یک مقام دولت اسرائیل بهبود رابطه تهران با آن دسته از دولتهای عربی را که با اسرائیل نیز پیمان صلح دارند، «نگرانکننده» دانست.
الیزا بننون، مدیر سیاسی وزارت خارجه اسرائیل، در سفر به منامه، پایتخت بحرین، نسبت به ازسرگیری مناسبات میان بحرین و ایران ابراز «نگرانی» کرده است.
روزنامه اسرائیلی جروزالم پست روز دوم تیر نوشت این دیپلمات اسرائیلی از میزبانان بحرینی خود پرسیده است که چرا مراودات سیاسی آنها با اسرائیل بسیار کمتر از سال نخست برقراری رابطه دو کشور براساس «پیمانهای صلح ابراهیم» بوده است.
یک منبع دیپلماتیک اسرائیلی به این روزنامه گفت مقامات بحرین به خانم بننون «اطمینان دادند که رابطه منامه با ایران بر مناسبات با اسرائیل اثر منفی نخواهد گذاشت» و همچنین «قول دادند» که تعاملات دیپلماتیک با اسرائیل را افزایش دهند.
وزارت خارجه اسرائیل در واکنش گفته است که محتوای مذاکرات دیپلماتیک را فاش نمیکند.
باربارا لیف، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک، هفته گذشته پیش از سفر به اسرائیل، به مجلس نمایندگان در واشینگتن گفت بحرین احتمالاً در آینده نزدیک روابط دیپلماتیک با ایران را از سرخواهد گرفت.
بحرین هشت سال پیش در حمایت از عربستان سعودی که سفارتخانه و کنسولگری آن در تهران و مشهد هدف حمله عوامل نزدیک به جمهوری اسلامی قرار گرفته بود، با حکومت ایران قطع رابطه کرد. اما در جریان سفر اخیر یک هیئت از مجلس شورای اسلامی ایران به بحرین، زمزمه احتمال ازسرگیری رابطه تهران-منامه، به پیروی از بهبود رابطه عربستان با ایران، مطرح شد.
«نگرانی» اسرائیل از تجدید رابطه ایران و کشورهای عربیِ برخوردار از مناسبات با اسرائیل در شرایطی بیان شده است که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در روزهای گذشته به شماری از کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس سفر کرد و از جمله با شیخ محمد بنزاید آلنهیان، رئیس امارات متحده عربی دیدار و گفتوگو کرد.
حسین امیرعبداللهیان در پی دیدار از امارات، کویت، قطر و عمان گفت همکاریهای تهران و این دولتها «وارد فصلی نوین شده است».
امارات زودتر از عربستان رابطه با ایران را از سر گرفته و سفیر تازه خود را در تهران تعیین کرده بود.
اسرائیل سه سال پیش در دولت وقت دونالد ترامپ در چارچوب پیمانهایی که «صلح ابراهیمی» نامیده شد، با امارات متحده عربی، بحرین و مراکش رابطه برقرار کرد و قرار شد که این امر سودان را نیز شامل شود.
تا پیش از آن تنها مصر و اردن در دهههای گذشته اقدام به عادیسازی رابطه با اسرائیل کرده بودند.
از امضای توافقهای «ابراهیم»، مناسبات اسرائیل و امارات گستردهترین همکاریها در عرصههای مختلف را در پی آورده است و صدها هزار اسرائیلی را برای گردشگری سالانه به امارات کشانده است اما در این دوره کمترین شمار اماراتیها به اسرائیل سفر کردهاند.
صلح اسرائیل با بحرین نیز، که به گفته مقامات ارشد نظامی وامنیتی اسرائیل با هدف اصلی پیمان امنیتی دریایی و نظامی با آن کشور در برابر ایران شکل گرفت، با وجود تبادل سفیر و گشایش سفارتخانه، در سطحی محدود باقی ماند.
کارشناسان و رسانههای اسرائیل همواره تأکید داشتند که با وجود حمایت حاکمیت بحرین از عادیسازی رابطه با اسرائیل، مخالفت با این امر در میان جامعه بحرین و بهویژه شیعیان آن امیرنشین که در اکثریت هستند، قوی است.
در همین حال، خبرگزاری رویترز دوم تیرماه گزارش داد که مراکش میزبانی یک نشست مشترک وزیران خارجه آمریکا، اسرائیل و کشورهای عربی دارای رابطه با اسرائیل را به دلیل ناخشنودی از تصویب ساختوساز هزاران خانه جدید برای اسرائیلیها در اراضی کرانه باختری، تا آخر تابستان به تعویق انداخته است.
روزنامه جروزالم پست نوشته بود مراکش این نشست را لغو کرده است.
اسرائیل هرچند موفق نشده که عربستان را به عادیسازی رابطه با خود تشویق کند، اما بنیامین نتانیاهو با بیان نارضایتی از تجدید رابطه میان عربستان و ایران، که با میانجیگری چین حاصل شد، در هشدار تلویحی به سران ریاض گفت «همه شرکای ایران خودشان را بدبخت کردهاند... ۹۵ درصد از مشکلات خاورمیانه ناشی از ایران است».
آقای نتانیاهو کاهش نقش آمریکا در خاورمیانه را دلیل بهبود رابطه کشورهای عرب با ایران دانسته و خواهان آن شده که دولت واشینگتن «در مورد تعهد خود در قبال خاورمیانه، بسیار شفاف باشد».
نخستوزیر اسرائیل در تازهترین گفتوگو با جروزالم پست در روز دوم تیر نیز گفت پرونده تماسها برای عادیسازی رابطه اسرائیل و عربستان بهتر است که بسته بماند.