جرد کوشنر، مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا که برای احیای روند مذاکرات صلح اسرائیلی- فلسطینی به منطقه رفته است میگوید دونالد ترامپ همچنان نسبت به دستیابی به صلح «متعهد و خوشبین» است.
به گزارش رویترز، آقای کوشنر این سخنان را شامگاه پنجشنبه، دوم شهریور، در دیدار با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در رام الله بیان کرد.
آقای کوشنر همچنین تأکید کرد که رئیس جمهوری آمریکا امیدوار است تحقق «صلح نهایی» متضمن «آیندهای بهتر باشد تا دو ملت فلسطینی و اسرائیلی بتوانند سالها زندگی بهتری در کنار یکدیگر داشته باشند».
همچنین به گزارش خبرگزاری رسمی فلسطینی وفا، محمود عباس در این دیدار به جرد کوشنر گفت که فلسطینیان «با هیئت آمریکایی همکاری خواهند کرد تا هر چه زودتر توافق صلح مورد نظر دونالد ترامپ عملی شود».
به گفته آقای عباس، «مسائل پیچیده و مسیر سخت است اما وقتی حسن نیت باشد، صلح محال نیست و غیر ممکن وجود ندارد».
محمود عباس این را نیز گفته است که فلسطینیان «قدردان تلاشهای رئیس جمهوری آمریکا هستند که از همان نخستین ملاقاتها در واشینگتن، ریاض و بیت اللحم بارها گفته برای دستیابی به توافق تاریخی صلح تلاش خواهد کرد».
اشاره آقای عباس به دیدارهای چند ماه اخیرش با رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید، اجلاس سران عرب در عربستان و در زمان سفر ماه مه دونالد ترامپ به کرانه باختری است.
آقای ترامپ در پی سفر بهار امسال به اسرائیل و کرانه باختری، جرد کوشنر داماد ۳۶ ساله خود را مأمور تلاش برای احیای روند صلح کرد.
کاخ سفید پیشتر گفته بود آرامش ایجادشده اخیر را «فرصتی» برای از سرگیری تلاشهای صلح میداند.
اشاره کاخ سفید به بحران هفتههای اخیر در روابط اسرائیل و فلسطینیها بر سر تدابیر امنیتی در مسجد الاقصی است که از هر دو طرف چند کشته بر جای نهاد.
اما به گزارش رویترز، با وجود سخنان تشویقی جرد کوشنر در دیدار با محمود عباس، هیئت آمریکایی برنامه ملموسی جهت ارائه نداشت.
روزنامه لسآنجلس تایمز پیشتر نوشته بود که سفر سوم رفت و برگشت آقای کوشنر بین اسرائیل و فلسطینیان صرفا برای «سنجیدن نبض» دو طرف بوده و واشینگتن انتظار زیادی از آن نداشته است.
از سوی دیگر، در پایان دیدار محمود عباس- جرد کوشنر در رام الله، نبیل ابو ردینه سخنگوی دفتر ریاست تشکیلات خودگردانی به خبرگزاری فلسطینی وفا گفت، «مذاکرات سازنده، عمیق و مثبت بود و در خصوص تمامی موضوعهای مورد توجه دو طرف (فلسطینی و آمریکایی) بحث و توافق شد که دیالوگ برای دستیابی به صلح جامع و تاریخی ادامه یابد».
به گفته ابو ردینه، محمود عباس بر مواضع فلسطینی ها، «به ویژه وجود دو کشور بر اساس مرزهای سال ۱۹۶۷، توقف ساخت و سازهای اسرائیلی در کرانه باختری، اجرای قطعنامههای بینالمللی و ابتکار صلح عربی» تاکید کرد.
آقای کوشنر، که او را در این سفر جیسون گرینبلات نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه و مذاکرات بینالمللی، و دینا پاول معاون مشاور امنیت ملی آمریکا همراهی میکنند، ساعاتی پیش از ملاقات با رئیس تشکیلات فلسطینی، با نخست وزیر اسرائیل در اورشلیم دیدار کرده بود.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، نتانیاهو به کوشنر گفته بود «صلح بیش از هر زمان دیگر در دسترس است» اما او به درخواستهای فلسطینیها در مورد توقف ساخت و سازها در یهودی نشینها در اراضی اشغالی و همچنین «کشور مستقل فلسطیني اشارهای نکرد.
آقای کوشنر و هیئت همراه او در حالی روز پنجشنبه با کاروان خوردوها مسیر زمینی ۲۰ دقیقهای میان اورشلیم تا رام الله را طی کردند که صدها فلسطینی در برابر دفتر محمود عباس گرد آمده و علیه دولت آمریکا، دونالد ترامپ و جرد کوشنر شعار میدادند.
در حالی که محمود عباس در مقام ریاست سازمان آزادیبخش فلسطین و رهبری جنبش فتح مذاکرات سیاسی با آمریکا را انجام میدهد، شماری از اعضا و هواداران ساف و فتح در میان تظاهرکنندگان رام الله بودند.
معترضان دولت آمریکا را به «حمایت یکجانبه» از اسرائیل متهم میکردند و کاریکاتورهایی از جرد کوشنر در نقش سگ به دست گرفته بودند.
دیدار این بار محمود عباس و شمار دیگری از مقامات ارشد فلسطینی با جرد کوشنر در حالی انجام شد که رسانههای آمریکایی و اسرائیلی گزارش داده بودند، ملاقات پیشین آن دو با نزاع لفظی شدید بر سر حمایت مالی تشکیلات خودگردانی از خانوادههای مهاجمین فلسطینی تمام شده بود.
آقای عباس در روزهای گذشته تهدید کرده بود، از نبود روند صلح مأیوس شده و انحلال تشکیلات خودگردانی و همه نهادهای آن را یک گزینه می داند.