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۱۳

حقوقدانان ایرانی خواستار پیگیری حملات گازی از طرف چهار مرجع بین‌المللی شدند


دانش‌آموزان مسموم‌شده در مدارس ایران
دانش‌آموزان مسموم‌شده در مدارس ایران

۲۰ وکیل و مدافع حقوق بشر ایرانی با ارسال نامه‌ای به چهار مرجع بین‌المللی خواستار تشکیل کمیته مستقل و مشترک جهت تحقیق فوری دربارهٔ حملات گازی به مدارس و اقدام فوری برای برای کمک مؤثر به دانش‌آموزان در ایران شدند.

این گروه از وکلا، حقوقدانان و مدافعان حقوق بشر ایرانی مستقر در داخل و خارج از ایران، نامه خود را به سازمان جهانی بهداشت، یونسکو (سازمان آموزشی علمی و فرهنگی ملل متحد)، یونیسف (مدیر اجرایی صندوق کودکان سازمان ملل متحد) و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ ارسال کرده‌اند.

امضاکنندگان این نامه از این سازمان‌های بین‌المللی خواسته‌اند تا با اعزام نمایندگان خود به ایران یا با استفاده از نمایندگان خود در ایران در مورد منشاء این حملات و علت هدف قرار گرفتن مدارس دخترانه تحقیق فوری انجام دهند.

در این نامه تأکید شده است: «حکومت جمهوری اسلامی نه تنها هیچ‌گونه پیشگیری یا اقدام مؤثری در توقف یا کشف حقیقت نکرده است، بلکه با اظهارات متناقض و فرافکنی و همچنین سرکوب خانواده‌های معترض، عملاً به این فرضیه که خود در این جنایات سریالی نقش دارد یا دست‌کم از آن سود می‌برد، دامن زده است.»

در ادامه نامه آمده است: «در کنار بی‌توجهی آشکار در بررسی و پیشگیری این فجایع و بی‌کفایتی حکومت، شواهد به روشنی نشان می‌دهد که حکومت قصد داشته دختران و زنان را به دلیل «تضعیف ارزش‌های اسلامی» از طریق رعایت نکردن قوانین حجاب اجباری در ماه‌های اخیر، و از زمان شروع جنبش «زن، زندگی، آزادی»، مجازات کند.»

مولوی عبدالحمید، از رهبران پرنفوذ بلوچ‌های سنی‌مذهب ایران، نیز در نماز جمعه هفته گذشته نظر مشابهی را اعلام کرده و گفت که این احتمال بیشتر به واقعیت نزدیک است که این حملات در ادامه سرکوب اعتراضات دختران است.

پیشتر نیز ابوالفضل قدیانی، فعال سیاسی ساکن ایران، و برخی از چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی از جمله حامد اسماعیلیون این نظر را اعلام کرده‌اند که این مسمومیت‌ها انتقام حکومت از خیزش اخیر دختران و زنان است.

در جریان اعتراضات سراسری ایران، بسیاری از دختران دانش‌آموز و دانشجو علیه علی خامنه‌ای و جمهوری اسلامی شعار دادند.

۲۰ وکیل و حقوقدان ایرانی در پایان نامه خود آورده‌اند: «از شما می‌خواهیم از تمام ابزارهای موجود در شرح وظایف و مأموریت‌های خود استفاده کرده تا اطمینان حاصل کنید که این حوادث فوراً و به‌ طور شفاف طبق استانداردهای بین‌المللی بررسی می‌شود و عاملان شناسایی و تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرند. همچنین مطمئن شوید که راهکارهایی برای حمایت خاص از این دسته از دختران دانش‌آموز ایرانی در نظر گرفته می‌شود.»

چند روز پیشتر، روز ۱۲ اسفند نیز گروهی از پزشکان ایرانی‌تبار در آمریکا و اروپا با ارسال نامه به فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر خواهان اقدام این نهاد در ماجرای حمله با گاز سمی به مدارس دخترانه در ایران شده بودند.

در حالی که با وجود تداوم و گسترش حملات گازی به دانش‌آموزان، مقامات جمهوری اسلامی کوشیده‌اند این رویدادها را کوچک‌نمایی کرده و از نهادهای خود سلب مسئولیت کنند، در یک هفته اخیر توجه جامعه جهانی به این بحران در ایران جلب شده است.

وزارت خارجه آمریکا هفته گذشته این حملات را نفرت‌انگیز نامید و خواهان توقف فوری آن شد.

دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو نیز روز جمعه گذشته گفت ایران باید این «حملات مرموز عمدی» را به صورت شفاف بررسی کرده، نتایج را اطلاع دهد و عاملان آن را محاکمه کند.

ملاله یوسف‎‌زی، دختر پاکستانی برنده جایزه صلح نوبل که خود در حمله مسلحانه شاخه طالبان پاکستان، به دلیل اصرار به تحصیل در آستانه مرگ قرار گرفته بود، مسمومیت‌ صدها دختر دانش‌آموز ایرانی را یک «تلاش وحشتناک و خشونت‌آمیز برای ترساندن دختران از تحصیل و خاموش کردن صدای آن‌ها» نامیده است.

XS
SM
MD
LG