به فاصله کوتاهی پس از ورود جو بایدن به اسرائیل در روز چهارشنبه ۲۲ تير ارتش این کشور سخت افزارهای جدید یا سلاحهای لیزری را که برای مقابله با تهدید پهپادهای ایران طراحی کرده است برای رییس جمهوری آمریکا به نمایش گذاشت.
رهبران اسرائیل از سالهای پیش یکی از اهداف اصلی خود را مقابله با بلندپروازیهای هستهای ایران اعلام کردهاند ولی به نظر می رسد که اخیرا حساسیت و هشدارهای آنها در مورد خطر ناشی از پهپادهای ایران نیز برجسته شده است.
چندی پیش ارتش اسرائیل اعلام کرد که چهار پهپاد غیرمسلح را که به سمت یک سکوی استخراج گاز در دریای مدیترانه درحرکت بودهاند ردگیری کرده است.به گفته ارتش اسرائیل این پهپادها ساخت ایران بوده و توسط حزب الله لبنان به پرواز درآمدهاند.
همزمان با افزایش نگرانیها در مورد خطر پهپادهای ساخت ایران ارتش اسرائیل امیدوار است با استفاده از سلاحهای لیزری موسوم به «پرتو آهنین» بتواند امنیت حریم هوایی این کشور را تامین کند. هرچند این سامانه تسلیحاتی هنوز عملیاتی نشده است نفتالی بنت، نخست وزیر وقت اسرائیل در ماه آوریل آن را «تغییر دهنده بازی» توصیف کرد.
ارتش اسرائیل روز چهارشنبه تصاویری از پهپادهای ساخت ایران که توسط سیستم دفاع ضد هوایی موسوم به «گنبد آهنین» رصد شدهاند و تجهیزات لیزری جدید موسوم به «پرتو آهنین» را برای رییس جمهوری آمریکا به نمایش گذاشت.
دانیل گولد، مسئول بخش پژوهشی وزارت دفاع اسرائیل به خبرگزاری فرانسه گفت: «سامانه پرتو آهنین طی چند سال آینده عملیاتی میشود و در سامانه دفاع ضد هوایی گنبد آهنین ادغام خواهد شد.»
به گفته او این دو سامانه یکدیگر را تکمیل خواهند کرد و مرکز فرماندهی و کنترل در هر لحظه می تواند تصمیم بگیرد که موشک و یا لیزر شلیک شود.
دولت آمریکا در سپتامبر گذشته کمک یک میلیارد دلاری به «گنبد آهنین» را تصویب کرد و نمایش سامانه دفاعی «پرتو آهنین» برای رییس جمهوری آمریکا یک اقدام راهبردی برای جلب حمایت و کمک واشنگتن تلقی میشود.
«گنبد آهنین» در ردگیری و انهدام موشکهایی که حماس از نوار غزه به سوی اسراییل شلیک می کند نقش حیاتی دارد. هر مورد شلیک موشک توسط این سامانه حدود ۵۰ هزار دلار هزینه دارد. در حالی که نفتالی بنت اعلام کرد که هزینه هر مورد از استفاده از سامانه لیزی «پرتو آهنین» فقط ۳.۵ دلار است. او گفت که این سامانه دفاعی «صامت» است و قادر است پهپادها، گلوله های خمپاره، موشک و موشکهای ضد تانک را ردگیری و منهدم کند.
اوزی روبین، کارشناس سابق سامانههای دفاع ضد موشکی در ارتش اسرائیل معتقد است که ردگیری پهپادها چالش بزرگی است. او به خبرگزاری فرانسه گفت:«فناوری لیزری برای مقابله با پهپادها در مقایسه با راکت و موشک قابلیتهای بیشتری دارد. دریافت کمک مالی از آمریکا در این زمینه نقش مهمی خواهد داشت.»
اولویت اسرائیل در سفر جو بایدن به خاورمیانه جلب حمایت آمریکا از همکاری نظامی و امنیتی بین کشورهایی است که ایران را خطر جدی تلقی میکنند.
عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز طی سالهای اخیر هدف حملات پهپادی شورشیان حوثی بودهاند و ارزیابی اکثر کارشناسان این است که ایران این پهپادها را در اختیار آنها قرار میدهد.
روزنامه وال استریت جورنال ماه قبل گزارش داد که مقامات نظامی آمریکا و اسرائیل برای مذاکره با مقامات در مورد خطر پهپادهای ایران به قاهره سفر کردهاند. در این مذاکرات نمایندگان امارات متحده عربی، بحرین، عربستان سعودی و قطر نیز شرکت داشتند.
آقای بایدن در اولین سخنرانی خود پس از ورود به تل آویو گفت:«ما به اقدامات خود برای ادغام بیشتر اسرائیل در منطقه ادامه میدهیم»
کارشناسان دفاعی در اسرائیل می گویند نیروهای مسلح و به خصوص نیروی دریایی این کشور از سال ۲۰۰۹ پیش بینی میکردند که پهپادهای حزب الله برای تاسیسات بهرهبرداری از گاز طبیعی در دریای مدیترانه به یک خطر جدی بدل خواهد شد.
آنها خاطر نشان میکنند که ایران از سالهای پیش دریافته است که استفاده از پهپاد قدرت و دامنه عملیات تهاجمی را چند برابر میکند.
پژوهشکده «شورای روابط خارجی اروپا» در گزارشی که ماه مه منتشر شد، گفت: «ایران در حال تبدیل شدن به یک قدرت پهپادی مهم در سطح منطقه است. ایران از سالهای پیش به دلیل نیاز مبرم و برای جبران ضعفهای نیروی هوایی فرسوده خود تولید انبوه پهپادهای تجسسی و تهاجمی را آغاز کرده است.»
روز دوشنبه مشاور امنيت ملی کاخ سفيد گفت اطلاعات امنيتی نشان میدهد که ايران خود را برای تحويل چند صد پهپاد به روسيه در يک بازه زمانی کوتاه آماده می کند.
اسراييل همزمان با تقويت قابليت های دفاعی خود در برابر خطر پهپادهای ايران و توسعه همکاری های نظامی منطقه ای ممکن است دست به تهاجم بزند. يکی از نمونه های اقدامات تهاجمی اسراييل حمله به يکی از پايگاه های مخفی و زيرزمينی پهپادهای نظامی ايران در استان کرمانشاه در فروردين امسال بود.