سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به گزارشها درباره پیشنهاد فرانسه برای واریز شدن ۱۵ میلیارد دلار به کانال مالی اینستکس اعلام کرد که هنوز هیچ پیشنهادی در این باره قطعی نیست.
سازوکار حمایت از مبادلات تجاری با ایران، موسوم به اینکستکس، مجرایی است که کشورهای اروپایی باقیمانده در برجام برای تبادلات مالی و بازرگانی با ایران و دور زدن تحریمهای آمریکا پیشنهاد کردهاند.
عباس موسوی روز دوشنبه، ۲۱ مرداد، در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما در مورد موضوع واریز پول در اینستکس و همچنین دعوت از رئیس جمهور ایران برای حضور در نشست گروه ۷ گفت که در چند مذاکره تلفنی رؤسای جمهور ایران و فرانسه پیشنهادهای مختلفی مطرح شده اما «هیچ کدام قطعی نیست» و «در حد گمانهزنیهای رسانهای است».
وی اضافه کرد: «تا این لحظه پیشنهادی که بشود به شکل قطعی روی آن حساب و خبری کرد مطرح نیست».
هفته پیش سایت المانیتور به نقل از دو منبع ناشناس گزارش داده بود که رئیسجمهوری فرانسه در گفتوگو با حسن روحانی همچنین موضوع گشایش یک خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری را مطرح کرده است.
پس از آن، یک دیپلمات فرانسوی روز چهارشنبه ۱۶ مرداد در واکنش به این خبر گفت مذاکره در مورد رقم اعتبار مالی هنوز بسیار زود است و هر اقدامی در این زمینه به پایبندی ایران به تعهدات هستهایش بستگی دارد.
او خبر مربوط به دعوت امانوئل مکرون از حسن روحانی برای شرکت در اجلاس سران گروه هفت را نیز تکذیب کرد.
مقامات ایران پیش از این بارها تاکید کرده بودند که مهمترین انتظارشان از راهاندازی اینستکس فروش نفت است.
مقامهای جمهوری اسلامی در ماههای اخیر بارها از تأخیر کشورهای اروپایی در عملیاتی شدن اینستکس بشدت انتقاد کردهاند.
به دنبال خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران موسوم به برجام و افزایش تحریمهای واشینگتن علیه تهران، و همچنین تشدید تنش در خلیج فارس، امانوئل مکرون در ماههای اخیر چند بار در این خصوص با حسن روحانی تلفنی گفتوگو کرده است.
رئیس جمهوری فرانسه همچنین در ماههای اخیر دو بار هم مشاور خود را به تهران فرستاد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز پنجشنبه، ۱۷ مرداد، در توئیتر خود نوشته بود که «هیچ کسی نمیتواند به نمایندگی از آمریکا با ایران حرف بزند».
یک روز بعد اما ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، اعلام کرد که آمریکا در جریان اقدامات فرانسه برای گفتوگو بین دو طرف قرار دارد.