انتظار میرود پاسخ اسرائیل «ظرف چند روز آینده» اجرایی شود
یک گزارش تازه میگوید که اسرائیل در حال هماهنگی با آمریکا برای پاسخ «سخت» به حمله موشکی ایران «ظرف چند روز آینده» است.
کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل گزارش میدهد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، امشب در حال برگزاری آخرین دور از سلسله نشستهای امنیتی سطح بالا است، زیرا اسرائیل در حال تصمیمگیری در مورد چگونگی و زمان پاسخ به حمله موشکی بالستیک ایران است.
این کانال به نقل از منابع وزارتی میگوید که اسرائیل «بهای سنگینی از رژیم آیتاللهها خواهد گرفت».
این گزارش تلویزیونی با اشاره به احتمال تماس تلفنی قریبالوقوع بین نتانیاهو و جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، میگوید که «پاسخ سخت» مورد انتظار با دولت بایدن بهطور دقیق هماهنگ میشود.
این گزارش میگوید که انتظار میرود پاسخ اسرائیل «ظرف چند روز آینده» اجرایی شود.
منابع وزارتی ناشناس میگویند که اسرائیل نمیتواند اجازه دهد و اجازه نخواهد داد که حمله روز سهشنبه بدون پاسخ «قابل توجه» اسرائیل بگذرد و این گزارش میگوید که «گزینههای زیادی» در حال بررسی است.
کانال ۱۲ میگوید که اسرائیل همچنین به دنبال اعمال فشار دیپلماتیک سنگین بر آمریکا و غرب بهطور کلی برای اعمال تحریمهای جدید سختگیرانه علیه ایران است و توضیح میدهد که اسرائیل نه تنها یک فرصت نظامی برای ضربه سخت به ایران میبیند، بلکه شانسی برای سختتر کردن موضع جهانی و وضع تحریمهایی که غرب مدتهاست از اِعمال آنها خودداری کرده است، میبیند.
این گزارش به نقل از منابع دفاعی تأیید میکند که ایالات متحده در پاسخ خود از اسرائیل حمایت خواهد کرد و به دفاع از اسرائیل در برابر حملات بیشتر ایران کمک خواهد کرد.
در این مطلب اشاره شده که اهداف رسمی فعلی جنگ اسرائیل ایجاب میکند که از یک جنگ منطقهای اجتناب کند و بدون توضیح بیشتر یا ارائه منبع، تأکید میکند که این موضوع «قطعاً در آینده مورد توجه قرار خواهد گرفت.»
این گزارش میافزاید که نیروی هوایی اسرائیل «برای یک رشته اقدامات و پاسخها» آماده است و منتظر دستورالعملهای سیاسی است.
خبرگزاری فرانسه در روز پنجشنبه ۱۲ مهر، تصاویر منتشر شده از سوی ارتش اسرائیل را بازنشر کرده است که به گفته آنها اعضای تیپ «گولانی» از لشکر ۳۶ ارتش را در حال انجام عملیات زمینی در جنوب لبنان نشان میدهد.
ارتش اسرائیل این هفته اعلام کرد که نیروهایش پس از چند روز حملات شدید هوایی به مناطقی از لبنان که تحت نفوذ حزبالله هستند، «حملات زمینی» به بخشهایی از جنوب لبنان را آغاز کردهاند.
«حمله موشکی ایران به اسرائیل: نمایش ضعف یا قدرت؟»
خبرگزاری فرانسه در گزارشی تحلیلی با عنوان «حمله موشکی ایران به اسرائیل: نمایش ضعف یا قدرت؟» با چند تن از تحلیلگران گفتوگو کرده است.
این تحلیلگران به خبرگزاری فرانسه گفتند: رگبار موشکی ایران به سمت اسرائیل در این هفته به عنوان هشداری بود مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی میتواند به خاک اسرائیل حمله کند، اما در عوض، محدودیتهای نظامی ایران را آشکار کرد.
