بزرگترین قرص کامل ماه در سال جاری چهارشنبهشب پدیدار میشود
علاقمندان به تماشای پديدهها و اجرام آسمانی این هفته میتوانند از دو رویداد نادر لذت ببرند: ابرماه آبیرنگ و سیاره کیوان که از پشت آن سرک میکشد.
چهارشنبه شب، هشتم شهریور برابر با ۳۰ اوت، میتوان بزرگترین قرص کامل ماه در سال جاری را مشاهده کرد که به خاطر نزدیکی غیرمعمول آن به کره زمین بسیار بزرگ و نورانی به نظر میرسد و اصطلاحا ابرماه آبی رنگ نامیده میشود.
فاصله ماه از کره زمین در این شب به حدود ۳۵۷ هزار و ۳۴۳ کیلومتر کاهش مییابد که در مقایسه با ماه کامل در شب دهم مرداد، ۱۶۰ کیلومتر به زمین نزدیکتر است.
پدیده جالب دیگر این است که به گفته ناسا، هنگام غروب آفتاب در روز چهارشنبه، سیاره کیوان را میتوان مثل یک نقطه نورانی در زاویه پنج درجه قسمت بالایی و سمت راست ماه مشاهده کرد.
اگر قرص کامل ماه را در مرداد ندیدهاید حتما ماه کامل امشب را تماشا کنید.
به گفته جیانلوکا ماستی، اخترشناس ایتالیایی و موسس «پروژه تلسکوپ مجازی»، این پدیده که ابرماه آبیرنگ نامیده میشود تا سال ۲۰۳۷ تکرار نخواهد شد.
جیانلوکا ماسی بهدلیل آسمان ابری نتوانست تصویر ظهور قبلی ابرماه در روز ۱۰ مرداد امسال را بهطور زنده پخش کند. او امیدوار است که غروب چهارشنبه آسمان پایتخت ایتالیا صاف باشد و بتواند تصویر ابرماه آبیرنگ را بر فراز کلیسای جامع سنپیتر در واتیکان فیلمبرداری و از طریق اینترنت پخش کند.
او خاطرنشان کرد که اگر امشب آسمان صاف باشد بدون نیاز به دوربین و یا تلسکوپ و با چشم غیرمسلح میتوان ابرماه را دید.
آقای ماسی افرود: «مشاهده زیباییهای آسمان در شب همیشه من را به هیجان میآورد، بهخصوص اگر ظهور ابرماه باشد.»
اولین ابرماه امسال در تیرماه پدیدار شد و چهارمین و آخرین مورد آن احتمالا روز پنجم مهر پدیدار خواهد شد.
صدور حکم اعدام برای یک مخالف عربستانی بهدلیل فعالیت در فضای مجازی
دادگاهی در عربستان سعودی علیه یک شهروند مرد این کشور بهدلیل انتشار مطالبی در پلتفرم تصویری یوتیوب و شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق)، حکم اعدام صادر کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، ناصر الغامدی، معلم بازنشسته ساکن مکه متهم به «خیانت به دین اسلام»، «برهم زدن امنیت جامعه»، «توطئه علیه دولت» و «به چالش کشیدن پادشاهی و ولیعهد» از طریق فعالیت در فضای مجازی است.
این گزارش حکم صادر شده علیه الغامدی را «برگی دیگر از سرکوب سنگین مخالفان» در عربستان سعودی توصیف کرده و میافزاید ظاهراً این احکام بخشی از تلاشهای گستردهتر محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، برای از بین بردن هرگونه سرپیچی در این نظام پادشاهی است.
پارسال نیز سلما الشهاب، مادر دو فرزند و دانشجوی مقطع دکترا در دانشگاه لیدز بریتانیا به جرم دنبال کردن و بازنشر توئیت دگراندیشان سعودی به ۲۷ سال زندان و نورة بنت سعيد القطانی یک زن دیگر شهروند عربستان به جرم انتشار مطالبی در شبکههای اجتماعی به ۴۵ سال زندان محکوم شد.
این گزارش میگوید ناکافی بودن اعتراضهای بینالمللی به احکام سنگین پارسال باعث شده تا پادشاهی عربستان سعودی سرکوب مخالفان را ادامه دهد.
