خبرگزاریها و وبسایتهای خبری داخل ایران همزمان با تحویل پیش از موعد سکههای پیشفروش شده، از کاهش قیمت سکه تمام به کمتر از دو میلیون تومان خبر میدهند.
انتقال قیمت سکه به کانال قیمتی پایینتر از دو میلیون تومان از آن جهت اهمیت دارد که قیمت سکه در هفته گذشته تحت تأثیر آثار روانی خروج آمریکا از برجام با افزایش تقاضای خریدهای هیجانی روبهرو شد که این عامل با توجه به رشد نسبی قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی، محدوده نوسان قیمت سکه تمام را به بیش از دو میلیون تومان انتقال داده بود.
مرز دو میلیون تومانی قیمت برای هر قطعه سکه تا پیش از این مرز روانی قیمت سکه محسوب میشد که هفته گذشته شکسته شد.
روز دوشنبه، وبسایتهای خبری در ایران در گزارشهای خبری خود از قیمتها در بازار طلا و سکه، دامنه نوسان قیمت هر قطعه سکه تمام را در کانال یک میلیون و ۹۷۰ هزار تومان گزارش میکردند.
شماری از تحلیلگران بازار، عرضه سکه های پیش فروش شده به بازار را عامل اصلی تعدیل نسبی قیمت میدانند. بانک ملی ایران از چهارشنبه هفته گذشته، کار تحویل سکههای پیشفروش شده با موعد تحویل یک ماهه را زودتر از پیشبینیها، آغاز کرد.
روز دوشنبه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی، همچنان در محدوده ۱۳۲۰ دلار ثابت ماند و تغییر چندانی نداشت، از این رو به نظر می رسد ارزش ذاتی سکه طلا در برابر آثار و عوامل موثر بر کاهش قیمت، مقاومت کرده تا کاهش بیشتر قیمتها در بازار سکه را، شاهد نباشیم.
در این میان قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد ارز، از آنجا که بازاری برای تعیین قیمت دلار و خرید و فروش آن وجود ندارد، هم بر تعیین قیمت سکه اثر میگذارد و هم از تغییرات قیمتی سکه اثر میپذیرد و کاهش قیمت سکه به سطحی پایینتر از دو میلیون تومان می تواند قیمت اسمی دلار در بازار آزاد ارز را، متأثر کند.
نزدیک به یک ماه قبل، مسعود رحیمی، مدیر کل ریالی و نشر بانک مرکزی، پیش بینی کرده بود که با «اجرای برنامه پیش فروش سکه و عرضه تدریجی سکههای پیش فروش شده به بازار، عرضه و تقاضای سکه متعادل شده و نیازهای موجود تاکمسن شود که در نهایت قیمتها کنترل و متعادل خواهد شد.» بانک مرکزی ایران از چند ماه قبل، با هدف کنترل نقدینگی و جمعآوری سرمایههای سرگردان، برنامه پیش فروش سکه طلا را در دستور کار خود قرار داد.
بانک مرکزی در فازهای مختلفی پیش فروش سکهها را با موعد تحویل یک ماهه و سه ماهه به پیش فروشهای با موعد تحویل طولانی تر شش ماهه، یکساله و دو ساله تغییر داد، این بانک از فته گذشته طرح پیشفروش سکه طلا را متوقف کرد.
در روزهای گذشته گزارشی از عملکرد بانک مرکزی در طرح پیش فروش سکه منتشر شده است که نشان میدهد، بانک مرکزی در اجرای این طرح هفت میلیون و ۶۵۰ هزار قطعه سکه به ارزش ۱۰ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان سکه پیشفروش کرده است.
۷۹۹ هزار قطعه سکه با موعد تحویل یک ماهه پیش فروش شده بود که بانک مرکزی زودتر از موعد در روزها اخیر عرضه این سکهها را آغاز کرده است.
بر اساس این گزارش، در تیرماه امسال نیز ۶۶۶ هزار و ۵۰۰ قطعه سکه که با موعد تحویل سه ماهه، پیش فروش شده بودند به بازار عرضه خواهند شد.
هفته گذشته محمدعلی کریمی، مدیر روابط عمومی و سخنگوی بانک مرکزی ایران، از عرضه پنج میلیون و ۹۰۰ هزار قطعه سکه به بازار تا پایان امسال، خبر داده بود.
بر اساس اعلام سخنگوی بانک مرکزی ایران، بیشترین میزان پیش خرید سکه در استان تهران و اصفهان انجام شده و سکه های پیش خرید شده را ۱۱۵۴ هزار و ۴۶۳ نفر خریدهاند که میانگین تعداد برای هر خریدار را به ۶۷ سکه می رساند.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، رقم نقدینگی در پایان بهمن ماه پارسال، ۱۴۹۰ هزار میلیارد تومان بود که مجموع رقم پیش فروش سکه، کمتر از ۰٫۷ درصد از این نقدینگی را شامل میشود اما از آنجا که ۱۰ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان جمعآوری شده در طرح پیش فروش سکه طلا به طور مستقیم بر پایه پولی تأثیر میگذارد، اثر واقعی جمعآوری این سرمایهها بر سطح نقدینگی با توجه به ضریب فزاینده پولی، بیشتر خواهد بود.
نقدینگی شامل دو بخش شامل پول و شبه پول اعم از سپردههای بانکی می شود و رشد نقدینگی اگر با افزایش سطح تولید همراه نباشد میتواند منجر به بروز تورم در اقتصاد و افزایش سطح عمومی قیمتها شود.