به گفتهٔ این تحلیلگران، در حالی که اندازه زرادخانه موشکهای بالستیک ایران ناشناخته است، تحلیلگران میگویند که این زرادخانه در معرض خطر تمام شدن است.
جمهوری اسلامی ایران در دور اول حمله هوایی به اسرائیل، از حدود ۳۰۰ فروند موشک و پهپاد استفاده کرد و در دور دوم نیز ۱۸۱ فروند موشک بالستیک پرتاب کرد.
فرزان ثابت، پژوهشگر ارشد مرکز حکومت جهانی در ژنو، به خبرگزاری فرانسه گفت که ذخایر موشکهای ایران که «قادر به رسیدن به اسرائیل هستند محدود است».
او گفت که تهران احتمالاً این توانایی را دارد که «در طی چند هفته یا چند ماه خسارات جدی به اسرائیل وارد کند»، اما نه در طول یک درگیری طولانیتر.
برنارد اورکاد، کارشناس فرانسوی ایران، نیز گفت که علیرغم تمرکز بینالمللی بر برنامه هستهای بحثبرانگیز تهران، «موشکها اولویت اصلی کل دستگاه نظامی ایران و دولت بوده است».
او گفت که بازدارندگی ایران بر وجود حماس و حزبالله در اطراف خاک اسرائیل - که هر دو در درگیری کنونی به شدت آسیب دیدهاند - و همچنین موشکها استوار بوده است که برای دومین بار خسارت نسبتاً کمی به دشمن منطقهای خود وارد کرده است.
اورکاد گفت: «این سه سلاح ناپدید شدهاند. تمام شد، آنها دیگر قابل اعتماد نیستند.»
اوا کولوریوتیس، کارشناس مستقل نظامی هم به خبرگزاری فرانسه گفت: «بازدارندگی رژیم ایران در منطقه مدتی است که در حال فرسایش است و در ماه آوریل، اولین حمله مستقیم ایران به اسرائیل «بازدارندگی ایران را احیا نکرد، بلکه فروپاشی آن را عمیقتر کرد».
کولوریوتیس گفت که با ترور نصرالله و کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس حماس در اواخر ژوئیه در تهران، به نظر میرسد اسرائیل بازدارندگی خود را که «در ۷ اکتبر ضربه شدیدی خورد» احیا کرده است.
به گفته خانم کولوریوتیس: «معادله امروز خاورمیانه این است که احیای بازدارندگی اسرائیل… با شکستن بازدارندگی ایران در منطقه محقق خواهد شد.»
او افزود: «برنده این مسابقه، نقشه نفوذ در خاورمیانه را برای دهههای آینده ترسیم خواهد کرد.»
مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه نشستی با حضور سفرا، کارداران و رؤسای نمایندگیهای دیپلماتیک خارجی و روسای دفاتر نمایندگیهای سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای بینالمللی مقیم تهران برگزار کرد.
او در این نشست که «تبیینی» توصیف شده اسرائیل را تهدید کرد که «در صورت ارتکاب خطایی دیگر، پاسخی کوبنده دریافت خواهد کرد.»
مجید تختروانچی در این نشست از حمله جمهوری اسلامی با حدود ۱۸۰ موشک به اسرائیل دفاع کرد و گفت که «انجام آن برای جلوگیری از شرارتهای افزونتر» اسرائیل «علیه کشور ما کاملاً ضرورت داشته است.»
خامنهای به نماز جمعه «میآید»
خبرگزاریهای داخلی ایران در تیترهای اول خود تأیید کردهاند که علی خامنهای امامت نماز جمعه این هفته را در تهران برعهده خواهد داشت. از آخرین باری که او امامت نماز جمعه در تهران را برعهده گرفته بود مدت زیادی میگذرد.
