لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۰۲

عملیات موساد در تهران؛ جزئیاتی از کشته شدن اسماعیل هنیه و پیامدهای آن


ساختمانی در تهران که اسماعیل هنیه در آن کشته شد
ساختمانی در تهران که اسماعیل هنیه در آن کشته شد

شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل شامگاه هشتم دی در گزارشی درخصوص کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس وقت دفتر سیاسی گروه افراطی حماس، اعلام کرد عملیات موساد با قرار دادن بسته انفجاری از قبل در اتاق محل اقامت او در تهران انجام شد.

اسماعیل هنیه در نخستین ساعات دهم مرداد، ساعاتی پس از شرکت در آیین تحلیف مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور جدید، و ملاقات با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در اقامتگاه محرمانه‌ای که ویژه مهمانان بلندپایه جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران بود، کشته شد.

محافظ آقای هنیه نیز که در اتاق خواب همراهش بود، جان خود را از دست داد.

بر خلاف گزارش‌های منتشر شده در روزهای نخست پس از این رویداد در روزنامه‌های آمریکایی «نیویورک تایمز» و بریتانیایی «تلگراف» که «بمبگذاری» در اتاق هنیه را عامل کشته شدن او دانسته بودند، سپاه پاسداران سه بیانیه صادر کرد و در سومین بیانیه اعلام کرد که «عملیات تروریستی با شلیک پرتابه کوتاه‌برد با سر جنگی حدود هفت کیلوگرمی، همراه با انفجار شدید، از خارج از محدوده استقراری اقامت مهمانان صورت گرفته است».

فرماندهان ارشد سپاه پاسداران تحقیقات انجام‌شده را «کامل» و نتیجه آن را «قطعی» دانستند.

اما شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل دز گزارشی برخلاف بیانیه سپاه پاسداران می‌گوید نیروهای سپاه که در نخستین دقایق وارد اتاق هنیه شدند، متوجه شدند که انفجار ناشی از شلیک پرتابه نیست.

گزارش تلویزیون اسرائیل برای نخستین بار به نقش احتمالی نیروهای خود گروه افراطی حماس در جاسازی بمب در اتاق هنیه یا ترکیبی از همکاری بین عوامل مرتبط اشاره کرده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، ماه گذشته در یک سخنرانی در کِنِسِت به صورت گذرا به کشته شدن اسماعیل هنیه در ردیف اقدامات اخیر اسرائیل در از بین بردن دشمنان این کشور اشاره کرد اما ییسرائل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، هفته گذشته برای نخستین بار به طور رسمی مسئولیت این سوء‌قصد را به عهده گرفت.

آقای کاتس ضمن تهدید رهبران حوثی‌های یمن که شلیک موشک و پهپاد انفجاری به سوی اسرائیل را افزایش داده‌اند، گفت کشورش همان‌گونه که هنیه را در تهران، یحیی سنوار را در غزه و حسن نصرالله را در لبنان از بین برد، این گروه شورشی را نیز به سرنوشت آن‌ها مبتلا خواهد کرد.

به گفته این شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل، پس از پذیرش مسئولیت این سوء قصد، اعلام برخی جزئیات میسر شده است.

بر اساس این گزارش، موساد در تعقیب اسماعیل هنیه که سفرهای زیادی به ایران داشت، متوجه شد که او معمولاً در اقامتگاه یاد شده و در یک اتاق خاص مستقر می‌شود.

بر پایهٔ این گزارش، زمانی که هنیه آن شب به اقامتگاه بازگشت، کولر اتاق خراب شده بود و موساد «نگران شد» که میزبانان اتاقش را عوض کنند اما کولر به سرعت تعمیر شد.

این گزارش حاکی است بمب از راه دور منفجر شد و خلیل الحیه، مهره ارشد دیگر حماس که همراه با هنیه به تهران رفته ولی در اتاق دیگری بود، با شنیدن صدای انفجار به اتاق هنیه آمد؛ «به روی زانو نشست، اشک می‌ریخت؛ لحظاتی دراماتیک…».

تعابیر این گزارش ظاهراً نشان از آن دارد که مقامات موساد در آن لحظات از راه دور در حال نظاره جزئیات در این اقامتگاه بودند.

این گزارش می‌گوید نیروهای یگان «انصارالمهدی» در سپاه پاسداران که وظیفه مراقبت از مقامات ارشد نظام و مهمانان عالی‌رتبه را برعهده دارند، از میان افرادی انتخاب شده‌اند که نظام «اطمینان یافته» با عناصر خارجی و متخاصم در تماس نباشند، در جنگ تن به تن مهارت بالا دارند و مراقبت از مهمانی مانند هنیه برای آن‌ها مأموریتی در حد محافظت از رئیس‌جمهور حکومت‌شان است.

