لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۴۵

امارات: بخشی از بحران مالی لبنان هزینه تنش با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس است


انور قرقاش، وزیرخارجه امارات
انور قرقاش، وزیرخارجه امارات

انور قرقاش، وزیرخارجه امارات، می‌گوید بخشی از بحران مالی لبنان هزینه‌ تنش‌هایی است که طی سال‌های گذشته با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس داشته است.

کشورهای عرب خلیج فارس در سال‌های گذشته اگرچه به اقتصاد شکننده لبنان کمک‌های مالی کرده‌اند، اما همواره از افزایش نفوذ حزب‌الله، گروه شیعه مورد حمایت ایران، در این کشور ابراز نگرانی کرده و درباره آن هشدار داده‌اند.

وزیر خارجه امارات روز پنج‌شنبه پنجم تیر به شبکه «سی‌ان‌بی‌سی» گفت: بحران اقتصادی لبنان بسیار نگران‌کننده است اما امارات تنها همراه با دیگر کشورها پیشنهاد کمک مالی مشخصی را مد نظر قرار می‌دهد.

او گفت: اگر امارات ببیند برخی از کشورهای دوست و قدرت‌های جهانی خواهان کمک به لبنان هستند و روی طرحی کار می‌کنند، دولت امارات هم می‌تواند این موضوع را بررسی کند.

این مقام اماراتی سپس گفت: «اما تاکنون آنچه دیده‌ایم افزایش تنش‌های لبنان با دولت‌های عربی و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس است. اکنون لبنان هزینه سیاستی را که در پیش گرفته بود، می‌دهد».

به دنبال اوج‌گیری بدهی‌های دولتی، سقوط ارزش واحد پولی لبنان، تشدید وخامت اوضاع اقتصادی، و اوج‌گیری تورم و بیکاری، اعتراضات لبنان دوباره از سر گرفته شده است.

اعتراضات لبنان اکتبر پارسال آغاز شد و به استعفای دولت سعد حریری منجر شد، اما دولت جدید حسن دیاب نیز با اعتراضات مردمی مواجه است. از اکتبر پارسال تاکنون «لیره» یا پوند لبنان ۷۰ درصد ارزش خود را از دست داده است و بدهی‌های دولت لبنان به حدود ۸۷ میلیارد دلار رسیده که ۵۰ درصد بیشتر از کل تولید ناخالص داخلی کشور است.

بر اساس پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول، نرخ تورم لبنان در سال جاری به بالای ۱۷ درصد اوج خواهد گرفت. نرخ تورم پارسال این کشور زیر سه درصد بود.

اقتصاد لبنان پارسال شش درصد کوچک‌تر شد و انتظار می‌رود که سال جاری نیز رشد منفی ۱۲ درصدی را تجربه کند.

یکی از شعارهای معترضان لبنان، خلع سلاح حزب‌الله است.

مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا، اخیرا اعلام کرد که ایالات متحده آماده کمک است به این شرط که لبنان تن به اصلاحات دهد و طوری رفتار کند که این شائبه وجود نداشته باشد که از سوی حزب‌الله که در تشکیل دولت جدید نقش داشته است، کنترل می‌شود.

اقتصاد لبنان ریشه در دهه‌ها فساد مالی و از بین رفتن منابع کشور دارد.

قرقاش می‌گوید ما مشکلات متراکم زیادی در لبنان می‌بینیم: «همچنین می‌بینیم که حزب‌الله در حال دیکته کردن منافع خود به گفتمان سیاسی دولت است. حزب‌الله در واقع دولتی در درون دولت است».

او گفته است که امارات بارها به بیروت درباره افزایش تنش‌ با کشورهای عرب خلیج فارس هشدار داده است.

وزیر خارجه امارات خطاب به دولت لبنان گفت: اگر شما پل‌ها را پشت سر خود خراب کنید، مشکل بتوانید از منابع عظیم مالی و خیرخواهانه مورد نیازتان توسط کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس بهره‌مند شوید.

با استفاده از سی‌ان‌بی‌سی، صندوق بین‌المللی پول و رادیو فردا/ ف.ق/ک.ر
XS
SM
MD
LG