با ادامه بحران جاری میان آمریکا و ایران در خاورمیانه و در میانه نگرانیهای جامعه جهانی از احتمال کشیده شدن این بحران به یک درگیری نظامی، سکوت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که به تایید خود پیگیرترین مهره جهانی علیه ایران بوده، مورد توجه رسانههای اسرائیل و بینالمللی قرار گرفته است.
بن کاسپیت، گزارشگر اسرائیلی، این روزها در مقالهای در وبسایت المونیتور رفتار محتاطانه نتانیاهو در ارتباط با تنش آمریکا و ایران را بررسی کرده است.
به نوشته بن کاسپیت، اسرائیل تنها ارتش جهان بوده که در دوره اخیر از طریق حملاتی که علیه اهداف ایران در سوریه انجام داده، با تهران درگیر بوده ولی با وجود این، نتانیاهو در نشست چهارشنبه گذشته کابینهاش با شرکت سران نهادهای اطلاعاتی و فرماندهان ارتش، تاکید کرد که پای اسرائیل باید از این بحران دور بماند و کشورش در آن مستقیم دخالت نکند، و نیز گفته تمام تلاش خود را به کار خواهد برد تا تنشها به منطقه خلیج فارس کشیده نشود.
به نوشته آقای کاسپیت، بخش بزرگی از اطلاعات کشورهای غربی در مورد ایران از سوی اسرائیل ارائه شده و از جمله گزارش انتقال موشکهای ایرانی به عراق برای تحرکات احتمالی آتی از سوی ایران را اسرائیل به واشینگتن داد، اما اکنون دولت نتانیاهو میکوشد تا توجهها را از نقش اسرائیل در حمایت از موضع جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا علیه ایران کم کند.
در همین حال، یک مقام اسرائیلی که نخواسته نامش برده شود، به المونیتور گفته است تمامی موضعگیریهای آمریکا علیه ایران درست بوده است.
روزنامه اسرائیل هیوم نیز دوشنبه این هفته به نقل از ایندیپندنت عربی نوشت، اسرائیل قول داده در صورت مبدل شدن تنش آمریکا و ایران به درگیری نظامی، از دخالت در آن خودداری کند، مگر آن که به اسرائیل حمله شود.
این گزارش نیز با معرفی کردن اسرائیل به عنوان عامل افشای اطلاعات طبقهبندیشده مربوط به نقل و انتقالهای موشکی اخیر ایران در منطقه، افزوده که یک هیئت اسرائیلی اعزامی به واشینگتن گفته است اسرائیل در این بحران نقش فعال نخواهد داشت، ولی اگر از سوی ایران یا گروههای نیابتی تهران در یک جنگ احتمالی مورد حمله واقع شود، اقدام خواهد کرد.
رسانههای اسرائیلی گفته بودند که دونالد ترامپ بنیامین نتانیاهو را در جریان رخدادها قرار داده و مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز در روزهای گذشته با نخست وزیر اسرائیل با هدف هماهنگی اقدامات دو کشور همپیمان، تلفنی گفتوگو کرد. اما جزئیاتی از این رایزنیها، از سوی هیچ یک از طرفین، منتشر نشد.
در عین حال، الکس فیشمن تحلیلگر اسرائیلی در روزنامه یدیعوت آخرونوت نوشته است که رویارویی آمریکا و ایران دامان اسرائیل را خواهد گرفت؛ چه در واکنش به شلیک موشک از عراق یا سوریه و چه برخی تعرضهای دیگر علیه اسرائیل.
در این میان، خِمی شالِو تحلیلگر هاآرتص، روز یکشنبه این هفته در مقالهای نوشت اگر آمریکا به جنگ با ایران برود، نتانیاهو اولین مقصر آن معرفی خواهد شد.
آقای شالو با اشاره به دستور نتانیاهو به مقامات نظامی و سیاسی کشورش برای دور نگاه داشتن اسرائیل از بحران جاری آمریکا با ایران، یادآور شده که در جنگ سال ۱۹۹۱ آمریکا علیه عراق برای بازگرداندن کویت در حالی که صدام حسین حدود ۴۰ موشک اسکاد به اسرائیل شلیک کرد، اسحاق شامیر به خاطر قولی که به جرج بوش پدر داد، به هیچ اقدام نظامی علیه حکومت صدام دست نزد.
