لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۵۱

ماجرای یک هشتگ: «آقا _خوشش _ بیاید»


انتشار متن سخنان یک طلبه هوادار جمهوری اسلامی که بدلیل «خوشایند آقا نبودن»٬ اجازه نیافت در دیدار با آیت‌الله علی خامنه‌ای آنها را بیان کند٬ در فضای مجازی خبرساز شد.

حیدر عباسی، طلبه فارغ‌التحصیل دانشگاه شریف تهران و قائم مقام اسبق بسیج این دانشگاه٬ دانشجوی المپیادی و مسئول سابق بسیج حوزه «مشکات»٬ قرار بود روز دوشنبه (ششم شهریور) در دیدار رهبر جمهوری اسلامی با جمعی از طلاب مدارس علمیه تهران سخنانی با محتوای انتقادی طرح کند.

وی در روایتی در کانال تلگرامی خود درباره مقدمات این دیدار٬ نوشته که متن سخنرانی وی از «فیلتر» مسئولان برگزارکننده این دیدار نگذشت و «واجد صلاحیت برای قرائت مقابل رهبری» تشخیص داده نشد.

آن‌طور که آقای عباسی روایت کرده٬ «در فرایندی که برای انتخاب سخنرانان دیدار طراحی شده بود یک بخش نهایی وجود داشت که سخنرانان برگزیده باید در محضر عده‌ای از بزرگان و مسئولین، متن خویش را قرائت می‌کردند و متن از جانب آن‌ها تایید و اصلاح می‌شد و طبیعتا متنی که از این فیلتر نمی‌گذشت واجد صلاحیت برای قرائت مقابل رهبری نبود.»

این طلبه به نام و سمت «عده‌ای از بزرگان و مسئولین» کنترل‌کننده سخنرانی‌ها اشاره‌ای نکرده٬ اما معیارهای تائید متن‌ و «محتوای» سخنرانی‌ها در این جلسه را نه «کثرت تعداد سخنرانان و قلت زمان»٬ بلکه «خوشایندی حضرت آقا» عنوان کرده است.

وی اضافه کرده که مسئولان برگزارکننده جلسه٬ «بارها» این جمله را تکرار کردند که «جوری حرف بزنید که آقا خوشش بیاید.»

این طلبه با اشاره به تغییر «کلی و جزئی فراوان» متن سخنرانی‌ها از سوی این افراد «بر اساس برداشت و سلیقه‌» خود، این موضوع را عیان کرده که برگزارکنندگان با هر گونه متن «انتقادی و پرسشگرانه‌ جدی» مخالفت می‌کردند.

تنها انتقاد مجاز برای سخنرانان٬ انتقاد از مسئولان دولتی بوده و بارها از آنها خواسته شده از دیگر «بزرگان نظام و حوزه» به صورت جدی انتقاد نکنند.

این طلبه جوان در بخشی از سخنان خود قصد داشته در مقابل آقای خامنه‌ای به این موضوع اعتراض کند که «پدیده جدیدی به نام ولایت‌بسندگی به جای پدیده‌ ولایت متولد شده که نه تنها انتقاد داشتن به رهبر موجب خروج از دایره‌ انقلابی‌گری شده، بلکه مواجهه با اندیشه‌های دیگر اندیشمندان هم موجبات این خروج را فراهم می‌کند.»

«گسترش روز به روز فساد و اشرافیت سیاسی و اقتصادی‌ در نهادهای انتخابی و انتصابی نظام» و پرسش درباره محدوده «آتش به اختیار» بودن جوانان انقلابی از دیگر محورهای سخنان وی بوده است.

در بخشی از متن منتشرشده سخنان وی در کانال تلگرامی شخصی این طلبه خطاب به خامنه‌ای آمده است:‌ «از باب گزارش فضا باید عرض کنم که زمزمه‌ ناکارامدی و فساد برخی زیرمجموعه‌ها و منصوبین شما نیز در بین بسیاری از این جوانان دلبسته‌ انقلاب جدی است. در چند سال اخیر نیز بارها در دیدارهای دانشجویی این مسئله به عرضتان رسیده‌ است٬ اما این جوانان از پاسخ‌های شما احساس اقناع نکردند.»

وی به صراحت به «فسادهای قوه‌ قضائیه» و «ناکارآمدی‌های نهادهای مقدس مثل شورای نگهبان» اشاره کرده و نوشته به نظر می‌رسد رهبر جمهوری اسلامی «تمایلی» به برخود «تند و هزینه‌آور برای بستن دست این حلقه‌ها» ندارد.

حیدر عباسی همچنین قصد داشته از علی خامنه‌ای بپرسد:‌ «از آنجا که شما از این جوانان خواسته‌اید که آتش به اختیار باشند؛ سوالشان این است که آیا این فرمان صرفا محدود به نهادهای انتخابی است یا شامل انتصابی‌ها نیز می‌شود؟ اگر می‌شود چه سازوکاری برای تحقق این مطالبه وجود دارد که تبعات امنیتی هم برای شخص و تشکل نداشته باشد؟»

آقای عباسی می‌خواسته از رهبر جمهوری اسلامی بپرسد که وی «چه سازوکاری» برای تحقق مطالبات جوانان آتش به اختیار از نهادهای انتخابی و انتصابی پیشنهاد می‌کند که «تبعات امنیتی هم برای شخص و تشکل نداشته باشد؟»

"در برهه‌ حساس همیشه کنونی"

به نظر می‌رسد این پرسش از آن رو مطرح شده که تعداد قابل توجهی از اعضای حزب‌الله فعال در فضای مجازی بدنبال انتقاد از قوه قضائیه و ناکارمدی این نهاد در مقابله با فساد٬ بارها احضار٬ بازجویی و بازداشت شدند.

