رهبران دو حزب لیکود و آبی- سفید در روند پیشرفت مذاکرات تشکیل ائتلاف دولت جدید اسرائیل بر سر انضمام دره اردن در کرانه باختری «به توافق رسیدند».
به گزارش دو روزنامه هاآرتص و معاریو، بنی گانتس، رهبر آبی- سفید از شرایطی که پیشتر برای انضمام این بخش از کرانه باختری به اسرائیل اعلام کرده بود، گذشته است.
بر اساس این تفاهم که دوشنبه شب، ۱۸ فروردین در دیدار بنی گانتس با بنیامین نتانیاهو به دست آمد، دولت جدید اسرائیل تا دو ماه و نیم پس از آغاز به کار خود، این بخش از کرانه باختری را به خاک خود منضم میکند.
این در حالی است که بنی گانتس پیشتر گفته بود که الحاق کرانه باختری، باید ضمن توافق و همکاری با جامعه جهانی انجام شود تا بختی برای از سرگیری مذاکرات سیاسی با فلسطینیان باقی بماند.
با وجود این، آقای گانتس که پیشتر رئیس ستاد ارتش بوده و به احتمال زیاد در دولت جدید وزیر دفاع خواهد شد، مانند بنیامین نتانیاهو الحاق بخش دره اردن را برای کشورش ضروری دانسته بود.
بنیامین نتانیاهو که بر اساس مذاکرات تشکیل دولت جدید، همچنان در مقام نخست وزیر باقی خواهد ماند، پس از مذاکرات دوشنبه شب با بنی گانتس، به سران یهودینشینها خبر داد که حاکمیت اسرائیل بر دره اردن بسیار زود محقق میشود؛ سران یهودینشینها از این امر ابراز خشنودی کردند.
بنیامین نتانیاهو قصد داشت سه ماه پیش که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، طرح صلح «معامله قرن» را اعلام کرد، در مرحله نخست از انضمام بخشهایی از کرانه باختری، الحاق فوری دره اردن را اعلام کند.
اما مخالفت مقامات آمریکایی، از جمله جرد کوشنر، مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا و دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل که مرحله کنونی را برای عملی کردن الحاق دره اردن مناسب ندانستند، مانع از عملی کردن نیت آقای نتانیاهو شد.
به نوشته هاآرتص، در همین حال، آمریکا به طور اصولی به این انضمام با گشادهدستی نگاه میکند.
طرح «معامله قرن» شهرکهای یهودینشینی را که از آغاز تسلط اسرائیل بر کرانه باختری ساخته شده و به ۳۰ درصد از مساحت این بخش از اراضی فلسطینی رسیده است، در دست اسرائیل باقی میگذارد.
دره اردن یا «غور اردن»، از دریاچه طبریه تا بحرالمیت، بخشی از کرانه باختری است که اسرائیل ادامه تسلط خود بر آن را برای امنیتش حیاتی میداند.
سازمان آزادیبخش فلسطین در دوره اخیر بارها قصد اسرائیل برای الحاق «غور اردن» را نکوهش کرده است.
صائب عریقات، دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین، گفته است که اسرائیلیها ۹۵ درصد از «غور اردن» را در کنترل دارند، در حالی که ۵۵ هزار فلسطینی تنها در پنج درصد از این بخش کرانه باختری زندگی میکنند.
فلسطینیان میگویند، الحاق «غور اردن» به اسرائیل غیر از کاهش چشمگیر منابع آب برای فلسطینیها، به این مفهوم است که اسرائیل مرز شرقی آنها را کنترل میکند و کشور فلسطین عملا مرزی نخواهد داشت.
فلسطینیان، در همه جناحهای آن، طرح «معامله قرن» را ناقض حقوق و آرمانهای خود دانسته و بهویژه به دلیل این که خواسته آنها را در مورد پایتختی شرق اورشلیم/بیتالمقدس را برای کشور فلسطین درنظر نگرفته، شدیدا نکوهش کردهاند.
بحران ویروس کرونا آمریکا، اسرائیل و فلسطینیان را نیز درگیر کرده و همچنین انتخابات متعدد اسرائیل در یک سال و نیم اخیر با هدف تشکیل دولت جدید، مباحثات عملی کردن «معامله قرن» را به تعویق انداخته بود.
اما به گزارش رسانههای اسرائیل، بلافاصله با آغاز به کار دولت جدید، طرح رسمی اعمال حاکمیت بر دره اردن برای تصویب به مجلس این کشور ارائه خواهد شد و اگر دستیابی به اکثریت حامی دولت در پارلمان قطعی شود، احتمال تصویب طرح الحاق نیز حتمی است.