لینا الحثلول رئیس نهاد حقوق بشری «قسط» مستقر در لندن که موضوع حقوق بشر در عربستان را دنبال میکند صدور حکم اعدام برای آقای الغامدی را «وحشتناک» توصیف کرده و گفته است مقامات سعودی با این احکام سنگین پیامی «واضح و شوم» می فرستند؛ اینکه «هیچکس در امان نیست و حتی یک توئیت میتواند شما را به کشتن دهد».
بر اساس گزارش عفو بینالملل، عربستان سعودی در سال گذشته میلادی پس از چین و ایران، با ۱۹۶ مورد، بیشترین شمار اعدامها در جهان را داشت.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران: برجام دیگر برای غرب «طراوت و کارآیی» ندارد
معاون سازمان انرژی اتمی ایران میگوید برجام به ویژه برای آمریکا و اروپا دیگر «طراوت و کارآیی» ندارد.
سید امیرحسین فقهی روز چهارشنبه به خبرگزاری ایسنا گفت از این رو باید موضوع دیگری مثل «منافع اقتصادی مشترک» موضوع مذاکره قرار گیرد.
او در ادامه مدعی شد: «دیگر کسی در دنیا نیست که توان هستهای ایران را رد کند یا بگوید آن را میتوان متوقف کرد».
آقای فقهی در ادامه ادعای خود گفت مردم ایران «سختیهای تحریم را از سر گذراندند» و دیگر بحث غنیسازی «وجود ندارد» و اکنون «منافع اقتصادی مشترک» باید موضوع مذاکره قرار گیرد.
ادعای او در حالی است که وضعیت معیشتی مردم ایران کماکان در سراشیبی سقوط است و هر سال به ابعاد بحرانهای اقتصادی، انرژی، محیط زیست و اجتماعی کشور افزوده میشود.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه با «فاخر» خواندن دانش هستهای، گفت: کشورهای صنعتی و پیشرفته بدون عبور از مرزهای دانش هستهای نمیتوانستند به این جایگاه که امروز در آن قرار دارند، برسند و نباید آن را در هیچ شرایطی کنار گذاشت.
ایران به خاطر غنیسازی اورانیوم و پنهانکاری در فعالیتهای هستهایش هدف تحریمهای گسترده قرار گرفته و گره زدن پیشرفت و صنعتی شدن کشور به ادامه غنیسازی در حالی است که تنها سه کشور در اتحادیه اروپا، شامل فرانسه، هلند و آلمان، ظرفیت غنیسازی اورانیوم دارند.
از سوی دیگر، برخی کشورهای دارای این ظرفیت مانند نیجر، پاکستان، قزاقستان، ازبکستان، مغولستان و کره شمالی اصولا نه کشوری صنعتی هستند و نه پیشرفته.
محکومیت پنج شهروند کُرد بازداشتشده در اعتراضات سراسری به بیش از ۵۰ سال حبس
برخی منابع حقوق بشری روز چهارشنبه گزارش دادند پنج شهروند کُرد اهل شهرهای مهاباد و ارومیه که در جریان اعتراضات سراسری پارسال بازداشت شده بودند، در مجموع به ۵۰ سال و شش ماه حبس محکوم شدند.
بر پایۀ گزارش پایگاه حقوق بشری «ههنگاو»، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در آستانۀ سالگرد اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، پنج معترض کُرد را برای اتهامهای انتسابی از جمله «تخریب اموال عمومی»، «تمرد به مأموران» و «اخلال در نظم عمومی» به مجازاتهای مختلف از جمله زندان، شلاق و جریمه نقدی محکوم کرد.
نام این پنج معترض بازداشتشده که حکم قضایی علیه آنها صادر شده است بهترتیب یاسین مصطفیپور، صلاح موسوی راد، ایرج ابراهیمزاده و بهنام راسخنیا و رحیم شمعی اعلام شده است.
به نوشتۀ ههنگاو، در این میان فقط رحیم شمعی معترض ۲۶ سالۀ ساکن ارومیه از سوی دادگاه کیفری مهاباد به ۷۴ ضربه شلاق و پرداخت جزای نقدی «به میزان دو برابر اموال مکشوفه» محکوم شده است.
این گزارش افزوده است که طبق قانون تجمیع احکام، مجازات اشد برای رحیم شمعی و یاسین مصطفیپور، هر کدام برابر با پنج سال زندان، برای صلاح موسوی راد و ایرج ابراهیمزاده، هرکدام برابر با ۴۲ ماه زندان و برای بهنام راسخنیا مدت ده سال حبس قابل اجرا خواهد بود.