وزیر بهداشت لبنان میگوید تنها طی سه روز گذشته، بیش از ۴۰ نیروی امدادی و آتشنشان بر اثر حملات اسرائیل کشته شدهاند.
فراس ابیض در گفتوگو با خبرنگاران گفت از یک سال پیش که درگیریهای گروه حزبالله و اسرائیل بالا گرفت، ۹۷ تن از امدادگران و کارکنان خدمات درمانی جان خود را از دست دادهاند. این مقام دولتی لبنان همچنین اشاره کرد که ۱۸۸ آتشنشان و امدادگر هم در همین مدت زخمی شدهاند.
این آمار البته نیروهای امدادی سازمانهای مرتبط با حزبالله یا سایر گروههای شبهنظامی لبنان را هم در برمیگیرد.
به گفته فراس ابیض از آغاز درگیریها تا کنون، ۱۹۷۴ تن، از جمله ۱۲۷ کودک در لبنان با آتش اسرائیل کشته و بیش از ۹۳۵۰ تن هم زخمی شدهاند.
درهمین حال تِدروس آدهانوم گِبرِ یِسوس، رئیس سازمان جهانی بهداشت هم تأیید کرده که تنها در یک شبانهروز اخیر، ۲۸ نیروی امدادی در لبنان کشته شدهاند.
خامنهای به نماز جمعه «میآید»
خبرگزاریهای داخلی ایران در تیترهای اول خود تأیید کردهاند که علی خامنهای امامت نماز جمعه این هفته را در تهران برعهده خواهد داشت. از آخرین باری که او امامت نماز جمعه در تهران را برعهده گرفته بود مدت زیادی میگذرد.
خبرگزاری ایسنا در تیتر اول خود با عنوان «رهبر انقلاب اسلامی به نماز جمعه میآیند» نوشت که این نماز جمعه، روز جمعه ۱۳ مهر، به همراه مراسمی برای بزرگداشت حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان و عباس نیلفروشان، فرمانده ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران، خواهد بود که در حمله هوایی اخیر اسرائیل به بیروت کشته شدند.
روز چهارشنبه اسماعیل کوثری، نماینده تهران در مجلس در گفتوگو با ایسنا گفت که برگزاری نماز جمعه این هفته تهران به امامت علی خامنهای «با وجود تهدیدات مستمر» اسرائیل علیه جمهوری اسلامی انجام میگیرد.
او در مورد تهدیداتی که ممکن است متوجه علی خامنهای شود جزئیاتی ارائه نداد اما با اشاره به اسرائیل گفت که به باور او «آنها بلوف سیاسی زیاد میزنند» و افزود که «اتفاقاً رهبری میخواهند بگویند که من در میدان هستم.»
آقای خامنهای روز چهارشنبه در دیدار با گروهی که در رسانههای داخلی «نخبگان علمی» توصیف شدهاند، در مورد کشته شدن حسن نصرالله گفته که از این موضوع بسیار عزادار است.
او اظهار داشت: «ما در این روزها عزاداریم؛ به خصوص بنده به جدّ عزادار هستم. حادثهای که اتفاق افتاد، حادثه کوچکی نیست؛ فقدان آقای سیدحسن نصرالله حادثه کمی نیست و جداً ما را عزادار کرده است.»
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه نیز گفت که در زمینه مسائل لبنان و آنچه که مربوط به حسن نصرالله است «عرایضی دارم که در آینده نزدیک انشاءالله آنها را خواهم گفت.»
مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه نشستی با حضور سفرا، کارداران و رؤسای نمایندگیهای دیپلماتیک خارجی و روسای دفاتر نمایندگیهای سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای بینالمللی مقیم تهران برگزار کرد.
او در این نشست که «تبیینی» توصیف شده اسرائیل را تهدید کرد که «در صورت ارتکاب خطایی دیگر، پاسخی کوبنده دریافت خواهد کرد.»
مجید تختروانچی در این نشست از حمله جمهوری اسلامی با حدود ۱۸۰ موشک به اسرائیل دفاع کرد و گفت که «انجام آن برای جلوگیری از شرارتهای افزونتر» اسرائیل «علیه کشور ما کاملاً ضرورت داشته است.»
«حمله موشکی ایران به اسرائیل: نمایش ضعف یا قدرت؟»
خبرگزاری فرانسه در گزارشی تحلیلی با عنوان «حمله موشکی ایران به اسرائیل: نمایش ضعف یا قدرت؟» با چند تن از تحلیلگران گفتوگو کرده است.
این تحلیلگران به خبرگزاری فرانسه گفتند: رگبار موشکی ایران به سمت اسرائیل در این هفته به عنوان هشداری بود مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی میتواند به خاک اسرائیل حمله کند، اما در عوض، محدودیتهای نظامی ایران را آشکار کرد.