این گزارش می‌افزاید: عملیات حذف هنیه پله‌ای بالاتر از عملیات انفجار هم‌زمان هزاران پیجر حزب‌الله در سه ماه پیش در لبنان است زیرا اسرائیل به «عمق» محافظت‌شده‌ترین مکان در تهران نفوذ کرده بود.

گروه افراطی حماس ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ با حمله غافلگیرانه به اسرائیل، بیش از یک هزار و ۲۰۰ اسرائیلی را کشت و ۲۵۱ اسرائیلی را ربود که منجر به جنگی در خاورمیانه شد که هنوز ادامه دارد.

مقامات امنیتی اسرائیل تا پیش از آن حملهٔ حماس، پیشنهادهای متعددی به بنیامین نتانیاهو برای کشتن سران حماس در غزه ارائه کرده بودند اما نخست‌وزیر اسرائیل آن را رد کرده بود.

به گفته رونن برگمن، گزارشگر یدیعوت آحرونوت و نیویورک تایمز، اسنادی که در تونل‌های غزه به‌دست آمده است، نشان از «هماهنگی کامل نظامی میان سران حماس در داخل غزه با اسماعیل هنیه» در قطر بود و اندکی پس از حمله هفتم اکتبر، کمیته رؤسای سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل فهرست مهره‌هایی را که باید کشته شوند، تأیید کرد و نام هنیه نیز در صدر این لیست بود.

این گزارش افزود انجام ترور با «دقت بالا» در تهران منجر به «وحشت بی‌سابقه‌ای» در میان مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران شد و اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس، سه هفته از انظار ناپدید شد و نشان می‌داد که «همه رژیم به وحشت افتاده است».

این گزارش غیر از اشاره به یگان «انصارالمهدی»، به عواملی در گروه افراطی حماس که ممکن است عامل احتمالی همکاری با موساد برای رخنه دادن بمب باشند، اشاره کرده اما جزئیات بیشتری ارائه نکرده است. حماس دارای دفتر دائمی نمایندگی در تهران است.

موساد سابقه به کار گرفتن مقامات ارشد گروه‌های دشمن را در کارنامه خود دارد. حزب‌الله در لبنان تأیید کرده بود که یکی از مراقبان نزدیک حسن نصرالله در دهه گذشته برای مدت‌ طولانی مأمور اسرائیل بوده است.

شبکه ۱۲ در گزارش خود افزود غیر از ضربه جدی که کشته شدن هنیه در تهران به رهبری حماس وارد کرد، این رویداد «بدگمانی عمیقی در میان بلندپایگان ایران را دامن زده و آن‌ها را به‌طور دائمی نگران کرده که جاسوسانی در بین خود دارند» و این پیام را منتقل کرده که بعد از حمله هفتم اکتبر، «هیچ جای امنی برای طراحان و مجریان کشتار مردم اسرائیل، حتی در قلب تهران، وجود ندارد».

به گفته این شبکه، علی خامنه‌ای در دیدار با اعضای شورای عالی امنیت ملی فرمان «خون‌خواهی» کشته شدن هنیه را داد. با این حال، سپاه پاسداران مهرماه گذشته واکنش به کشته شدن هنیه را با انتقام از مرگ حسن نصرالله و عباس نیلفروشان، فرمانده نیروی قدس در حوزه‌های لبنان و سوریه که همراه با نصرالله کشته شد، ترکیب کرد.

سپاه پاسداران به گزارش تلویزیون اسرائیل واکنش نشان نداده است.

گزارش رسانه‌های غربی و منطقه حاکی بود که پس از انفجار پیجرهای حزب‌الله لبنان، سپاه پاسداران شروع به تحقیقات گسترده از نیروهای خود کرده است.

محمود علوی، وزیر اطلاعات در دولت‌های پیشین، ماه گذشته گفت نهادهای اطلاعاتی ایران هنوز از عوامل و نحوه کشته شدن دانشمندان هسته‌ای و ربایش اسناد هسته‌ای اطلاع ندارند و عوامل کشتن محسن فخری‌زاده، «پدر برنامه هسته‌ای» ایران، با وجود شناسایی شدن، «همیشه نیم ساعت جلوتر از نهادهای اطلاعاتی ایران بودند» و عاقبت هم توانستند بگریزند.

XS
SM
MD
LG