لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۰۱

خیز لادا به سمت ایران؟


لادا وستا؛ ژوئن ۲۰۱۸
لادا وستا؛ ژوئن ۲۰۱۸

در حالی‌که شرکت‌های خودروساز غربی از ایران خارج شده‌اند، شرکت خودروسازی آوتوواز، سازنده لادا، قصد دارد وارد بازار ایران شود.

آنگونه که رسانه‌های خودرویی در ایران گزارش داده‌اند محصولات لادا قرار است جایگزین محصولات رنو در ایران شوند. شرکت خودروسازی آوتوواز سازنده خودروهای لادا هم اکنون زیر مجموعه رنو محسوب می‌شود و بسیاری از خودروهای این شرکت پلتفرم مشترکی با محصولات شرکت داچیا دارند.

شرکت داچیا دیگر زیر مجموعه رنو است که محصولات این شرکت رومانیایی تحت برند رنو در ایران تولید می‌شود. محصولاتی مانند تندر ۹۰ و ساندرو پلتفرم تقریبا مشابهی با چند محصول لادا ساخت شرکت خودروسازی آوتوواز دارند.

هم اکنون خطوط تولید محصولات رنو در ایران خودرو و سایپا دچار توقف یا کندی تولید شده‌اند که احتمالا با ورود محصولات لادا دوباره می‌توانند فعال شوند.

تا قبل از خروج آمریکا از برجام شرکت بهمن قرار بود با لادا کار کند و ایران خودرو و سایپا قصد داشتند به تولید محصولات جدید رنو در ایران بپردازند. رنو پس از خروج آمریکا از برجام فعالیت خود را در ایران تعلیق کرد.

لادا گرانتا
لادا گرانتا

پس از برجام رنو با توجه به تجربه پیشین سرمایه گذاری در ایران و مشکلات فراوان با دو شرکت ایران خودرو و سایپا، اعلام کرده بود می‌خواهد به‌صورت مستقل در ایران دست به کار تولید شود و در نهایت این شرکت موفق به حضور مستقل نیز شد.

سهام رنو در شرکت خودروسازی آوتوواز بسیار کمتر از سهام این شرکت در داچیا رومانی است اما این موضوع آیا می‌تواند دلیلی باشد که شرکت خودروسازی آوتوواز وارد بازار ایران شود؟ یا این روش رنو برای دور زدن تحریم‌ها خواهد بود؟

پاسخ به این پرسش‌ها مشخص نیست. اما لادا وستا و لادا ایکس‌ری دقیقا پلتفرم مشابه محصولاتی از رنو را دارند که این شرکت قرار بود در ایران تولید کند. لادا گرانتا هم پلتفرمی نزدیک به محصولاتی مانند تندر ۹۰ و ساندرو دارد که در ایران خودرو و پارس‌خودرو با ساخت داخل ۶۰ درصدی تولید می‌شدند.

کارخانه آوتوواز در تصویری از سال ۲۰۱۲
کارخانه آوتوواز در تصویری از سال ۲۰۱۲

تاریخچه لادا

در اواسط دهه ۶۰ میلادی رهبران شوروی سابق تصمیم گرفتند صنعت خودروی خود را با نگاهی «سوسیالیستی» و با کمک شرکت فیات ایتالیا توسعه دهند. در این دوره لادا ۱۲۰۰ که بر اساس فیات ۱۲۴ ساخته شده بود وارد بازار شد. این خودرو یک اتومبیل اقتصادی «برای خلق» تلقی می‌شد.

تا پیش از ورود برند لادا خودرو در شوروی چندان همه‌گیر نبود. این برند سبب شد مردم بیشتری در شوروی خودرو داشته باشند. فیات ۱۲۴ خودرو ساده و نسبتا کم خرجی بود برای همین برای تولید در شوروی انتخاب شد.

واز ۲۱۰۱
واز ۲۱۰۱

لادا نیوا که یک شاسی بلند محبوب در شوروی بود و لادای ریوا از دیگر محصولات شرکت خودروسازی آوتووازبودند که البته در مقابل رقبای غربی حرفی برای گفتن نداشتند.

پس از فروپاشی شوروی همچنان چند سالی شرکت خودروسازی آوتوواز سعی کرد خود را احیا کند اما باز در برابر رقبای غربی ناتوان بود. سهام مدیریتی این شرکت در نهایت توسط رنو خریداری و این شرکت یکی از شرکت‌های زیر مجموعه رنو شد.

رنو از این طریق بخش زیادی از بازار روسیه را به‌دست آورد لادا هم با دانش فنی رنو متحول شد. رنو یک بار دیگر هم با خرید داچیا رومانی تحولی مشابه را در یک شرکت خودروسازی اروپای شرقی بوجود آورده بود.

هر دو شرکت یعنی داچیا رومانی وشرکت خودروسازی آوتوواز از نظر تاسیسات و نوع بازاری که در آن هستند اشتراکاتی با هم داشتند. برای همین پلت فرم محصولات این دو شرکت با هم یکسان است.

رنو در محصولات این دو کارخانه از اتومبیل‌های ارزان‌سازی شده اتحاد رنو-نیسان استفاده می‌کند.

XS
SM
MD
LG