وزیر خارجه اسرائیل در پی بالاگرفتن اتهامات علیه «آژانس سازمان ملل متحد برای کمک به آوارگان فلسطینی- اونروا»، ضمن لغو دیدار برنامه ریزیشدهاش با مدیر این نهاد، خواستار کنارهگیری او شد.
یسرائیل کاتز روز دوشنبه ۹ بهمن گفت: «کارکنان اونروا در کشتار ۱۵ مهرماه شرکت داشتند. فیلیپه لاتزارینی باید استعفا کند. حامیان تروریسم در این کشور جایی ندارند».
پیش از سخنان آقای کاتز، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل تائید کرد که کشورش «پروندهای اطلاعاتی» را تهیه و منتشر کرده که «نشان میدهد تعدادی از کارکنان اونروا، در حمله نیمه مهرماه حماس از غزه به اسرائیل دست داشتهاند».
حماس در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا، اتحادیه اروپا و چند کشور دیگر غربی قرار دارد.
آقای نتانیاهو ادعا کرد که «حماس در این نهاد سازمان ملل متحد نفوذ کرده است».
نخستوزیر اسرائیل در گفتوگو با یک شبکه تلویزیونی بریتانیایی گفت: «ما کشف کردیم که ۱۳ تن از کارکنان اونروا، مستقیم یا غیرمستقیم در کشتار نیمه مهرماه دست داشتهاند. آنها در مدارس تحت مدیریت این نهاد، دکترین افراطیگری و تروریسم، و تجلیل از تروریسم را تدریس میکردند».
اتهامات اسرائیل به اونروا
اسرائیل در گزارشی شش صفحهای که در اختیار مقامات ایالات متحده و چند کشور غربی دیگر قرار داده است، ادعا کرده که ۱۲ تن از کارکنان اونروا، از جمله ۹ آموزگار به نحوی در حمله نیمه مهرماه دست داشتهاند. بر اساس این گزارش، ۱۰ تن از این افراد به شکل مستقیم در آن حمله حضور داشتهاند و دو نفر هم در ادامه، برای کمک فراخوانده شده بودند.
آقای نتانیاهو البته به ۱۳ نفر اشاره کرده بود.
بر اساس این گزارش، که خبرگزاری رویترز میگوید آن را دیده است، اسرائیل شواهدی در دست دارد که نشان میدهد اونروا ۱۹۰ تن از اعضای حماس و جهاد اسلامی را به کار گرفته بود.
در همین حال این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد میگوید بلافاصله پس از دریافت مدارک و شواهد اسرائیل حاکی از شرکت تعدادی از کارکنانش در حمله نیمه مهرماه، آنها را اخراج کرده است.
توقف کمکهای مالی جامعه بینالمللی
طی روزهای اخیر و با افزایش شواهد همکاری تعدادی از کارکنان اونروا، ژاپن و چند کشور غربی، از جمله ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، اتریش، ایتالیا، سوئیس و هلند حمایت مالی خود از این نهاد را متوقف کردند.
کمیسیون اروپایی هم خواستار رسیدگی به اسناد مالی اونروا شده است. این نهاد اروپایی خواستار همکاری اونروا با حسابران مستقل و مورد اعتماد اتحادیه اروپا برای بررسی اسناد مالی این نهاد شد و ادامه کمکهای مالی اتحادیه اروپا به آن را، منوط به نتایج این حسابرسی کرد.
این کمیسیون با اشاره به اینکه در طول یک ماه آینده، کمک مالی دیگری از سوی اتحادیه اروپا به دست اونروا نخواهد رسید، خواستار تحقیقات گستردهتر درباره همه کارکنان این نهاد شد، تا «اطمینان حاصل شود که ارتباطی با حمله به اسرائیل نداشتهاند».
از سوی دیگر، مدیر آژانس کمک به آوارگان فلسطینی، تصمیم کشورها و سازمانهای بینالمللی برای قطع حمایتهای مالی را، «بهتآور» توصیف کرد.
فیلیپه لاتزارینی گفته است از چنین واکنشی در قبال نهاد تحت مدیریتش، بر اساس اتهاماتی که تنها به گروه کوچکی از کارکناش وارد شده، حیرت کرده است، بخصوص که خود آژانس بلافاصله آن افراد را اخراج کرده و «خواستار تحقیقات شفاف» شده است.
آقای لاتزارینی همچنین هشدار داد که قطع حمایتهای مالی در شرایط کنونی، «کل عملیات این نهاد را با خطر جدی روبرو کرده و وضعیت مردم غزه را، که همین الان هم فاجعهبار است، بدتر خواهد کرد».
یک سخنگوی این نهاد هم تصریح کرد که در صورت برقرار نشدن مجدد کمکهای مالی، اونروا حداکثر تا یک ماه دیگر قادر به فعالیت در غزه و کل منطقه خواهد بود.
اونروا در طول سالهای اخیر با مشکلات مالی جدی روبرو بوده است. این نهاد یک سال پیش با اشاره به اینکه ادامه فعالیتش با خطر جدی روبرو است، خواستار بودجهای ۱.۶ میلیارد دلار شده بود.
حدود ۹۰ درصد از بودجه این نهاد ازطریق کمکهای اتحادیه اروپا و اعضای سازمان ملل متحد تامین میشود.
در سال ۲۰۲۲ بیشترین کمکها به این نهاد به ترتیب از سوی ایالات متحده امریکا، آلمان، اتحادیه اروپا، سوئد، نروژ، ژاپن، فرانسه، عربستان سعودی، سوئیس و ترکیه تامین شده بود.
اونروا در سال ۱۹۴۹ و بر اساس قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و با هدف کمک به ۷۰۰ هزار فلسطینی که در پی تشکیل کشور اسرائیل آواره شده بودند، تاسیس شد. این نهاد در حال حاضر، با بهکار گرفتن ۳۰ هزار فلسطینی، تلاش میکند به نیازهای انسانی و مدنی نزدیک به شش میلیون فلسطینی پاسخ دهد.
این آژانس ۱۳ هزار کارمند در نوار غزه دارد که عمدتا در مدارس یا درمانگاهها و سایر بخشهای خدماتی مشغول به کار هستند و کمکهای بشردوستانه را بین مردم توزیع میکنند.
خدمات این آژانس به خصوص از سال ۲۰۰۵ که هم اسرائیل و هم مصر نوار غزه را محاصره کردند، اهمیت شایانی پیدا کرد. در حال حاضر تقریبا همه مردم این باریکه برای تامین مایحتاج اولیه خود به کمکهای این نهاد وابسته هستند.
از زمان آغاز جنگ جاری بین اسرائیل و گروه افراطی حماس، بیش از ۱۵۰ تن از کارکنان این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد کشته شدهاند.