لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۶

هشدار بنت به گروسی برای مقابله با احتمال دستیابی ایران به سلاح اتمی


رافائل گروسی در سفری غیرمترقبه به اسرائیل رفته بود
رافائل گروسی در سفری غیرمترقبه به اسرائیل رفته بود

نفتالی بنت، نخست ‌وزیر اسرائیل، روز جمعه، ۱۳ خرداد، به رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌‍‌المللی انرژی اتمی، گفت که اسرائیل «مسیر دیپلماتیک برای مقابله با احتمال دستیابی ایران به سلاح اتمی را ترجیح می‌دهد اما در صورتی که جامعه بین‌المللی نتواند در مدت زمان مناسب به این هدف برسد، خود علیه ایران اقدام خواهد کرد».

آقای بنت افزود: حق ما برای «دفاع از خود» و اقدام برای «متوقف کردن برنامه اتمی ایران» محفوظ است.

به نوشته وب‌سایت خبری وای‌نت، نخست ‌وزیر اسرائیل بر «عمق خطر ادامه پیشرفت ایران در مسیر دستیابی به جنگ‌افزار هسته‌ای همزمان با گمراه کردن جامعه جهانی با ارائه اطلاعات نادرست و دروغ» تاکید کرد.

آقای گروسی در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، شامگاه ۱۲ خرداد برای دیدار و گفت‌وگو با نفتالی بنت و سایر مقامات ارشد اسرائیلی، به این کشور رفت و ظهر جمعه ۱۳ خرداد به وین بازگشت.

پیشاپیش نشست پیش روی شورای حکام، بریتانیا، فرانسه و آلمان پیش‌نویس قطعنامه تازه را تنظیم کرده‌اند که از ایران می‌خواهد با آژانس همکاری کند.

کاخ سفید روز ۱۲ خرداد اعلام کرد که دولت جو بایدن از این اقدام سه کشور اروپایی در شورای حکام حمایت خواهد کرد.

نفتالی بنت به رافائل گروسی گفت که اهمیت دارد که شورای حکام آژانس، به عنوان «یک نهاد حرفه‌ای، بی‌طرف و مستقل» «پیامی روشن به ایران بدهد».

با این حال، به نوشته وای‌نت و والانیوز، اسرائیل تقلا می‌کند که حاصل نشست دوره‌ای شورای حکام در روزهای ۱۶ تا ۲۰ خرداد، صدور قطعنامه نکوهش ایران باشد.

آخرین قطعنامه این نهاد ناظر هسته‌ای در ارتباط با ایران دو سال پیش صادر شد.

به نوشته والانیوز، در آستانه نشست شورای حکام، دولت نفتالی بنت، کارزار سیاسی و رسانه‌ای گسترده‌ای را آغاز کرد تا نشان دهد که ایران در روابط با آژانس از سال‌ها قبل ریاکاری کرده است.

چند روز پیش از سفر آقای گروسی به اسرائیل، نفتالی بنت بخشی از اسناد مربوط به سال‌های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ از سابقه برنامه اتمی ایران را که موساد اسرائیل در زمستان سال ۲۰۱۸ از تهران به سرقت برد، از طریق گوگل‌درایو منتشر کرد.

آقای بنت با انتشار علنی اوراقی از آن اسناد گفت ایران هم به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی «دروغ» گفته و هم از آژانس جاسوسی کرده تا برای سوال‌های وقت این نهاد، پاسخ آماده کند. اشاره او به اسنادی از مکاتبات وقت میان مقامات برنامه اتمی و نظامی ایران بود.

در همین حال، به نوشته رسانه‌های اسرائیل، سفر کنونی آقای گروسی به اورشلیم در شرایطی انجام شده که اسرائیل طرح تازه‌ای در مورد برنامه اتمی ایران به آمریکا ارائه کرده که بر اساس آن، برای حفظ فشار بر ایران، «بند غروب» از برجام، در صورت احیای آن، حذف شود.

