لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۶

وزیر دفاع اسرائیل: وضع سوریه به حالت گذشته بازگشته است


آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل
آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل

وزیر دفاع اسرائیل از تسلط دوباره ارتش سوریه بر مناطق مرزی جولان با اسرائیل و «آرام شدن دوباره مرزها» استقبال کرد و گفت از نظر اسرائیل وضع سوریه به حالت گذشته بازگشته است.

به گزارش هاآرتص، آویگدور لیبرمن روز پنجشنبه ۱۱ مرداد افزود که با تسلط دوباره ارتش بشار اسد در جولان، اسرائیل با «یک آدرس مشخص، یک مسئول و یک قدرت مرکزی» در مرزهای خود سر و کار دارد.

وزیر دفاع اسرائیل این را نیز گفت که اگر دمشق توافق سال ۱۹۷۴ را رعایت کند و نگذارد که سوریه به جبهه مقدم ایران علیه اسرائیل مبدل شود و محلی برای انتقال جنگ افزار برای حزب الله لبنان نباشد، اسرائیل کاری به سوریه ندارد.

اما به گفته لیبرمن، در صورت عدم پابیندی سوریه به سه شرط یاد شده، اسرائیل بر اساس معیارهای امنیتی خود عمل خواهد کرد.

توافق سال ۱۹۷۴، یک سال بعد از آخرین جنگ اسرائیل و سوریه، جداسازی نیروها و ترک مخاصمه بین دو کشور را عملی کرد که تا دوره اخیر در جنگ داخلی سوریه به طور کامل رعایت شده بود.

ارتش بشار اسد به تازگی با حمایت روسیه و سایر هم‌پیمانان خود موفق شد تمامی مناطق نزدیک مرز سوریه با اسرائیل را از کنترل نیروهای مخالف خارج کند و در مراکز پیشین در نزدیکی مرز با اسرائیل مستقر شود.

ارتش اسرائیل تایید کرده است که تا دوره اخیر که مناطق مرزی‌اش در کنترل نیروهای مخالف اسد بود، «کمک‌های غذایی، دارویی» و غیره در اختیار ساکنان آن سوی مرز می‌گذاشت تا از نزدیک شدن آنها به مرز با اسرائیل جلوگیری کند.

اما ارتش اسد اسرائیل را به یاری عملی و تسلیحاتی به شماری از نیروهای معارض، مانند جبهه النصره و داعش متهم می‌کرد.

از نظر سوریه بسیاری از حملات هوایی سال‌های اخیر اسرائیل علیه سوریه نیز «برای ارتقای روحیه تروریست‌های درگیر در جنگ با حکومت سوریه» انجام می‌شد.

اسرائیل ضمن مخالفت شدید با تثبیت حضور نظامی ایران در سوریه، حملات هوایی به شماری از هدف‌های ایرانی و سوری را تایید کرده بود؛ ایران و سوریه هنوز حضور نظامی ایران را «مستشاری» عنوان می‌کنند.

در پی دیدار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، با سرگئی لاوروف وزیر خارجه و ژنرال والری گراسیموف رییس ستاد ارتش روسیه در سفر دو هفته پیش این مقامات به اسرائیل، رویترز به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی نوشته بود که اسرائیل پیشنهاد بیرون رفتن نیروهای ایران تا ۱۰۰ کیلومتری مرزها را نیز رد کرده و بر لزوم خروج نظامیان ایران از سراسر سوریه تاکید کرده است.

اما الکساندر لاورنتیف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه در امور سوریه، روز ۱۰ مرداد گفت که نیروهای ایرانی مستقر در سوریه تا ۸۵ کیلومتری مرزهای سوریه با اسرائیل عقب‌نشینی کردند و سلاح‌های سنگین خود را بیرون بردند.

اسرائیل، ایران و سوریه به سخنان آقای لاورنتیف واکنش نشان ندادند.

در این میان، به گزارش خبرگزاری روسی اینترفاکس، سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه روز پنجشنبه گفت که کشورش با هدف جلوگیری از برخوردهای احتمالی میان سوریه و اسرائیل، هشت پست بازرسی در بخش سوری جولان در نزدیکی مرز با اسرائیل برقرار می‌کند.

به نوشته جروزالم پست، آویگدور لیبرمن پنجشنبه از یک پایگاه نیروی هوایی کشورش در نزدیکی شهر شمالی صفد و استقرار سامانه‌های دفاعی بازدید کرد؛ ارتش اسرائیل در این روز یک رزمایش چند روزه در شمال را برای آمادگی در برابر احتمالات به پایان برد.

همزمان، اسرائیل تایید کرد که در آخرین ساعات چهارشنبه ۱۰ مرداد به نقاطی در مرز سوریه حمله هوایی کرد.

سخنگوی ارتش اسرائیل گفت که افرادی مسلح به فاصله ۲۰۰ متری مرز جولان رسیده بودند؛ به گفته این سخنگو، بررسی جسد هفت کشته از سوی سربازان اسرائیلی نشان داد که آنها از جمله به جلیقه انفجاری مجهز بودند.

به گزارش هاآرتص، ارتش اسرائیل خود احتمال داده است که افراد کشته شده در حمله اسرائیل، کسانی بودند که بعد از شکست در برابر ارتش سوریه، از صحنه جنگ گریخته و خود را به مرز اسرائیل رسانده بودند.

با وجود این، سخنگوی ارتش اسرائیل به رسانه‌های کشورش گفت که «ما نمی‌توانیم حدس بزنیم که هدف آنها از نزدیک شدن به مرز چه بود».

خبرگزاری‌ها گفته‌اند که کشته‌های این حمله هوایی اسرائیل، نیروهای داعش بودند.

XS
SM
MD
LG