آیلت شاکد، وزیر دادگستری اسرائیل، وعده داد که پس از انتخابات همه پناهجویان خارجی که در سالهای گذشته به این کشور آمدهاند «داوطلبانه یا به زور اخراج شوند».
به گزارش روزنامه هاآرتص، خانم شاکد روز سهشنبه، ۱۳ فروردین، در یک سخنرانی در جمع حامیان حزب «راست جدید» که او از رهبران آن است، افزود، دولت آتی اسرائیل که بعد از انتخابات هفته آینده تشکیل خواهد شد، همه مهاجران خارجی را اخراج خواهد کرد.
خانم شاکد به ویژه بر اخراج پناهجویان آفریقایی از اسرائیل تاکید کرد؛ به گفته وی، دولت بعدی، به احکام دیوان عالی اسرائیل که محدودیتهایی در اخراج پناهجویان قائل شده، اعتنایی نخواهد کرد.
خانم شاکد که ابراز امیدواری کرده در دولت بعدی نیز در مقام وزیر دادگستری باقی بماند، یکی از راهکارهای تغییر احکام دیوان عالی اسرائیل را تغییر ترکیب قضات ارشد این نهاد دانسته است.
به گفته وی، حزب «راست جدید» در مذاکرات تشکیل دولت ائتلافی تازه بر سر اخراج مهاجران، قاطع خواهد بود.
آیلت شاکد اضافه کرد که دولت اسرائیل در جستجوی کشورهای سومی که حاضر باشند این مهاجران را بپذیرند، به تماس و گفتوگو ادامه میدهد؛ اما به نام کشور خاصی اشاره نکرد.
دولت بنیامین نتانیاهو سال گذشته با کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل به توافق رسید به نیمی از مهاجران که حدود ۱۶ هزار تن بودند، اجازه قانونی اقامت بدهد و در مقابل با کمک کمیسر پناهندگان، ۱۶۲۵۰ تن دیگر از مهاجران به کشورهای غربی، به ویژه کانادا، آلمان و ایتالیا اخراج شوند.
اما نتانیاهو تنها یک روز بعد، نظر به مخالفتهای داخلی در کشورش، این توافق را به طور یکجانبه باطل کرد.
به نوشته هاآرتص، در حالی که نتانیاهو و وزیرانش در کارزار انتخاباتی این دوره پیوسته وعده اخراج مهاجران را میدهند، توافق سال گذشته از نظر کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل هنوز به قوت خود باقی است.
همه دولتهای اسرائیل، از آغاز تاسیس این کشور، تنها به یهودیان کشورهای دنیا اجازه زندگی و شهروندی داده و تا حال فقط در مواردی خاص و محدود به شماری اندک از مهاجران خارجی مجوز کار و زندگی دادهاند.
به نوشته هاآرتص، از میان حدود ۳۳ هزار مهاجر آمده از اریتره و سودان، اسرائیل تا حال تنها ۱۲ تن را به عنوان پناهنده به رسمیت شناخته است.
قانون دولت/ ملت یهود که سال گذشته تصویب شد، تاکید دارد که اسرائیل کشوری منحصرا برای قوم یهود است؛ این قانون، به ادعای حدود دو میلیون عرب ساکن این سرزمین، آنها را به شهروند درجه دوم بدل کرده است.
اسرائیل در سالهای گذشته با کشیدن دیوار در مرز جنوبی خود با مصر توانست مانع از ورود مهاجران بیشتری از کشورهای آفریقایی شود و قریب به اتفاق مهاجرانی که سرنوشت آنها در دوره اخیر در صدر اخبار بوده، در سالهای قبل از تکمیل دیوارکشی به اسرائیل آمده بودند.
دولت اسرائیل میگوید، رفتارش با مهاجران «مانند سوئیس است»، اما یک گزارش مرکز مطالعات مجلس اسرائیل که روز ۱۲ فروردین منتشر شد، تاکید دارد که در سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ سوئیس و دانمارک ۷۳ تا ۸۵ درصد از درخواست مهاجران آمده از اریتره و سودان را پذیرفتهاند.
هاآرتص نوشته است که «پاسخ اسرائیل به مهاجران همیشه "نه" است و تنها توجیه آن، تفاوت دارد».
به گفته وزیر دادگستری اسرائیل، مهاجران آمده از سودان و اریتره بر وضع زندگی و جامعه این کشور اثرات منفی گذاشته و به ویژه بخشهای جنوبی شهرهایی مانند تلآویو درگیر شدهاند.
آیلت شاکد که به تازگی در تبلیغی با عطر نمادین «فاشیسم» گفت، فاشیسم برای او همان رایحه دموکراسی است، افزود که دولت بعدی دیگر نباید بگذارد که فرزندان مهاجران با همسن و سالان اسرائیلی خود در مدارس درس بخوانند و تا اخراج آنها و خانوادههایشان باید در مدارسی جداگانه آموزش ببینند.
نمایندگان محلههای جنوبی تلآویو، که اکثریت نیز به احزاب راست رای میدهند، در همین حال گفتهاند از «وعدههای دروغین وزیران برای اخراج مهاجران خسته شدهاند».