جروزالم پست نوشت که ایال خولاطا، مشاور امنیت ملی اسرائیل، در دیدار این هفته در واشینگتن این طرح تازه را با کاخ سفید در میان گذاشت و قرار است آن را به بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز ارائه کند.

بر اساس گزارش تازه آژانس، میزان ذخیره اورانیوم غنی‌شده در ایران، نسبت به حد مجازی که در توافق برجام مختار به داشتن آن بود، به ۱۸ برابر افزایش یافته و به بیش از ۳۸۰۹ کیلوگرم رسیده است. ۴۳ کیلوگرم از این مواد، اورانیوم غنی‌شده با غلظت ۶۰ درصد است.

بر اساس برجام ایران تنها مجاز به حفظ حدود کلی ۲۰۳ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده بود.

میزان کنونی اورانیوم غنی شده ایران به این معنی است که فاصله زمانی تهران تا داشتن مواد لازم برای سوار کردن بر بمب اتمی احتمالی، به «صفر» کاهش یافته است.

آقای گروسی همچنین در روزهای گذشته به اعضای شورای حکام گفته است که ایران به پرسش‌های ناظران آژانس در مورد رد اورانیوم به دست آمده از سه مکان در ایران، پاسخ قانع‌کننده نداده است. اسرائیل نقش مهمی در افشای سه مکان یادشده، از جمله تورقوزآباد، داشت.

شورای حکام در حالی قرار است از دوشنبه آینده تشکیل جلسه دهد که مذاکرات ایران با قدرت‌های جهانی، که گفت‌وگوهای غیرمستقیم با آمریکا نیز محسوب می‌شد، از سه ماه پیش، عملا تعلیق شده است.

ایران پیشاپیش نسبت به «اقدامات غیرسازنده» در نشست آتی آژانس هشدار داده است.

تهران که کماکان مدعی است که نیتی برای دستیابی به جنگ‌افزار هسته‌ای ندارد، اسرائیل را عامل رشته انفجارهای خرابکاری در سایت هسته‌ای نطنز و کشتن شماری از دانشمندان برنامه هسته‌ای ایران می‌داند.

اسرائیل از دو دهه پیش که برنامه اتمی ایران علنی شد، مقابله با آن را به عنوان «یک خطر حیاتی» در صدر برنامه‌های خود قرار داد.

ارتش اسرائیل در روزهای اخیر تدارکات گسترده نظامی برای حمله احتمالی به تاسیسات هسته‌ای ایران را ادامه داده است.

اسرائیل که توانمندی خود در زمینه بمب اتمی را عامدانه در ابهام گذاشته تا «یک عامل بازدارنده» باشد، بر اساس گزارش‌های متعدد، اقدام علیه سایر کشورهای دیگر منطقه را، که درصدد دستیابی به توان هسته‌ای نظامی باشند، از دیرباز در دستور کار خود قرار داده است.

در چارچوب دستور کار یادشده، اسرائیل از جمله کوره اتمی عصیراک عراق و کوره در دست ساخت دیرالزور در سوریه را نابود کرده است.

اسرائیل عضو شورای حکام آژانس نیست، ولی از آغاز برپایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سال ۱۹۵۷ عضو آن بوده است. ناظران آژانس از سال ۱۹۶۶ بر بخشی از برنامه اتمی اسرائیل، موسوم به «شورک» نظارت دارند.

گزارش رسانه‌های غربی مدعی است که بخش مهم و احتمالا نظامی برنامه هسته‌ای اسرائیل به دلیل این‌که عضو پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای نیست، به دور از نظارت آژانس در جریان است.

رافائل گروسی روز جمعه در توییتی نوشت که در دیدار با نفتالی بنت بر اهمیت پیمان منع گسترش در صلح و امنیت بین‌المللی تاکید کرده است.

XS
SM
MD
LG