خبرگزاری ایسنا در تیتر اول خود با عنوان «رهبر انقلاب اسلامی به نماز جمعه میآیند» نوشت که این نماز جمعه، روز جمعه ۱۳ مهر، به همراه مراسمی برای بزرگداشت حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان و عباس نیلفروشان، فرمانده ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران، خواهد بود که در حمله هوایی اخیر اسرائیل به بیروت کشته شدند.
روز چهارشنبه اسماعیل کوثری، نماینده تهران در مجلس در گفتوگو با ایسنا گفت که برگزاری نماز جمعه این هفته تهران به امامت علی خامنهای «با وجود تهدیدات مستمر» اسرائیل علیه جمهوری اسلامی انجام میگیرد.
او در مورد تهدیداتی که ممکن است متوجه علی خامنهای شود جزئیاتی ارائه نداد اما با اشاره به اسرائیل گفت که به باور او «آنها بلوف سیاسی زیاد میزنند» و افزود که «اتفاقاً رهبری میخواهند بگویند که من در میدان هستم.»
آقای خامنهای روز چهارشنبه در دیدار با گروهی که در رسانههای داخلی «نخبگان علمی» توصیف شدهاند، در مورد کشته شدن حسن نصرالله گفته که از این موضوع بسیار عزادار است.
او اظهار داشت: «ما در این روزها عزاداریم؛ به خصوص بنده به جدّ عزادار هستم. حادثهای که اتفاق افتاد، حادثه کوچکی نیست؛ فقدان آقای سیدحسن نصرالله حادثه کمی نیست و جداً ما را عزادار کرده است.»
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه نیز گفت که در زمینه مسائل لبنان و آنچه که مربوط به حسن نصرالله است «عرایضی دارم که در آینده نزدیک انشاءالله آنها را خواهم گفت.»
وزیر بهداشت لبنان میگوید تنها طی سه روز گذشته، بیش از ۴۰ نیروی امدادی و آتشنشان بر اثر حملات اسرائیل کشته شدهاند.
فراس ابیض در گفتوگو با خبرنگاران گفت از یک سال پیش که درگیریهای گروه حزبالله و اسرائیل بالا گرفت، ۹۷ تن از امدادگران و کارکنان خدمات درمانی جان خود را از دست دادهاند. این مقام دولتی لبنان همچنین اشاره کرد که ۱۸۸ آتشنشان و امدادگر هم در همین مدت زخمی شدهاند.
این آمار البته نیروهای امدادی سازمانهای مرتبط با حزبالله یا سایر گروههای شبهنظامی لبنان را هم در برمیگیرد.
به گفته فراس ابیض از آغاز درگیریها تا کنون، ۱۹۷۴ تن، از جمله ۱۲۷ کودک در لبنان با آتش اسرائیل کشته و بیش از ۹۳۵۰ تن هم زخمی شدهاند.
درهمین حال تِدروس آدهانوم گِبرِ یِسوس، رئیس سازمان جهانی بهداشت هم تأیید کرده که تنها در یک شبانهروز اخیر، ۲۸ نیروی امدادی در لبنان کشته شدهاند.
بایدن: در حال بحث در مورد احتمال حمله اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران هستیم
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، اعلام کرد که در حال بررسی احتمال حملات اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران به عنوان پاسخی به حملات موشکی تهران به اسرائیل است.
این اظهارات که روز پنجشنبه مطرح شد، به سرعت باعث افزایش قیمت نفت شد.
آقای بایدن در پاسخ به سؤال خبرنگاران در کاخ سفید که آیا از حمله اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران حمایت میکند، گفت: «در حال بحث در این مورد هستیم. فکر میکنم این یک…». او بدون تمام کردن جملهٔ خود گفت که «بگذریم.»
ایران اخیراً حملهای موشکی به اسرائیل انجام داده و اعلام کرده که این حمله در پاسخ به ترور رهبران گروه افراطی حماس و حزبالله توسط اسرائیل بوده است. اسرائیل نیز قول داده به این حملهها پاسخ شدیدتری بدهد.
