یک روزنامه اسرائیلی گزارش داده است که این کشور در سال جاری میلادی حدود ۳۲ میلیون دلار در سوریه برای «حسن همجواری»، و میلیونها دلار دیگر برای درمان رایگان «مجروحین» جنگهای سوریه اختصاص دادهاست.
هاآرتص پنجشنبه نهم شهریور نوشته است که این روزنامه «برای نخستین بار» در چارچوب قانون آزادی اطلاعات به اطلاعات و ارقام یاد شده دسترسی یافتهاست.
بر اساس این گزارش، اسرائیل در سال ۲۰۱۷، مبلغ ۱۱۵ میلیون «شِکِل» را برای فعالیتهایی در راه «حسن همسایگی» در سوریه هزینه میکند.
به نوشته هاآرتص، بیست میلیون «شکل» از این مبلغ از سوی ارتش اسرائیل برای برپایی سازوکار «حسن همجواری» و راهاندازی ستاد آن اختصاص داده شده و ۹۵ میلیون «شکل» بقیه از پولهای اهدایی به کشور اسرائیل هزینه میشود.
«ستاد حسن همجواری» از نیمه تابستان ۲۰۱۶ در چارچوب «پروژه کمک به شهروندان آن سوی مرز» با ریاست یک سرهنگ ارتش اسرائیل بر پا شده و سه افسر دیگر نیز به طور دائمی در آن کار میکنند.
به نوشته هاآرتص، در چارچوب این کمکها، محمولههای پزشکی و دارویی و نیز لباس و غذا به آن سوی مرز انتقال مییابد.
خبرنگاران هاآرتص که در روزهای گذشته از مرز با سوریه بازدید کردهاند، نوشتهاند، ماهیانه دهها تن از این کمکها به سوریه برده میشود اما کار انتقال، تقریباً هر شب انجام میشود.
بر اساس این گزارش، در میان کسانی که پول این کمکها را تأمین میکنند، یک بازرگان سوری ساکن شیکاگو دیده میشود اما «مرکز صلح شیمون پرز» و نیز «انجمن مبارزه با قتلعام» هم بخشی از کمکها را هدیه میکنند.
رسانههای اسرائیل در سالهایی که جنگ داخلی سوریه در جریان بوده گزارش دادهاند، این کشور دست کم سه هزار «مجروح» را نیز با بودجه سالیانه دهها میلیون «شکل» درمان کردهاست.
این کمکرسانی انتقادهایی را نیز در اسرائیل در پی داشته اما هاآرتص به نقل از فرماندهان ارتش نوشتهاست، این اقدام در راستای تأمین منافع امنیتی اسرائیل نیز هست و فعالیتهای خرابکاری را از مرزها دور میکند.
پیش از این، روز بیستم فروردین امسال نیز کابینه اسرائیل در نشست خود تصمیم گرفت کودکان سوری زخمی شده در حملات اخیر در این کشور را مورد درمان پزشکی قرار دهد.
اسرائیل در سالهای گذشته نیز شماری از مجروحین جنگ داخلی سوریه را که با پای خود به مرزهای این کشور رسیده و درخواست کمک کرده بودند، به بیمارستانهایش منتقل و درمان کرد.
شماری از معلولین سوری هنوز در بیمارستانهای شمال اسرائیل بستری هستند، که رسانههای اسرائیل هر از گاهی با آنها مصاحبه می کنند.
شماری از عربهای دروزی منطقه جولان دو سال پیش به آمبولانسهای اسرائیلی که حامل زخمیهای سوری در راه انتقال به بیمارستانهای اسرائیل بودند، حمله کرده و یکی از زخمیها را کشتند.
اسرائیل در جنگ داخلی سوریه اعلام «بی طرفی» کرده اما میگوید انتقال جنگافزارهای پیشرفته از راه سوریه برای حزبالله در لبنان را تحمل نخواهد کرد.
«آمریکا حامی موضع اسرائیل در مورد حضور ایران در سوریه است»
همزمان، دیوید فریدمن سفیر آمریکا در تل آویو گفتهاست که کشورش و اسرائیل در مورد لزوم «متوقف کردن ایران در سوریه» اشتراک نظر دارند و آمریکا حامی هدفهای اسرائیل است.
آقای فریدمن در مصاحبه با جروزالم پست در شماره پنجشنبه نهم شهریور گفتهاست، آمریکا با این نظر موافق است که ایران نباید جای نیروهای داعش را که از سوریه بیرون رانده میشوند، بگیرد.
به گفته سفیر آمریکا در اسرائیل، واشینگتن گوش شنوایی برای نگرانی اسرائیل نسبت به حضور ایران در سوریه داشت؛ اطلاعاتی که یوسی کهن رئیس موساد اسرائیل در سفر دو هفته پیش به واشینگتن به مقامات آمریکا منتقل کرد.
نخست وزیر اسرائیل در روزهای گذشته بارها از آنچه که «حضور فزاینده ایران در سوریه» مینامد، ابراز ناخشنودی کرده و گفتهاست، «داعش از منطقه بیرون میرود ولی ایران جای آن را میگیرد».
بنیامین نتانیاهو چهارشنبه گذشته این موضع را در دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در سفر به آن کشور بیان کرد و به طور تلویحی نیز تهدید به اقدام نظامی کرد.
همچنین آقای نتانیاهو دوشنبه این هفته در دیدار با آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل که به اسرائیل رفته بود، همین موضع را تکرار کرد.
آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل نیز دوشنبه در دیدار با دبیر کل سازمان ملل در اورشلیم، بیت المقدس، و چند روز پیش از آن گفت، اسرائیل در مورد حضور ایران در سوریه و لبنان دست بسته نمینشیند.
اینها در حالی است که بر اساس تازهترین ارزیابی منابع نظامی اسرائیل که در رسانههای این کشور منتشر شده، حکومت بشار اسد، همپیمان ایران، در سال ۲۰۱۸ تقویت میشود و ارتش وفادار به آقای اسد میتواند سرزمینهای بیشتری را در این کشور دوباره به کنترل درآورد.
بر اساس این ارزیابی اسرائیل، تقویت حکومت بشار اسد از جمله بخاطر سیاست دولت آمریکا است که از یکسو کمک به معارضین میانهرو و کردهای سوری را کم یا متوقف کرده و از سوی دیگر مسائل داخلی آمریکا و بحران کره شمالی، از توجه دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به سوریه کاسته است.