این موضوع به صورت ملموسی طرح علنی انتقادهای آنها از قوه قضائیه و دیگر نهادهای زیرمجموعه رهبر جمهوری اسلامی را کم‌رنگ کرده است.

وب‌سایت نیمروز ۱۹ مهرماه سال ۹۲ در یادداشتی از برخورد‌های امنیتی صورت گرفته با گروهی از اعضای حزب‌الله سایبری که مطالب آن‌ها در رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور بازتاب داده شده بود٬ انتقاد کرد.

به نوشته این وب‌سایت٬ ادامه این برخورد‌ها «سبب می‌شود که منتقدین با توجه به بازخورد سخنانشان در رسانه‌های دشمن، انتقادات بعدی خود را کمرنگ‌تر مطرح کرده و به سمت خودسانسوری» بروند.

کبری آسوپار٬ از روزنامه‌نگاران اصولگرا بدنبال حبس شش ماه مجتبی دانشطلب بدلیل «توهین» به علی خامنه‌ای٬ در یادداشتی در وبلاگ خود پرسیده بود که چرا جمهوری اسلامی باید از کسانی {حزب‌الله} بترسد که رسانه‌ آن‌ها وبلاگ٬ فیس‌بوک و گوگل‌پلاس است که آن هم از «بیم سوءاستفاده دشمن – در برهه‌ حساس همیشه کنونی- کمتر می‌شود که از انتقاد به جمهوری اسلامی به روز شود؟»

#آقا ـ خوشش ـ بیاید

پست تلگرامی حیدر عباسی نشان می‌دهد با آنکه برخورد حامیان رهبر جمهوری اسلامی با نیروهای «خودی»٬ موجب گسترش خودسانسوری در میان آنها شده٬ اما کماکان طرح مطالبات آنها با سانسور سیستماتیک روبرو می‌شود.

این موضوع با هشتگ #آقا_خوشش_بیاد در شبکه اجتماعی توئیتر نیز با انتقاد از روند اصلاح سخنرانی‌ها مقابل رهبر جمهوری اسلامی از سویی و انکار این پدیده از سوی دیگر٬ به یکی از موضوع‌های جنجال‌برانگیز تبدیل شد.

شماری از فعالان سایبری اصولگرایان٬ از این هشتگ حمایت کردند٬ اما به سرعت و احتمالا بدلیل نگرانی از برخوردهای احتمالی٬ هشتگی با عنوان «دیکتاتوری ندیده» نیز داغ شد تا با مقایسه نحوه اداره جلسات خامنه‌ای و محمدرضا شاه پلهوی٬ موضوع کم‌رنگ شود.

شماری از هواداران رهبر جمهوری اسلامی نیز با انکار اصلاح و سانسور سخنرانی‌ها قبل از دیدار با خامنه‌ای٬ مدعی شدند که کمیته بررسی سخنرانی‌ها تنها تاکید داشتند که «تملق نگوئید٬ آقا خوشش نمی‌آید.»

برخی حامیان خامنه‌ای از جمله حسن رحیم‌پور ازغدی پیش از این ادعا کرده بودند که بر دیدارهای رهبر جمهوری اسلامی با گروه‌های مختلف مردمی٬ فضایی انتقادی حاکم بوده و وی بیشتر افراد منتقد را بیشتر «تحویل» می‌گیرد تا چاپلوسان را.

"من استالین نیستم"

این در حالی است که وب‌سایت «تریبون مستضعفین» ۲۶ شهریور سال ۹۱ از حذف این جمله علی خامنه‌ای که «من استالین نیستم»٬ از سوی صدا و سیما و سایت دفتر رهبر جمهوری اسلامی خبر داده بود.

آن‌طور که این وب‌سایت نوشته بود٬ آقای خامنه‌ای در دیدار پنج سال پیش خود با دانشجویان گفته بود: «من استالین نیستم که بنشینم یک سری حرف بزنم٬ بعد عده‌ای را بیاورم بنشینند آن‌ها را تئوریزه کنند.»

مهدی امیریان٬ دبیر شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و محمد پهلوان٬ دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان سراسر کشور در میزگردی که این وب‌سایت برگزار کرده بود با تائید این خبر٬ به حذف این جمله علی خامنه‌ای انتقاد کردند.

آقای پهلوان با ابزار تعجب از این اقدام صدا و سیما و دفتر رهبر جمهوری اسلامی٬ گفته بود که «این نگاه، نگاه نگران‌کننده‌ای‌ است. یعنی عده‌ای در داخل مجموعه احساس کنند برخی صحبت‌های آقا را مردم باید بدانند و برخی را نه.»

مهدی امیریان هم با انتقاد از این نوع برخورد دفتر رهبر با سخنان خامنه‌ای گفته بود که «تنگ‌نظری‌ها به نهادهای تحت نظر رهبری هم نفوذ کرده است.»

XS
SM
MD
LG