۱۱ سازمان «دمکراسیخواه» ایرانی با ارسال نامهای به رهبران اعضای اروپایی برجام، از آنها خواستند که بهجای مذاکرات هستهای، با حمایت حداکثری از ملت ایران برای پایان دادن به نظام جمهوری اسلامی و جایگزینی آن با یک نظام دموکراتیک سکولار کمک کنند.
در نامه این سازمانها و احزاب به رهبران بریتانیا، فرانسه و آلمان که روز دوشنبه دوم اسفند منتشر شد، از سیاست غرب و بهویژه اروپا در قبال جمهوری اسلامی انتقاد شده و این سیاست، «باجدهی و مماشات با هدف نرمالسازی و تغییر رفتار این رژیم ذاتا غیر نرمال» عنوان شده است.
در این نامه آمده که سیاست غرب طی چند دهه گذشته «کاملا شکستخورده و نه تنها تغییری در رفتارهای شرورانه جمهوری اسلامی بهوجود نیاورده است، که موجب شده این رژیم با باجگیری بیشتر، بر فعالیتهای تروریستی و شرارتها و جاهطلبیهای هستهای و نظامیاش بیفزاید؛ در صحنه جهانی جسورتر و گستاختر و در سرکوب ملت ایران، جنایتکارتر شود».
اندیشکده آوای آزادی، جمعیت سوسیال دموکراسی برای ایران، جنبش سکولار دموکراسی ایران، حزب سکولار دموکرات ایرانیان، حزب مشروطه ایران (لیبرال دموکرات)، سازمان برونمرزی حزب پان ایرانیست، سازمان دانشآموختگان لیبرال ایران، شبکه فرشگرد، کنگره رهایی ایران، نهاد مردمی و ایران چنج، سازمانها و احزابی هستند که این نامه را تهیه کردهاند.
مذاکرات هستهای میان ایران و کشورهای عضو برجام، قبلا نیز با انتقاداتی در میان نهادهای حقوق بشری و حتی نمایندگان کنگره آمریکا مواجه شده بود.
در همین زمینه، ۹ سازمان مدنی فعال در حوزه حقوق بشر روز ۲۹ بهمن با صدور بیانیهای تاکید کرده بودند که تحریمهای حقوقبشری مرتبط با مقامهای جمهوری اسلامی، به ویژه ابراهیم رئیسی، نباید لغو شود.
مقامات ایران میگویند که برای احیای برجام باید «همه تحریمها» لغو شود.
در ادامه این نامه آمده که نزدیک به دو دهه «مذاکرات فرسایشی و قراردادهای معیوب» چون برجام، تنها به جمهوری اسلامی فرصت داده است تا وقت بخرد و با پنهانکاری و فریب جامعه جهانی، برنامه هستهای نظامی و موشکهای بالستیک خود را به مرحله برگشتناپذیری برساند.
مقامات اروپا و آمریکا نیز هشدار دادهاند که برنامه هستهای ایران به مرحله برگشتناپذیر و گریز هستهای نزدیک میشود که به معنی ورود تهران به مرحلهای است که توانایی تولید مواد لازم برای ساخت بمب هستهای را خواهد داشت.
ایران میگوید بهدنبال بمب هستهای نیست اما تاکنون دلیلی برای تولید اورانیوم فلزی و ۶۰ درصد غنیسازی شده ارائه نداده است.
در ادامه این نامه خطاب به رهبران کشورهای اروپایی عضو برجام آمده است: جمهوری اسلامی ایران که در وین با آن در حال گفتوگو هستید، همان رژیم «بنیادگرایی است که از آغاز تاسیس در ۴۳ سال قبل، ترور، گروگانگیری، شرارت، و خرابکاری، بخش جداییناپذیر از ماهیت وجودی و ایدئولوژی، و مهمترین ابزار آن برای باجگیری از جهان آزاد بوده است».
ایران هماکنون چندین شهروند غربی و دوتابعیتی را به اتهامات امنیتی و جاسوسی زندانی کرده است و کشورهای غربی و نهادهای حقوقبشری نیز تهران را به تلاش برای «باجگیری سیاسی» متهم کردهاند.
خبرگزاری رویترز اخیرا گزارش داد که کشورهای غربی در کنار برجام، در مورد موضوع مبادله زندانیان با ایران نیز مذاکره میکنند.
سازمانها و احزاب دموکراسیخواه ایران در ادامه به سرکوب گسترده مردم، عملیاتهای تروریستی خارجی و ادامه احکامی نظیر سنگسار، قصاص، قطع دست و پا، شلاق و اعدام در جمهوری اسلامی اشاره کرده و گفتهاند که رژیم ایران احکام اعدام و زندان را در مقیاسی وسیع و اغلب با هدف سرکوب و خاموش کردن مخالفان سیاسی به اجرا در میآورد.
این نامه از رهبران اروپایی برجام خواسته است تا مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی را متوقف کرده و بهجای آن وارد «گفتوگوی جدی و موثر» با اپوزیسیون دموکراتیک و ملی ایران که «خواهان ایرانی آزاد و سکولار است» شوند: «پولهای آزادشده پس از برجام سال ۲۰۱۵، به جای آنکه صرف بهبود زندگی و بزرگتر شدن سفره ایرانیان شود، خرج سرکوب و سانسور بیشتر در داخل، و تروریسم و آتشافروزی و ویرانی در خارج از مرزهای ایران شد».
سازمانها و احزاب سیاسی ایرانی خارج از کشور در ادامه گفتهاند که جمهوری اسلامی امروز در پایینترین سطح مشروعیت مردمی، استمرار خود را بر عوامل سرکوب، و مزدوران و نیروهای نیابتی تروریستیاش استوار کرده است.