رئیسجمهور اوکراین روز پنجشنبه ۲۱ شهریور گفت ارتش روسیه یک عملیات ضدحمله را برای بیرون راندن واحدهای ارتش اوکراین که حدود پنج هفته پیش بخشی از نواحی مرزی استان کورسک روسیه را تصرف کردند آغاز کرده است.
وزارت دفاع روسیه نیز در بیانیهای گفت نیروهای این کشور ۱۰ دهکده در استان کورسک را بازپس گرفتهاند. در این بیانیه نام همه دهکدهها ذکر شده ولی درگیری با نیروهای اوکراینی تحت عنوان «ضد حمله» توصیف نشده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، گفت ارتش روسیه «عملیات ضدحمله» را آغاز کرده ولی نیروهای اوکراینی این حملات را پیشبینی کرده و آماده نبرد هستند.
ارتش اوکراین عملیات رخنه در نواحی مرزی استان کورسک، اولین مورد از اشغال خاک روسیه پس از جنگ جهانی دوم، را از روز ۱۶ مرداد و به امید وادار کردن روسیه به کاهش تمرکز نیروها و حملاتش در جبهههای استان دونِتسک، در شرق اوکراین، آغاز کرد.
پیشروی هر چند کند ولی ممتد نیروهای روس در این جبهه ممکن است به درهم شکستن یکی از خطوط دفاعی مهم اوکراین در شرق منجر شود.
پس از ماهها تحولات ناامیدکننده برای اوکراین در جبهههای جنگ و ادامه پیشرویهای روسیه در شرق، تهاجم به درون خاک روسیه درعین حال باعث تقویت روحیه ارتش و مردم اوکراین شد. یکی دیگر از اهداف این عملیات ایجاد یک محدوده حائل بین نیروهای روسیه و قلمرو اوکراین بود.
واکنش کند و نامنظم روسیه به این تهاجم نشان داد که ارتش آن کشور برای چنین حملهای آمادگی نداشت و غافلگیر شد. انتظار میرفت که با توجه به مسافت طولانی برای اعزام نیروهای تازهنفس به منطقه و جبهههای هزار کیلومتری جنگ در شرق اوکراین، شروع ضدحمله روسیه در استان کورسک مدت زیادی طول بکشد.
در هفتههای اخیر پیشروی ارتش روسیه در شرق اوکراین، بهویژه استان دونتسک، سرعت بیشتری پیدا کرده و حملات پیاپی موشکی و پهپادی به نقاط مختلف اوکراین، از جمله تأسیسات نظامی و زیرساختهای انرژی بدون وقفه ادامه داشته است.
روز پنجشنبه در حمله موشکی روسیه سه نفر کشته و دو نفر دیگر زخمی شدند. به گفته بازرس ارشد حقوق بشر اوکراین هر پنج نفر کارکنان اوکراینی کمیته بینالمللی صلیب سرخ بودند.
به گفته فرماندار اوکراینی استان دونتسک، انتقال آب آشامیدنی و گاز مورد نیاز برای گرما و پختوپز در پوکروفسک، شهری راهبردی در شرق اوکراین، تحت تأثیر گلولهباران مداوم مناطق نزدیک به خط مقدم جبهه توسط ارتش روسیه قطع شده است و گروه کثیری از مردم از این شهر گریختهاند.
وادیم فیلاشکین افزود در جریان نبردهای اخیر تأسیسات تصفیه آب در این شهر به شدت آسیب دیده و تنها منبع آب ساکنان پوکروفسک ۳۰۰ حلقه چاهی است که اخیراً با عجله حفر شده است.
فرماندار اوکراینی استان دونتسک افزود که در حملات ارتش روسیه تأسیسات توزیع گاز هم در اطراف پوکروفسک نابود شده است.
به گفته او همزمان با پیشروی ارتش روسیه در شش هفته گذشته بیش از ۲۰ هزار نفر این شهر را ترک کرده و در حال حاضر حدود ۱۸ هزار نفر از جمله ۵۲۲ کودک در پوکروفسک باقی ماندهاند. او افزود: «ترک شهر تنها گزینهای است که برای غیرنظامیان باقی مانده است.»
پوکروفسک یکی از مهمترین مواضع دفاعی ارتش اوکراین و مهمترین کانون شبکه ترابری استان دونتسک است. تصرف آن به خطوط دفاعی و شبکه حمل تدارکات ارتش اوکراین لطمه بزرگی خواهد زد و روسیه را گام مهمی به هدف تعیین شده خود که تصرف تمامی قلمرو استان دونتسک است نزدیکتر خواهد کرد.
علاوه بر تشدید حملات در جبهههای دونتسک، ارتش روسیه به حملات موشکی و پهپادی به نیروگاهها و زیرساختهای انرژی اوکراین ادامه میدهد و پیشبینی میشود که مردم اوکراین در زمستان امسال با مشکلات بیشتری روبهرو خواهند شد.
بخش اعظم کمک ۱.۵ میلیارد دلاری آمریکا و بریتانیا که روز چهارشنبه ۲۰ شهریور در جریان دیدار وزیران خارجه دو کشور از کییف اعلام شد به تعمیر زیرساختهای انرژی و تأمین برق مورد نیاز اوکراین اختصاص خواهد یافت.
همزمان، مقامات محلی گفتند که بر اثر حملات پهپادی روسیه در طول شب گذشته شبکه انتقال برق در کونوتوپ، شهری در استان سومی واقع در شمال اوکراین، به شدت آسیب دیده و برق این شهر کاملاً قطع شده است. شهردار کونوتوپ گفت در این حمله بخش زیادی از مسیر حرکت تراموای شهری تخریب شده و شیشه پنجرههای تعداد زیادی از ساختمانها خُرد شده است.
نیروی هوایی اوکراین بامداد پنجشنبه در گزارش روزانه خود گفت ارتش روسیه در مجموع ۶۴ پهپاد «شاهد» و پنج موشک به سوی اهدافی در نواحی مرکزی، شمالی و شرقی اوکراین شلیک کرده است.
دولت اوکراین از ماهها قبل نارضایتی خود از سیاست حامیان غربی خود را ابراز کرده است که به ارتش این کشور اجازه ندادهاند از سلاحهای دوربرد غربی برای حمله به مناطق عمقی روسیه و محل شلیک موشکها و پرتاب پهپادها استفاده کند.
برخی از رهبران غربی نگرانند که کاربرد سلاحهای ارسالی از سوی این کشورها برای حمله به درون خاک روسیه ممکن است باعث تشدید جنگ و حتی رویارویی احتمالی بین روسیه و ناتو شود.
ولی پس از آن که دولت آمریکا و همپیمانان اروپایی این کشور ارسال موشکهای بالستیک از سوی جمهوری اسلامی به روسیه را تأیید کردند این سیاست ممکن است تغییر کند چون تداوم حملات موشکی و پهپادی روسیه در درازمدت میتواند پدافند ضدهوایی اوکراین را بهشدت تضعیف کند.