روز پنجشنبه خبرنگار دیگری از جو بایدن در کاخ سفید پرسید که «آیا به اسرائیل اجازه تلافی میدهید؟ برنامههای شما برای اجازه دادن به اسرائیل برای حمله متقابل به ایران چیست؟»
رئیسجمهور ایالات متحده در پاسخ گفت: «اول از همه، ما به اسرائیل اجازه نمیدهیم. ما به اسرائیل مشاوره میدهیم. و امروز قرار نیست هیچ اتفاقی بیفتد. بعداً در این مورد صحبت خواهیم کرد.»
وبسایت آمریکایی آکسیوس به نقل از مقامات اسرائیلی روز چهارشنبه گزارش داد که اسرائیل ممکن است تأسیسات تولید نفت در داخل ایران را به عنوان تلافی مورد هدف قرار دهد.
خبرگزاری رویترز مینویسد کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در نشستهایی که این هفته در دوحه برگزار شد، تلاش کردند به ایران اطمینان دهند که در درگیری بین تهران و اسرائیل بیطرف هستند.
این نشستها به دلیل نگرانی از افزایش تنشها و تهدیدات احتمالی علیه تأسیسات نفتی منطقه برگزار شد.
به نوشتهٔ رویترز، مذاکرات میان مقامات کشورهای حوزه خلیج فارس و ایران بر کاهش تنشها متمرکز بود.
حزبالله میگوید دفتر رسانهای این گروه مورد هدف قرار گرفته
حزبالله اعلام کرده که ارتش اسرائیل دفتر رسانهای این گروه در جنوب بیروت را هدف قرار داده است.
به گفته این گروه شبهنظامی مورد حمایت ایران، ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شدهاند، ساختمانی را بلافاصله پس از حمله نشان میدهند که ابرهای دود سفید از بالای آن به هوا برخاسته است.
این دفتر مسئول حفظ ارتباط با خبرنگاران محلی و خارجی است.
حزبالله همچنین ویدئوهای تبلیغاتی منتشر کرده و شبکه تلویزیونی خود به نام «المنار» را اداره میکند. تنها یک روز قبل از این حمله، حزبالله یک تور برای گروهی از خبرنگاران محلی و خارجی برگزار کرد تا آنها را در مناطق جنوبی بیروت که در روزهای اخیر به شدت مورد حملات اسرائیل قرار گرفته، راهنمایی کند. رئیس دفتر رسانهای نیز در این تور حضور داشت.
نیروی هوایی اسپانیا برای عملیات تخلیه شهروندان این کشور از لبنان آماده شده و به زودی هواپیماهای این کشور به لبنان اعزام خواهند شد.
در این میان، مقامات اسپانیا ضمن محکوم کردن حملات ایران به اسرائیل در روز سهشنبه، ۱۰ مهر، خواستار برقراری آتشبس فوری در غزه و لبنان شدند و تاکید کردند: «همزمان با محکومیت این حملات، خواهان احترام به قوانین بینالمللی هستیم.»
اسپانیا اعلام کرده که تخلیه شهروندان خود را در اولویت قرار داده و هرگونه عملیات در لبنان مطابق با استانداردهای بینالمللی و هماهنگی با دیگر کشورهای متحد انجام خواهد شد.
افزایش قیمت نفت و کاهش ارزش سهام در پی نگرانی از جنگ
قیمت نفت روز پنجشنبه به دلیل نگرانی از گسترش جنگ در خاورمیانه افزایش یافت و به بالای ۷۵ دلار در هر بشکه رسید.
در همین حال بازارهای سهام عمده جهان هم به دلیل همین نگرانیها و در انتظار گزارش مشاغل ایالات متحده، عمدتاً با کاهش مواجه شدند.
از سویی دیگر، در این روز ارزش دلار به دلیل وضعیت امن آن افزایش یافت و پوند انگلیس بیش از یک درصد در برابر دلار کاهش یافت.