انتخابات شوراهای استانی برای اولین بار طی ده سال گذشته در عراق در حال برگزاری است و قرار است در جریان این انتخابات، اعضای شوراهای پانزده استان از هجده استان عراق مشخص شوند.
انتظار میرود ائتلافی از شیعیان حاکم، با وجود تحریم مخالفان دولت به رهبری مقتدی صدر، پایگاه خود را در این شوراها تحکیم کند.
در حالی که نیروهای امنیتی و همچنین آوارگان عراقی روز شنبه در انتخابات شوراهای استانی عراق شرکت کردند، مرحله عمومی این رایگیری از صبح روز دوشنبه ۲۷ آذر آغاز شد.
تعداد واجدان شرایط رأی دادن در این دوره از انتخابات کمتر از ۱۷ میلیون نفر اعلام شده و حدود شش هزار نامزد برای دستیابی به ۲۸۵ کرسی در استانهای مختلف رقابت میکنند.
شوراهای استانی وظیفه انتصاب استانداران و همچنین نظارت بر ادارههای استانی را بر عهده دارند.
آخرین انتخابات شوراهای استانی در سال ۲۰۱۳ برگزار شد و جنگ علیه داعش برگزاری دوره بعدی آن را به تعویق انداخت.
این دوره از انتخابات شوراهای استانی راه را برای انتخابات پارلمانی آینده که برای سال ۲۰۲۵ برنامهریزی شده هموار میکند.
توازن اصلی قوا در عراق در جریان انتخابات پارلمانی صورت میگیرد، اما نیروهای شیعی نزدیک به جمهوری اسلامی توانستهاند در سالهای اخیر با به دست گرفتن کنترل پارلمان، کنترل عرصههای سیاسی و اقتصادی کشور را نیز به دست گیرند.
ائتلاف این نیروها که معروف به «چارچوب هماهنگی» است، در حال حاضر بزرگترین بلوک پارلمانی عراق را تشکیل میدهد و پیشبینی میشود کنترل اکثریت کرسیهای شوراهای استانی را به ویژه در استانهای جنوبی کشور نیز به دست آورد.
این گروهها برای انتخابات امروز چندین فهرست جداگانه ارائه کردهاند، از جمله نوری المالکی، نخستوزیر پیشین عراق که فهرست خود را ارائه کرده، اما گفتهاند که پس از انتخابات با هم ائتلاف خواهند کرد.
مقتدی صدر، چهره پرنفوذ شیعیان عراق که مخالف ائتلاف حاکم است، انتخابات را تحریم کرده و گفته که این رایگیری، حکومت یک طبقه سیاسی فاسد را تقویت میکند.
در جریان انتخابات پیشین پارلمانی عراق که حزب آقای صدر به پیروزی نسبی رسیده بود، «چارچوب هماهنگی» تلاش او را برای تشکیل دولت با مشکل مواجه کرد و در نهایت نمایندگان جریان صدر از نمایندگی پارلمان کنارهگیری کردند.
عراق در سالهای اخیر دستخوش تظاهرات گسترده ضددولتی بوده و معترضان معتقدند که از ثروت عظیم نفتی کشور بهرهای نبردهاند.
در این شرایط، رسانههای بینالمللی از بیعلاقگی شهروندان عراقی به رأی دادن، بهویژه در میان جوانان، خبر دادهاند.
این بیعلاقگی را میتوان در آمار ثبتنام برای رأی دادن نیز مشاهده کرد؛ به طوری که کمتر از ۱۷ میلیون نفر عراقی برای انتخابات دوشنبه ثبتنام کردند که این آمار کمتر از آمار مشابه انتخابات پارلمانی سال ۲۰۲۱ است.
در آن سال، مقامات گفتند که ۲۲ میلیون نفر واجد شرکت در انتخاباتند اما سرانجام نرخ مشارکت ۴۱ درصد اعلام شد.