به گفتهٔ این تحلیلگران، در حالی که اندازه زرادخانه موشکهای بالستیک ایران ناشناخته است، تحلیلگران میگویند که این زرادخانه در معرض خطر تمام شدن است.
جمهوری اسلامی ایران در دور اول حمله هوایی به اسرائیل، از حدود ۳۰۰ فروند موشک و پهپاد استفاده کرد و در دور دوم نیز ۱۸۱ فروند موشک بالستیک پرتاب کرد.
فرزان ثابت، پژوهشگر ارشد مرکز حکومت جهانی در ژنو، به خبرگزاری فرانسه گفت که ذخایر موشکهای ایران که «قادر به رسیدن به اسرائیل هستند محدود است».
او گفت که تهران احتمالاً این توانایی را دارد که «در طی چند هفته یا چند ماه خسارات جدی به اسرائیل وارد کند»، اما نه در طول یک درگیری طولانیتر.
برنارد اورکاد، کارشناس فرانسوی ایران، نیز گفت که علیرغم تمرکز بینالمللی بر برنامه هستهای بحثبرانگیز تهران، «موشکها اولویت اصلی کل دستگاه نظامی ایران و دولت بوده است».
او گفت که بازدارندگی ایران بر وجود حماس و حزبالله در اطراف خاک اسرائیل - که هر دو در درگیری کنونی به شدت آسیب دیدهاند - و همچنین موشکها استوار بوده است که برای دومین بار خسارت نسبتاً کمی به دشمن منطقهای خود وارد کرده است.
اورکاد گفت: «این سه سلاح ناپدید شدهاند. تمام شد، آنها دیگر قابل اعتماد نیستند.»
اوا کولوریوتیس، کارشناس مستقل نظامی هم به خبرگزاری فرانسه گفت: «بازدارندگی رژیم ایران در منطقه مدتی است که در حال فرسایش است و در ماه آوریل، اولین حمله مستقیم ایران به اسرائیل «بازدارندگی ایران را احیا نکرد، بلکه فروپاشی آن را عمیقتر کرد».
کولوریوتیس گفت که با ترور نصرالله و کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس حماس در اواخر ژوئیه در تهران، به نظر میرسد اسرائیل بازدارندگی خود را که «در ۷ اکتبر ضربه شدیدی خورد» احیا کرده است.
به گفته خانم کولوریوتیس: «معادله امروز خاورمیانه این است که احیای بازدارندگی اسرائیل… با شکستن بازدارندگی ایران در منطقه محقق خواهد شد.»
او افزود: «برنده این مسابقه، نقشه نفوذ در خاورمیانه را برای دهههای آینده ترسیم خواهد کرد.»
خبرگزاری فرانسه در روز پنجشنبه ۱۲ مهر، تصاویر منتشر شده از سوی ارتش اسرائیل را بازنشر کرده است که به گفته آنها اعضای تیپ «گولانی» از لشکر ۳۶ ارتش را در حال انجام عملیات زمینی در جنوب لبنان نشان میدهد.
ارتش اسرائیل این هفته اعلام کرد که نیروهایش پس از چند روز حملات شدید هوایی به مناطقی از لبنان که تحت نفوذ حزبالله هستند، «حملات زمینی» به بخشهایی از جنوب لبنان را آغاز کردهاند.
انتظار میرود پاسخ اسرائیل «ظرف چند روز آینده» اجرایی شود
یک گزارش تازه میگوید که اسرائیل در حال هماهنگی با آمریکا برای پاسخ «سخت» به حمله موشکی ایران «ظرف چند روز آینده» است.
کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل گزارش میدهد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، امشب در حال برگزاری آخرین دور از سلسله نشستهای امنیتی سطح بالا است، زیرا اسرائیل در حال تصمیمگیری در مورد چگونگی و زمان پاسخ به حمله موشکی بالستیک ایران است.
این کانال به نقل از منابع وزارتی میگوید که اسرائیل «بهای سنگینی از رژیم آیتاللهها خواهد گرفت».
این گزارش تلویزیونی با اشاره به احتمال تماس تلفنی قریبالوقوع بین نتانیاهو و جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، میگوید که «پاسخ سخت» مورد انتظار با دولت بایدن بهطور دقیق هماهنگ میشود.
این گزارش میگوید که انتظار میرود پاسخ اسرائیل «ظرف چند روز آینده» اجرایی شود.
منابع وزارتی ناشناس میگویند که اسرائیل نمیتواند اجازه دهد و اجازه نخواهد داد که حمله روز سهشنبه بدون پاسخ «قابل توجه» اسرائیل بگذرد و این گزارش میگوید که «گزینههای زیادی» در حال بررسی است.