در سال ۲۰۰۳ نیز که جرج بوش پسر به عراق حمله کرد، قرار نبود آریئل شارون نخست وزیر وقت اسرائیل دخالت کند و عملا نیز عراق مستقیم به اسرائیل حمله نکرد، و در آن دو مقطع هر دو حزب آمریکا به طور هماهنگ از اسرائیل پشتیبانی میکردند.
به نوشته خمی شالو، اما در تنش جاری آمریکا و ایران که نتانیاهو مشوق واشینگتن در برقراری تحریمهای سخت علیه ایران بوده، در صورت مبدل شدن این بحران به جنگ نظامی، «با کشته شدن اولین سرباز آمریکایی، بسیاری از دموکراتها انگشت اتهام را متوجه نتانیاهو خواهند کرد».
آقای شالو مدعی شده که نتانیاهو مانند یک گروه مشوق یکنفره در ارتباط با ایران عمل کرده ولی کشته شدن آمریکاییها در نبرد نظامی احتمالی با ایران، ممکن است خود ترامپ را نیز به این نتیجه برساند که نتانیاهو او را به جنگ سوق داده است.
عاموس هرئل تحلیلگر دیگر هاآرتص نیز روز دوشنبه گذشته در مقالهای نوشت نتانیاهو پیشگام اتخاذ موضع قاطع علیه ایران بود، اما نسبت به قرار گرفتن دولتش در خط مقدم این رویارویی احتیاط نشان میهد.
به نوشته این تحلیلگر، برای نتانیاهو این یک معما است که ترامپ علیه ایران اقدام کند بدون آن که اسرائیل در خط مقدم تقابل قرار بگیرد.
هرئل این را نیز نوشته که هرچند غریزه ترامپ به او میگوید بهتر است از جنگ نظامی با ایران خودداری کند اما حتی نتانیاهو، این دوست نزدیک رئیس جمهور آمریکا از نیت واقعی ترامپ آگاه نیست. عاموس هرئل افزوده که تنش خلیج فارس، اسرائیل را در اقدام در قبال جبهه شمالی (سوریه و لبنان) محدود میکند.
سث فرانتزمن، روزنامهنگار آمریکایی نیز در روزنامه عمدتا راستگرای جروزالم پست نوشته است هم چپ افراطی و هم راست افراطی در آمریکا بنیامین نتانیاهو را مقصر سیاست دونالد ترامپ در مورد ایران میدانند.
فرانتزمن با اشاره به شماری از مطالب منتشره در این ارتباط در رسانههای آمریکایی نوشته است، هرچند آنها مستنداتی ارائه نمیکنند اما این مانع از آن نشد که شبکه انبیسی نیز بنویسد که از بولتون تا بیبی (نتانیاهو) ترامپ را به رویارویی با ایران فرا میخوانند و حال پرسش این است که آیا ترامپ پاسخی به خواسته مشترک اسرائیل، عربستان و دستیاران خود خواهد داد؟
به نوشته سث فرانتزمن، ایران مشتاق دیدن وضعیتی است که آمریکاییها اسرائیل را در این بحران مقصر بدانند؛ برای همین، تهران این تفکر را از طریق لابیاش دنبال میکند تا دولت بعدی آمریکا سیاست دیگری در قبال ایران در پیش بگیرد و حمایت کنونی واشینگتن از اسرائیل نیز در دولت احتمالی بعدی تغییر کند.
بنیامین نتانیاهو تاکید کرده که ایران که در طول ۴۰ سال موجودیت جمهوری اسلامی شعار نابودی اسرائیل را ترک نکرده، موجودیت کشور او را با برنامههای اتمی و تلاش برای تثبیت نظامی در سوریه و حمایت از گروههای تروریستی در منطقه به خطر انداخته و دولت وی باید از موجودیت کشور و امنیت شهروندانش دفاع کند.