لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۹

پیشنهاد سه مقام ارشد آمریکایی به حماس: کمک به ازای پرهیز از خشونت


جرد کوشنر، مشاور ارشد دونالد ترامپ (ایستاده) و دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل
جرد کوشنر، مشاور ارشد دونالد ترامپ (ایستاده) و دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل

سه مقام آمریکایی دخیل در روند سیاسی اسرائیلی- فلسطینی به جنبش حماس پیشنهاد کردند که در برابر دست کشیدن از «ترور و خشونت»، از کمک‌های گسترده آمریکایی برای مردم غزه برخوردار شود.

حماس اما در واکنش اولیه خود این پیشنهاد را رد کرد، و همزمان وزیر دفاع اسرائیل جمعه هشدار داد که ممکن است کشورش به «عملیات نظامی بزرگ‌تر از سال ۲۰۱۴ علیه غزه اقدام کند».

سه مقام آمریکایی مرتبط با مسائل نزاع اسرائیلی – فلسطینی، جرد کوشنر، مشاور ارشد دونالد ترامپ، جیسون گرینبلات، نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در مذاکرات بین‌المللی و دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل، پیشنهاد به حماس را پنجشنبه ۲۹ تیر از طریق انتشار مقاله مشترکی در روزنامه واشینگتن پست مطرح کردند.

آمریکا حماس را یک گروه تروریستی می‌شناسد و از این‌رو ارائه پیشنهاد و خطاب قرار دادن مستقیم حماس از سوی نمایندگان رسمی دولت واشینگتن، امری بی‌سابقه تلقی می‌شود.

سه نماینده دولت آمریکا در مقاله خود، حماس را به دوری کردن از «ترور»، بازگرداندن نظامیان و اسرائیلی‌هایی که در اسارت دارند یا جسد آنها و واگذاری کنترل گذرگاه‌های مرزی غزه به تشکیلات خودگردانی فراخوانده‌اند.

کوشنر، گرینبلات و فریدمن چارچوب بهبود زندگی ساکنان غزه را ترسیم کرده و نوشته‌اند اگر حماس بگذارد، می‌توان بسیار سریع زندگی فلسطینیان این باریکه را بهتر کرد.

این سه مقام در مقاله خود نوشته‌اند که دنیا به جلو می‌رود، و جامعه بین‌المللی در انتظار گام‌های مسئولان غزه است تا بتوان کمک‌های بزرگی را راهی این منطقه کرد.

آنها تأکید کردند که عوامل بسیاری با امکانات زیاد آماده کمک به مردم غزه هستند اما بدون تغییر واقعی که با تضمین امنیتی پایدار همراه باشد، نمی‌توان پیشرفت کرد.

کوشنر، گرینبلات و فریدمن در مقاله خود افزودند، اگر حماس نیات حقیقی در راه صلح از خود نشان دهد؛ نه تنها وعده در کلام بلکه با اقدام عملی، آنگاه فرصت‌های حقیقی در برابر ما خواهند بود.

در همین حال، سه مقام آمریکایی در واشینگتن پست نوشتند که رهبری حماس فلسطینی‌های غزه را به گروگان مبدل کرده‌است؛ باید این معضل را به‌رسمیت شناخت و برای حل آن اقدام کرد، زیرا در غیر این صورت، شاهد دور دیگری از ویرانگری خواهیم بود.

چهره‌های نزدیک به دونالد ترامپ در این نوشتار همچنین تأکید کردند که هفتاد سال بعد از تشکیل کشور اسرائیل، هوشمندانه خواهد بود اگر حماس وجود اسرائیل را به عنوان یک واقعیت ادامه‌دار بپذیرد بویژه آنکه تقریباً در تمامی خاورمیانه این واقعیت را قبول کرده‌اند.

به نوشته کوشنر، گرینبلات و فریدمن، حماس ده‌ها سال است که با ورشکستگی اخلاقی در جنگی بازنده بوده که ملت فلسطین حساب آن را پرداخته‌است.

سه مقام آمریکایی در یادداشت مشترک خود انگشت اتهام را متوجه جامعه بین‌المللی نیز کرده و نوشته‌اند که «کشورها بیشتر حرف می‌زنند و نکوهش می‌کنند تا اینکه با واقعیت روبه‌رو شوند».

نمایندگان ارشد آمریکایی یادآور شده‌اند که دولت واشینگتن بیش از هر کشور و ملت دیگری در دنیا به فلسطینی‌ها کمک مالی داده اما غزه مدت زمانی طولانی میان این بحران تا آن بحران و درخواست‌های کمک اضطراری، غوطه خورده بدون آنکه با ریشه معضل مقابله شود؛ «ریشه معضل این است که رهبری حماس مردم غزه را گروگان خود کرده‌است».

به گزارش رسانه‌های منطقه، حماس جمعه ۲۹ تیر در واکنش اولیه خود به مقاله سه شخصیت آمریکایی آنها را متهم کرد که «مواضع اسرائیل را تکرار می‌کنند». حماس آمریکا را «نیروی مستکبری» نامید که به حماس حمله می‌کند و مقامات خود را تا حد سخنگویان اشغالگران اسرائیلی پایین می‌آورد.»

همزمان، آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، گفت حماس با کارهایش دارد اسرائیل را به دامان عملیات گسترده و دردآوری می‌کشاند که ممکن است «از عملیات سال ۲۰۱۴ وسیع تر باشد».

به گزارش وای.نت، لیبرمن که جمعه ۲۹ تیر از شهرک اسرائیلی سدروت در هفت کیلومتری غزه بازدید می‌کرد، گفت «تلاش می‌کنیم سنجیده و مسئولانه عمل کنیم اما سران حماس ممکن است ما را به عملیاتی جدید سوق دهند».

اشاره لیبرمن به هوا کردن بادبادک‌ها و بالن‌های آتش‌زا از سوی فلسطینیان غزه به سوی آسمان اسرائیل بود که به سوزاندن مزارع وسیعی از اسرائیلی‌ها منجر شده و دولت و ارتش اسرائیل آن را «ترور» تازه نامیده و نسبت به عواقب آن به سران حماس هشدار داده‌اند.

غزه در ماه‌های اخیر شاهد تظاهرات خونین و به‌شدت مرگباری در مرزهای این باریکه با اسرائیل بوده‌است که مقابله اسرائیل با آن بیش از ۱۴۰ تن کشته و حدود ۱۶ هزار تن دیگر زخمی برجای گذاشته است.

تظاهرات خشونت‌بار، اسرائیل را به حملات هوایی سنگینی نیز در یک هفته اخیر به غزه کشاند که در آن نیز شماری از شبه نظامیان حماس در جریان بمباران‌های مقرهای این سازمان کشته شدند.

حماس نیز در دوره اخیر از عملی کردن آشتی با جنبش فتح خودداری کرده و تشکیلات خودگردان فلسطینی در ماه‌های اخیر تحریم‌هایی را علیه غزه، به نشانه ناخشنودی از عملکرد حاکمان حماس برقرار کرده و همزمان، مصر نیز برای ایجاد فشار سیاسی بر سران حماس، گذرگاه مرزی رفح میان مصر و غزه را مرتباً می‌بندد.

این‌ها در حالی است که زندگی ۵۳ درصد مردم غزه در زیر خط فقر مطلق همراه با بیکاری دستکم ۴۹ درصد از نیروی کار غزه، کم‌آبی و قطع مکرر برق در ساعات طولانی شبانه‌روز، سخت‌ترین شرایط را برای حدود دو میلیون ساکنان غزه فراهم کرده‌است.

XS
SM
MD
LG