کانال ۱۲ میگوید که اسرائیل همچنین به دنبال اعمال فشار دیپلماتیک سنگین بر آمریکا و غرب بهطور کلی برای اعمال تحریمهای جدید سختگیرانه علیه ایران است و توضیح میدهد که اسرائیل نه تنها یک فرصت نظامی برای ضربه سخت به ایران میبیند، بلکه شانسی برای سختتر کردن موضع جهانی و وضع تحریمهایی که غرب مدتهاست از اِعمال آنها خودداری کرده است، میبیند.
این گزارش به نقل از منابع دفاعی تأیید میکند که ایالات متحده در پاسخ خود از اسرائیل حمایت خواهد کرد و به دفاع از اسرائیل در برابر حملات بیشتر ایران کمک خواهد کرد.
در این مطلب اشاره شده که اهداف رسمی فعلی جنگ اسرائیل ایجاب میکند که از یک جنگ منطقهای اجتناب کند و بدون توضیح بیشتر یا ارائه منبع، تأکید میکند که این موضوع «قطعاً در آینده مورد توجه قرار خواهد گرفت.»
این گزارش میافزاید که نیروی هوایی اسرائیل «برای یک رشته اقدامات و پاسخها» آماده است و منتظر دستورالعملهای سیاسی است.
سفیر اسرائیل در سازمان ملل: جمهوری اسلامی میداند آسیبپذیر است
سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به شبکهٔ خبری سیانان گفت که اسرائیل در واکنش به حملات موشکی ایران در اوایل این هفته، گزینههای زیادی برای حمله متقابل به ایران دارد.
دنی دانون گفت: «ما گزینههای زیادی داریم… بنابراین تصمیم با ماست که کجا و چه زمانی میخواهیم حمله کنیم، اما آنها آسیبپذیر هستند. آنها این را میدانند.»
نفتکشهای بزرگ ایران در حال ترک پایانه خارک
شرکت ردیابی نفتکشها، «تانکر ترکرز»، شب پنجشنبه ۱۲ مهر در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که بهنظر میرسد شرکت ملی نفتکش ایران «از یک حمله قریبالوقوع توسط اسرائیل بیم دارد».
تانکر ترکرز در ادامه نوشت «نفتکشهای بزرگ خالی این شرکت دیروز پایانه نفتی اصلی کشور، جزیره خارک، را ترک کردند».
«تانکر ترکرز» در ادامه نوشت: «توجه داشته باشید که بارگیری نفت خام ادامه دارد، اما تمام ظرفیت حمل و نقل خالی اضافی از لنگرگاه جزیره خارک خارج شده است. این اولین بار از زمان دور تحریمهای سال ۲۰۱۸ است که شاهد چنین چیزی هستیم.»
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، در همین روز به خبرنگاران گفت که در حال بررسی احتمال حملات اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران به عنوان پاسخی به حملات موشکی تهران به اسرائیل است.
اظهار نگرانی ده عضو شورای امنیت سازمان ملل از تشدید تنشها در خاورمیانه
ده عضو منتخب شورای امنیت سازمان ملل از تشدید تنشها در خاورمیانه به شدت ابراز نگرانی کردند.
این اعضا در بیانیهای مشترک اعلام کردند: «ما چرخه کنونی خشونت را محکوم میکنیم و خواستار پایان فوری همه خصومتها هستیم؛ همچنین از همه طرفها میخواهیم که به تعهدات خود ذیل قوانین بینالمللی، از جمله حقوق بشر بینالمللی، احترام بگذارند».
در این بیانیه مشترک که آن را کارولین رودریگز-بیرکت، نماینده گویان در سازمان ملل، قرائت کرد، از همه طرفهای درگیری خواسته شده است که گفتوگو و دیپلماسی را در اولویت قرار دهند و حفاظت از غیرنظامیان را تضمین کنند.
اعضای غیردائم شورای امنیت سازمان ملل همچنین بر حمایت کامل خود از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، و نهاد سازمان ملل تاکید کردهاند.
رهبران گروه هفت بر تعهد خود نسبت به امنیت اسرائیل تاکید کردند
رهبران گروه هفت با ابراز نگرانی عمیق خود از بحران در خاورمیانه، خواستار «خویشتنداری» و «رفتار مسئولانه» بازیگران منطقه شدند و در عین حال بر حمایت خود از اسرائیل تاکید کردند.
در بیانیه مشترک سران گروه هفت که از سوی دفتر نخست وزیر بریتانیا منتشر شد آمده است: «چرخه خطرناک حملات و انتقامجویی، خطر تشدید غیرقابل کنترل در خاورمیانه را در پی دارد که به نفع هیچ کس نیست».
رهبران ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و کانادا در بیانیه خود تصریح کردهاند: «ما به صراحت بر تعهد خود به امنیت اسرائیل تاکید میکنیم».
بیانیه پیشین سران گروه هفت با واکنش تهران روبهرو شد و اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، آن بیانیه را «جانبدارانه» و «غیرمسئولانه» خواند.
گروه هفت در بیانیه پیشین خود حمله موشکی ایران به اسرائیل را محکوم کرده بود.