حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، روز چهارشنبه ۲۲ خرداد به طور رسمی از شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، در کاخ سعدآباد تهران استقبال کرد. پیشتر گروهی تندرو همزمان با ورود آقای آبه به تهران دست به اعتراض زده بودند.
سفر آقای آبه به تهران رخدادی تاریخی با هدف کاهش تنشها میان ایران و ایالات متحده توصیف شده است.
تصاویری که از مراسم استقبال از شینزو آبه منتشر شده، اسب سواری را نشان میدهد که با در دست داشتن پرچمهای ایران و ژاپن، اتوموبیل آقای آبه را همراهی میکند.
بر اساس گزارشها، نخستوزیر ژاپن در صدر یک هیات عالیرتبه سیاسی و دیپلماتیک به تهران سفر کرده است.
وی نخست در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، قرار گرفت. اما همان زمان شماری از مخالفان میانجیگری میان تهران و واشینگتن نیز در فرودگاه مهرآباد دست به تجمعی اعتراضی زده بودند.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، در گزارش خود این معترضان را «جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران» نامیده و از قول آنها نوشته که «تلاش نخستوزیر ژاپن برای میانجیگری میان ایران و آمریکا فایدهای ندارد و این سفر اگر با این هدف باشد، دستاوردی نخواهد داشت».
گزارش این خبرگزاری با تصاویری از معترضان همراه است که پلاکاردهایی حاوی شعار علیه آمریکا و میانجیگری احتمالی ژاپن در دست گرفتهاند.
روی یکی از پلاکاردها نوشته شده که «نماینده ژاپن یا سفیر آمریکا؟» و روی پلاکارد دیگری هشدار اخیر آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، آمده که گفته است «آمریکاییها نزدیک نشوند».
در همین حال، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی گفته که «حضور نخستوزیر ژاپن در ایران حاصل رویکرد عقلایی ایران است که مسائل را از طریق گفتوگو دنبال میکند».
به گزارش خبرگزاری ایسنا، وی آمریکاییها را متهم کرده که «در حال ایجاد مشکل هستند» و در عین حال گفته که اگر طرفهای مختلف در موضوع مذاکره، «اهلیت لازم را داشته باشند و درست عمل کنند، حل و فصل مسائل راحتتر انجام میشود».
نخستوزیر ژاپن در این سفر قرار است با آیتالله خامنهای نیز دیدار کند که روز پنجشنبه انجام میشود.
سفر این مقام عالیرتبه ژاپنی چند هفته پس از سفر وزیر خارجه ایران و سفر رئیسجمهوری آمریکا به توکیو انجام میشود. نخستوزیر ژاپن در دیدار با محمدجواد ظریف در ژاپن از وضعیت فعلی در خاورمیانه ابراز نگرانی کرده بود.
ژاپن در اوج تنشهای اخیر میان ایران و ایالات متحده با اشاره به روابط دوستانه و سنتی خود با تهران اعلام کرده بود که قصد دارد نقش میانجی را میان این دو کشور ایفا کند، امری که با استقبال دونالد ترامپ مواجه شد.
این تنشها وقتی بالا گرفت که آمریکا ماه گذشته از «تهدیدات مشخص ایران» در خلیج فارس سخن به میان آورد و اعلام کرد که برای مقابله با آن، ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و چند فروند هواپیمای استراتژیک بی-۵۲ را به منطقه اعزام میکند.