لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۵۳

خامنه‌ای: مبارزه با ظلم و فساد بسیار سخت است


سازمان «شفافیت بین‌المللی» ایران را بسیار فاسدتر از برخی کشورهای منطقه ارزیابی کرده‌است
سازمان «شفافیت بین‌المللی» ایران را بسیار فاسدتر از برخی کشورهای منطقه ارزیابی کرده‌است

چند هفته پس از اعتراض در بیش از صد شهر ایران علیه حکومت جمهوری اسلامی، رهبر جمهوری اسلامی روز پنج‌شنبه در یک سخنرانی خواستار برخورد «شدیدتر و جدی‌تر» با ظلم و فساد در میان کارگزاران حکومتی شد اما افزود که «مبارزه با ظلم و فساد بسیار سخت است.»

به گزارش خبرگزاری ایرنا، آیت‌الله علی خامنه‌ای، این مطلب را روز پنج‌شنبه، ۱۹ بهمن، در سخنرانی خود در دیدار با جمعی از فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی بیان کرد.

رهبر جمهوری اسلامی گفت: «برخورد با ظلم و فساد در میان کارگزاران حکومتی باید شدیدتر و جدی‌تر از بقیه موارد باشد و همه مسئولان و مدیران کشور باید به این موضوع توجه کنند.»

علی خامنه‌ای اضافه کرد: «مبارزه با ظلم و فساد بسیار سخت است و همانگونه که چند سال قبل گفتم، فساد همچون اژدهای هفت‌سر افسانه‌ها است که از بین بردن آن به راحتی امکان‌پذیر نیست ولی حتماً باید انجام شود».

تأکید تازه آیت‌الله خامنه‌ای بر برخورد با «ظلم و فساد در میان کارگزاران حکومتی» در پی اعتراضات اخیر در حالی بیان می‌شود که وی پس از شروع اعتراض‌های خیابانی در ایران، این اعتراضات را «پاتک دشمن» خارجی خوانده و گفته بود که پول این تجمعات را یک دولت «خرپول» منطقه داده‌است، اما از پرداختن به ریشه‌های داخلی اعتراض‌های اخیر پرهیز کرده بود.

وی پس از آن هم گفته بود که «دشمن به دنبال بد شدن شرایط اقتصادی مردم» ایران است.

اعتراض‌های اخیر که در آغاز در مشهد و علیه تبعیض‌های اقتصادی در ایران آغاز شد به سرعت به بیش از صد شهر سرایت کرده و سرکوب آن توسط حکومت پس از کشته شدن بیش از ۲۰ نفر و بازداشت هزاران نفر از معترضان میسر شد.

سخنان روز پنج‌شنبه رهبر جمهوری اسلامی در حالی بیان می‌شود که پیش از این گفته‌های برخی نمایندگان مجلس و چهره‌های سیاسی دربارهٔ «سیستماتیک» شدن فساد در جمهوری اسلامی اعتراض نزدیکان آیت‌الله خامنه‌ای را به دنبال داشته‌است.

احمد توکلی و محمود صادقی نمایندگانی با دو گرایش سیاسی اصولگرا و اصلاح‌طلب اعلام کرده‌اند که فساد در نهادهای حکومتی در ایران به مرحله «فساد سیستماتیک» رسیده و «نهادهای مسئول مبارزه با فساد نیز خود به درجاتی از فساد مبتلا شده‌اند».

با این حال صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه و علی لاریجانی رئیس مجلس این سخنان را رد کرده‌اند.

در آخرین گزارش سازمان «شفافیت بین‌المللی»، ایران از لحاظ درجه فساد در میان ۱۷۸ کشور مورد بررسی در رده ۱۳۱ قرار گرفت. شفافیت بین‌المللی در این گزارش جمهوری اسلامی را بسیار فاسدتر از برخی کشورهای منطقه ارزیابی کرده‌است. ایران ۱۱۳ پله فاسدتر از امارات، ۵۶ پله فاسدتر از ترکیه و ۲۳ پله فاسدتر از مصر ارزیابی شده‌است.

در همین حال، پیشتر گزارش‌هایی نیز دربارهٔ فساد مالی مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی از جمله فاضل لاریجانی، برادر روسای قوای قضائیه و مقننه، حسین فریدون، برادر رئیس‌جمهور و همچنین چند نفر از نزدیکان محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور سابق منتشر شده‌است.

گزارش تحقیق و تفحص مجلس هفتم از قوه قضائیه نیز حکایت از فسادهای گسترده در این نهاد داشت.

«حرف مردم، شکایت از فساد و تبعیض است»

رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اعتراض‌های دی ماه گفت که «حرف مردم، شکایت از فساد و تبعیض است».

وی اضافه کرد: «مردم بسیاری از مشکلات را تحمل می‌کنند اما از فساد و تبعیض شِکوه دارند و آن را تحمل نمی‌کنند، بنابراین مسئولین هر سه قوه باید به‌طور جدی با فساد مبارزه کنند».

نتایج یک نظرسنجی در ایران که با توجه به اعتراضات سراسری دی ماه انجام شده‌است، نشان می‌دهد، «۷۴ و هشت دهم درصد» از شرایط کشور ناراضی هستند و «۳۱ درصد» نیز باور به اصلاح امور در جمهوری اسلامیخود را از دست داده‌اند و اصلاح را تنها از طریق تغییرات اساسی امکانپذیر می‌دانند».

این نظرسنجی را مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) انجام داده که نتایج آن موضوع نشستی در مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری با حضور مشاور رئیس جمهور و جمعی از اقتصاددانان و جامعه‌شناسان بوده است.

در ایران مراکز نظرسنجی مستقل وجود ندارد و علمی بودن نتایج این نظرسنجی نیز از سوی نهادهای مستقل تأیید نشده است.

در همین حال حسام‌الدین آشنا، رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، در نشست بیان نتایج این نظرسنجی براساس تحقیقات میدانی این مرکز اعلام کرد که «مردم به راحتی تفکیکی میان دولت و نظام قائل نیستند» و نمی‌توان گفت که «دولت ناکارآمد است اما نظام دارای مشروعیت است».

پیش از این نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی بارها تأکید کرده‌اند که ریشه اعتراض‌های دی ماه عمدتاً مسائل اقتصادی بوده‌است؛ موضوعی که حسن روحانی بارها آن را رد کرده و تأکید کرده که معترضان مطالبات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی هم داشته‌اند.

آیت الله خامنه‌ای روز پنج‌شنبه با وجود تأکید بر اصلاح امور در داخل در ادامه گفت که «دشمنان» از «متفکرنماها، نظریه‌پردازان قلابی، روزنامه‌نگاران و قلم‌به‌مزدها، دلقک و همه امکانات فضای مجازی استفاده می‌کنند تا بر مردم تأثیر بگذارند».

XS
SM
MD
LG