لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۳۴

معاون مجلس لبنان پیشنهاد نصرالله برای دریافت سامانه دفاعی از ایران را غیرعملی دانست


در آستانه سفر وزیر امور خارجه ایران به لبنان، اِلی فِرزلی، نائب رییس مجلس این کشور گفته است که لبنان «جرات نخواهد کرد» که از ایران درخواست تجهیزات نظامی و سامانه‌های دفاع هوایی بکند.

آقای فرزلی جمعه ۱۹ بهمن در گفت‌گو با خبرگزاری شینهوا از چین و در واکنش به پیشنهاد حسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله این سخنان را بیان کرد.

حسن نصرالله هفته گذشته در سخنرانی جشن «چهل بهار» به مناسبت چهل ساله شدن انقلاب و جمهوری اسلامی در ایران، به لبنان پیشنهاد کرد که او به عنوان «دوست ایران» از تهران بخواهد سامانه دفاع هوایی به لبنان بدهد تا کشورش بتواند با اسرائیل مقابله کند.

پیشنهاد دبیرکل حزب‌الله در این ارتباط مطرح شد که جنگنده‌های اسرائیلی در حملات چهار سال اخیر خود علیه «اهداف ایرانی» و هدف‌های وابسته به حزب‌الله در سوریه، پیوسته وارد حریم هوایی لبنان می‌شوند.

حسن نصرالله در سخنرانی چهارشنبه شب گذشته از سران لبنان پرسید: «از چه چیزی می‌ترسید؟»

الی فرزلی، معاون نبیه بری، رییس مجلس لبنان به شینهوا گفت حاکمیت لبنان «جرات چنین کاری را ندارد» زیرا این اقدام «بر مناسبات لبنان با همه غرب اثر خواهد گذاشت».

نائب رییس مجلس لبنان یادآور شد که سیستم مالی لبنان به غرب وابسته است.

الن عون، یکی از اعضای مجلس لبنان از جنبش آزاد ملی نیز به شینهوا گفت که دریافت تجهیزات نظامی از ایران برای ارتش لبنان، بر همکاری کنونی آمریکا با ارتش این کشور اثر منفی خواهد داشت.

الن عون اما در عین حال گفت که دریافت کمک از ایران در صنعت برق یا داروسازی را نباید با سیاست در هم آمیخت.

حسن نصرالله در سخنرانی‌ هفته گذشته خود پیشرفت‌های ایران را در ۴ دهه عمر جمهوری اسلامی برشمرده و گفته بود که ایران حاضر است «بی هیچ چشمداشتی توانایی خود را در اختیار ملت‌های عرب بگذارد».

دبیر کل حزب‌الله تاکید کرده بود لبنان با مشکل برق و دارو نیز روبرو است و ایران که در این عرصه‌ها سرآمد منطقه شده، می‌تواند یار لبنانی‌ها باشد.

بحث در میان سیاستمداران لبنان در خصوص پیشنهادهای حسن نصرالله برای دریافت کمک از ایران بویژه در زمینه تجهیزات دفاع هوایی در حالی جریان دارد که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، یکشنبه ۲۱ بهمن به بیروت می‌رسد.

این چهارمین سفر آقای ظریف به لبنان از آغاز کار دولت حسن روحانی در سال ۱۳۹۲ است. سفر این بار او چند روز بعد از تشکیل دولت جدید لبنان انجام می‌شود.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است که ایران از تشکیل دولت جدید لبنان استقبال کرده و «این موفقیت می‌تواند آثار مثبتی برای لبنان و مجموعه منطقه داشته باشد».

حزب‌الله که با هم‌پیمانی با متحدین لبنانی یک فراکسیون قوی پارلمانی در پی انتخابات هشت ماه پیش این کشور تشکیل داده، در دولت جدید لبنان نیز سه وزارتخانه را در اختیار دارد.

این در حالی است که آمریکا نسبت به نفوذ بیشتر حزب‌الله در دولت لبنان هشدار داده است. مقامات آمریکایی از جمله بعید ندانسته‌اند که حزب الله با در اختیار گرفتن وزارت بهداشت و درمان در دولت لبنان، آن را به منبعی برای «پولشویی»تبدیل کند.

اما سخنگوی وزارت خارجه ایران تاکید کرده که تشکیل دولت لبنان «نتیجه کار درست و دقیق در پناه گفتمان میان اقوام، طوایف و گروه‌های مختلف و احزاب لبنانی بوده» و «باید از این دولت حمایت کرد تا بتواند با استقلال کامل و بدون دخالت دیگران، در مسیر توسعه، امنیت و ثبات لبنان حرکت کند».

به گزارش وزارت خارجه ایران، آقای ظریف در اقامت دو روزه خود با میشل عون، رییس جمهوری و جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان دیدار خواهد کرد. اما به دیدار احتمالی او با سعد حریری، نخست وزیر لبنان فعلا اشاره‌ای نشده است.

همچنین در گزارش سخنگوی وزارت خارجه ایران ملاقات احتمالی میان وزیر خارجه ایران با دبیر کل حزب‌الله در جریان اقامت دو روزه آقای ظریف ذکر نشده هر چند که ارزیابی می‌شود چنین دیداری مانند سفرهای پیشین او به لبنان در دستور کار باشد.

در این میان خانواده نزار زکا، کارشناس لبنانی در عرصه فن‌آوری اطلاعات که سه سال و نیم در زندان جمهوری اسلامی ایران به‌سرمی‌برد، شنبه ۲۰ بهمن از حسن نصرالله خواستند برای آزادی آقای زکا تلاش کند.

نزار زکا که دارای اقامت دائم آمریکا نیز هست و در این کشور تحصیل کرده، شهریور ۱۳۹۴ به دعوت رسمی دولت حسن روحانی به کنفرانس فن‌آوری اطلاعات و کارآفرینی برای زنان در تهران رفت اما سپاه پاسداران ایران او را بازداشت کرد.

شهیندخت مولاوردی، معاون پیشین حسن روحانی که میزبان نشست دولتی بود و دعوت‌نامه رسمی را برای آقای زکا فرستاده بود، ۴ ماه پیش به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت ایران در این پرونده مرتکب خطا شده اما دولت روحانی نتوانست موجب آزادی آقای زکا شود.

ایران آقای زکا را به جاسوسی برای آمریکا متهم و او را به ده سال حبس محکوم کرده است.

دولت آمریکا و خانواده آقای زکا او را یک «گروگان» در دست جمهوری اسلامی ایران می‌دانند.

از واکنش حسن نصرالله به درخواست خانواده آقای زکا برای میانجی‎گری جهت آزادی این شهروند لبنانی خبری منتشر نشده است.

XS
SM
MD
LG