لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۶

حمله موشکی اسرائیل به «محدوده انبارهای تسلیحاتی ایران» در خاک سوریه


تصویری آرشیوی از حضور نظامی اسرائیل در بلندی‌های جولان
تصویری آرشیوی از حضور نظامی اسرائیل در بلندی‌های جولان

سوریه می‌گوید اسرائیل در آخرین ساعات شامگاه جمعه ۲۷ اردیبهشت به اهدافی در خاک این کشور حمله کرد.

همچنین اپوزیسیون سوریه عنوان کرده که برخی از این حملات متوجه اهدافی در منطقه الکسوه بوده است، جایی که گفته می‌شود انبارهای تسلیحاتی ایران قرار دارد.

در صورت صحت گزارش‌ها، این نخستین اقدام نظامی منتسب به اسرائیل علیه اهداف وابسته به ایران و هم‌پیمانانش در سوریه، از آغاز تشدید بحران نظامی میان ایران و آمریکا در خلیج فارس در چند هفته گذشته است.

به گزارش سانا، خبرگزاری رسمی سوریه، حملات اسرائیل «از سمت قنیطره» انجام شد ولی «پدافند هوایی سوریه آن را کشف و برخی از موشک‌های شلیک شده را سرنگون کرد».

این خبرگزاری در خصوص حمله اسرائیل توضیح بیشتری نداده و نگفته که آیا موشک‌هایی که پدافند سوری نتوانست آنها را سرنگون کند، تلفات و خساراتی بر جای نهاده‌اند یا خیر.

از گزارش سانا چنین برمی‌آید که این بار حمله به شیوه عادی اعزام جنگنده‌ها به حریم هوایی لبنان و شلیک موشک از آنها صورت نگرفته، بلکه موشک‌ها از بخش ارتفاعات جولان مستقیم به سوی دمشق و حومه آن پرتاب شده است.

ارتش اسرائیل یا مقاماتی از این کشور به این گزارش خبرگزاری رسمی سوریه واکنش نشان نداده‌اند، اما رسانه‌های اسرائیل بلافاصله با استناد به سانا و نیز منابع خبری اپوزیسیون سوریه گزارش این حمله را بازتاب دادند.

خبرگزاری روسی اسپوتنیک می‌گوید اسرائیل به پنج هدف در سوریه حمله کرد اما این خبرگزاری جزییات بیشتری ارائه نکرد.

منابع اپوزیسیون سوری از طنین افکن شدن انفجار موشک‌های شلیک شده در برخی از نقاط دمشق و نیز اطراف پایتخت خبر دادند.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه که رخدادهای این کشور را از بریتانیا رصد می‌کند و معمولا یک منبع معتبر محسوب می‌شود، گفته است که صدای دست‌کم دو انفجار در منطقه الکسوه در جنوب پایتخت شنیده شد.

حملات دیگری در گذشته به اسرائیل علیه الکسوه نسبت داده شده است؛ اپوزیسیون سوری و رسانه‌های اسرائیل مدعی هستند که در این منطقه انبارهای تسلیحاتی ایران و حزب‌الله لبنان قرار دارد که سامانه‌های دفاع هوایی سوری آنها را تحت پوشش قرار می‌دهد.

سوریه آخرین بار ماه گذشته بود که اسرائیل را به حمله به تاسیسات نظامی در منطقه حما متهم کرد؛ دو هفته پیش از آن نیز سوریه حمله دیگری را به اسرائیل نسبت داد اما تاکید کرد که اکثر موشک‌های شلیک شده از جنگنده‌های اسرائیل را شکار و خنثی کرده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و وزیر دفاع اسرائیل، در هر دو مورد یاد شده، حملات را تلویحا تایید کرد؛ اندکی پیش‌تر نیز او گفته بود که کشورش به «انبارهای سلاح ایرانی در فرودگاه دمشق» حمله کرده است.

حمله شامگاه جمعه به سوریه نخستین اقدام نظامی منتسب به اسرائیل از زمانی است که نگرانی از درگرفتن رویارویی نظامی میان آمریکا و ایران در آب‌های خلیج فارس تشدید شده است.

رسانه‌های اسرائیل و آمریکا نوشته‌اند که پیش از اعزام ناو آبراهام لینکن، بمب‌افکن‌های بی‌۵۲ و افزایش سامانه‌های دفاع موشکی پاتریوت در منطقه از سوی آمریکا، اسرائیل اطلاعات محرمانه‌‌اش در خصوص تحرکات احتمالی ایران در منطقه را به آمریکا انتقال داد.

ایران یا سوریه در حدود چهار سالی که از صدها حمله هوایی اسرائیل علیه «اهداف ایرانی یا هم‌پیمانان ایران در سوریه» می‌گذرد، جز مواردی انگشت شمار، در واکنش به آن سکوت کرده‌اند.

با وجود این، همواره این ارزیابی مطرح بوده که یک واکنش غیر عادی از سوی ایران یا گروه‌های نیابتی آن، به یک درگیری وسیع‌تر، حتی به صورت ناخواسته، در منطقه منجر می‌شود.

یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل، دوشنبه گذشته بعید ندانست که بحران آمریکا و ایران دامان اسرائیل را بگیرد و حملات راکتی حزب‌الله و جهاد اسلامی فلسطین متوجه اسرائیل شود.

با وجود این، رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که در یک نشست ویژه دولت اسرائیل در روز چهارشنبه گذشته با ریاست بنیامین نتانیاهو و با حضور روسای نهادهای اطلاعاتی و فرماندهان ارتش برای بررسی بحران خلیج فارس، این ارزیابی مطرح شد که احتمال حملات فوری از سوی گروه‌های نیابتی ایران از سوریه، عراق یا لبنان علیه اسرائیل وجود ندارد.

نشریه تایمز بریتانیا در روزهای گذشته نوشته بود که قاسم سلیمانی، فرمانده شاخه قدس سپاه، هفته پیش در سفری محرمانه به بیروت، با سران گروه‌های همسو با ایران دیدار کرد و به آنها گفت آماده باشند.

گاردین نیز پنجشنبه از یک سفر محرمانه دیگر قاسم سلیمانی در سه هفته پیش به عراق برای دیدار با سران گروه‌های هم‌پیمان با ایران در عراق، جهت درخواست از آنان برای آماده شدن در صورت بروز یک جنگ در منطقه خبر داده بود.

گاردین هم‌زمان نوشته بود که اسرائیل موفق نشد یک محموله تسلیحاتی جدید را که شامل موشک ایرانی بود و هفته گذشته به سوریه رسید، رصد کند.

اسرائیل همواره گفته است که انتقال سلاح از ایران به سوریه را «خط قرمز» می‌داند و به آن واکنش نشان خواهد داد. این کشور حملات سال‌های گذشته در سوریه را با این استدلال که می‌خواهد مانع از «تثبیت نظامی ایران» در نزدیکی اسرائیل شود، انجام داده اما تهران و دمشق همچنان بر همکاری مشترک نظامی، بر اساس پیمان‌های قانونی تاکید دارند.

XS
SM
MD
LG