لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۵۴

وزیر خارجه لبنان: نمی‌توانیم سر بریده حزب‌الله را در سینی به عربستان بدهیم


چند روز پس از آغاز بحران سیاسی میان عربستان سعودی و امیرنشین‌های خلیج فارس با بیروت، وزیر خارجه لبنان گفت اگر عربستان «سر بریده حزب‌الله را روی سینی می‌خواهد، ما نمی‌توانیم این خواسته را تأمین کنیم».

عبدالله بوحبیب شامگاه سه‌شنبه ۱۱ آبان در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز افزود که عربستان سعودی «شروط غیرممکنی را برای حل بحران با لبنان تحمیل می‌کند».

به گفته او، عربستان خواهان کاهش نقش حزب‌الله در لبنان است در حالی که این امر میسر نیست زیرا یک موضوع منطقه‌ای است.

وزیر خارجه لبنان در همین حال تأکید کرد که معضل ایجاد شده از راه گفت‌وگو میان بیروت و ریاض قابل حل است.

عربستان هفته گذشته سفیر لبنان در ریاض را در اعتراض به اظهارات ژرژ قرداحی، وزیر ارتباطات لبنان، که به حمایت او از حوثی‌های یمن تعبیر شد، اخراج کرد.

ریاض همچنین با فراخواندن سفیر خود از بیروت، واردات هر نوع کالا و محصول از لبنان را ممنوع کرد؛ امری که در اوج بحران عمیق اقتصادی لبنان، یک ضربه سنگین دیگر به اقتصاد این کشور به‌شمار می‌آید.

امارات، کویت و بحرین نیز در پشتیبانی از موضع سعودی، اقدام به فراخوان سفرای خود از بیروت کرده و سفیر لبنان را «عنصر نامطلوب» معرفی کرده‌اند.

وزیر خارجه لبنان در گفت‌وگو با رویترز افزود: حزب‌الله بخشی از سیاست لبنان است و موضوع سلاحی که این سازمان در اختیار دارد، دارای ابعادی است که دولت لبنان قادر به حل آن (خلع سلاح) نیست.

ژرژ قرداحی که از مسیحیان لبنانی است، گفته بود جنگ «بیهوده» یمن «که حاصل حمله سعودی به یمن است و نیروهای انصارالله از خود دفاع می‌کنند»، باید پایان یابد.

عربستان رهبری یک ائتلاف نظامی را در جنگ شش ساله اخیر در یمن برعهده دارد؛ جنگی که عمدتاً علیه نیروهای حوثی مورد حمایت ایران در جریان است.

به نوشته‌ خبرگزاری رویترز، عربستان تأکید کرده که اقدامات روزهای اخیرش در قبال لبنان تنها به خاطر اظهارات ژرژ قرداحی نبوده بلکه ریشه در «افزایش قدرت حزب‌الله در صحنه سیاست لبنان دارد».

آقای قرداحی تأکید کرده که اظهارات او زمانی بیان شده که او یک روزنامه‌نگار بوده و هنوز به مقام وزارت در دولت نجیب میقاتی منصوب نشده بود. این مجری پیشین مشهور لبنانی کمتر از دو ماه است که به وزارت رسیده است.

آقای قرداحی از اظهارات خود عدول نکرده و برخی پیشنهادها برای کناره‌گیری را فعلاً رد کرده ولی گفته است که برای تصمیم‌گیری قطعی منتظر بازگشت نجیب میقاتی، نخست‌وزیر، از سفر به کنفرانس تغییرات اقلیمی در بریتانیا، خواهد ماند.

از سوی دیگر، وزیر خارجه لبنان گفته است معلوم نیست که حتی استعفای ژرژ قرداحی خواسته سعودی را تأمین کند در حالی که ممکن است ازنظر امیرنشین‌های دیگر، کافی باشد.

وزیر خارجه لبنان گفته است سفیر سعودی پیش از بازگشت به کشورش نیز با دولت لبنان در تماس نبود، در حالی که «ما خواهان روابط حسنه با سعودی‌ها هستیم».

عبدالله بوحبیب ضمن تأکید بر عدم توان دولت بیروت در خلع سلاح حزب‌الله یا «تقدیم سر حزب‌الله به روی سینی» به سعودی‌ها، گفت‌وگوی میان عربستان و لبنان را «تنها راهکار» برای حل این بحران نامید.

آقای بوحبیب این را نیز گفت که قطر برای میانجی‌گری بین بیروت و ریاض ابراز آمادگی کرده است، اما جزئیاتی ارائه نکرد.

امیر قطر روز ۱۰ آبان در حاشیه نشست بین‌المللی تغییرات اقلیمی در گلاسکو بریتانیا با نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان، دیدار کرده بود.

تنش شدید میان دولت‌های سعودی و لبنان بر زندگی ده‌ها هزار تن از مردم کشورهای درگیر در بحران تأثیر گذاشته و از جمله بحرین سفر شهروندان خود را به لبنان ممنوع کرده و امارات نیز اتباع خود را از لبنان به بازگشت فراخوانده است تا با مخاطرات احتمالی امنیتی روبه‌رو نشوند.

XS
SM
MD
LG