فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران تهدید کرد که در صورت به صفر رسیدن صادرات نفت ایران، تنگه هرمز بسته خواهد شد.
علیرضا تنگسیری در مصاحبه با شبکه العالم در پاسخ به سوالی درباره احتمال بسته شدن تنگه هرمز در صورت به صفر رسیدن صادرات نفت ایران، گفت: «تا زمانیکه نفت ما از تنگه هرمز خارج میشود و منعی برای خروج و ورود کشتیهای ما صورت نگیرد این تحقق پیدا نمیکند».
وی اضافه کرد: «اما اگر روزی نفت ما خارج نشود... آن موقع هر عقل سلیم و سالمی اجازه نمیدهد که ما نتوانیم نفتمان را صادر کنیم اما یک بیگانه فرامنطقهای بیاید و بتواند نفت را از اینجا ببرد و صادر کند».
آقای تنگسیری تاکید کرد: «زمانیکه بخواهند جلوی نفت ما و کشتیهای ما را بگیرند این منطقی است و هر منطقی این را میگوید و خواهند دید که آیا این اتفاق میافتد یا نه؟».
مقامهای آمریکا هدف از تحریمها علیه جمهوری اسلامی را به صفر رساندن صادرات نفت ایران اعلام کردهاند و ایالات متحده هشت کشور مشتری نفت ایران را تا اردیبهشت سال ۹۸ از این تحریمها معاف کرده است.
در همین حال برایان هوک، رئیس گروه ویژه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا، گفته است، کشورش برنامهای برای تمدید معافیت از تحریمهای نفتی ایران ندارد.
مقامهای جمهوری اسلامی چندین بار تهدید کردهاند که اگر ایران نتواند به صادرات نفت خود بپردازد، دیگر کشورها هم امکان صدور نفت خود را نخواهند داشت، تهدیدی که به عنوان قصد احتمالی ایران به بستن تنگه هرمز به عنوان یکی از مهمترین گذرگاههای نفت جهان، تلقی شده است.
پس از این تهدیدها، دریاسالار جان ریچاردسون، فرمانده عملیاتی نیروی دریایی آمریکا، به ایران هشدار داد که ایالات متحده با استفاده از زور هم که شده آزادی رفتوآمد کشتیها در تنگه هرمز را حفظ خواهد کرد.
دو روز پیش اما علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، اما گفته بود: «قطع صادرات نفت الزاما مساوی با مسدود شدن تنگه هرمز نیست و روشهای متعددی برای محقق کردن آن وجود دارد که امیدواریم مجبور به استفاده از آن نشویم».
وی درباره این روشها توضیحی نداده است. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، نیز در سخنان مشابهی بدون اشاره به جزئیات گفته است که اگر همه مشتریان ایران دیگر از این کشور نفت خریداری نکنند «ما از ابزار دیگری استفاده میکنیم».
پس از خروج آمریکا از برجام سپاه پاسداران و ارتش چندین رزمایش را بهویژه در خلیج فارس برگزار کردهاند.
در همین حال فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران درباره این مانورها گفت که جمهوری اسلامی از حضور نیروی دریایی کشورهای «بیگانه» در منطقه «احساس تهدید» میکند.
وی گفت که این رزمایشها بخش کوچکی از «توان اصلی» نیروهای نظامی جمهوری اسلامی است و «توان اصلی را زمانی خواهند دید که ضربه محکم را احساس کنند».
در همین حال روز جمعه ۳۰ آذر همزمان با ورود ناو هواپیمابر آمریکایی یو اس اس جان سی استنیس به منطقه خلیج فارس رگزاری رزمایش «پیامبر اعظم۱۲» برگزار شد و نیروهای سپاه پاسداران «یك پهپاد را به پرواز درآورده» و چند راکت در این منطقه شلیک کردند.
با این حال امیر رستگاری، رئیس سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع، اعلام کرد که پرواز پهپاد و شلیک چند راکت همزمان با ورود ناو آمریکایی به منطقه خلیج فارس، «ارتباطی با این ناو نداشت» بلکه مربوط به برگزاری رزمایش سپاه پاسداران بود.
بهرغم تشدید جنگ لفظی بین مقامهای ایران و آمریکا، شماری از مقامهای جمهوری اسلامی احتمال درگیری نظامی را رد کردهاند.