رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در گفتوگو با شبکه «سیانان» و در پاسخ به پرسشی در خصوص نتایج سفر ولادیمیر پوتین به تهران گفت، این سفر ایران را در برابر گزینه وابستگی نسبی به روسیه یا بازگشت به برجام قرار میدهد.
رابرت مالی تصریح کرد، روسیه هماکنون خود با انزاوی بینالمللی روبهرو است و فرصت اقتصادی بسیار محدودی برای همکاری (با ایران) میتواند ارائه کند که طولانی مدت هم نخواهد بود.
او اضافه کرد، ایران همچنین یک گزینه دیگر پیشرو دارد و آن بازگشت به (توافق هستهای) برجام است که در یک سال و نیم گذشته مذاکراتی درباره آن شده است و میتواند روابط اقتصادی معمول (مانند همگان) با همسایگان، اروپا و بقیه جهان داشته باشد.
نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران در ادامه تصریح کرد، اگر ایران به توافق (برجام) بازنگردد با انزوای بیشتر (جهانی) رو بهرو خواهد شد. فروش پهپادهای مسلح به روسیه هم گزینهای دیگر است که (ایران) بهای آن را پرداخت خواهد کرد.
رابرت مالی در خصوص نگرانی آمریکا در خصوص معامله احتمالی فروش پهپادهای ایران به روسیه گفت، هرچه که توان روسیه در تخریب اوکراین را افزایش دهد، مایه نگرانی است.
این مقام آمریکایی تاکید کرد٬ فروش چنین پهپادهایی از سوی ایران به روسیه بر خلاف موضع ادعایی تهران مبنی بر بیطرفی در جنگ اوکراین است.
رابرت مالی اضافه کرد که در صورتی که ایران به روسیه پهپاد مسلح بدهد، آمریکا نیز ابزارهایی برای تنبیه و مجازات در اختیار دارد.
ولادیمیر پوتین روز سهشنبه وارد تهران شد و با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران گفتوگو کرد. این نخستین سفر رهبر کرملین به خارج از کشورهای عضو اتحاد جماهیر شوروی سابق از زمان حمله مسکو به اوکراین در ۲۴ فوریه است.
مقامهای آمریکایی هفته گذشته گفتند که روسیه از ایران خواسته است «صدها هواپیمای بدون سرنشین» با قابلیت حمل تسلیحات به این کشور تحویل دهد تا در تهاجم نظامی خود علیه اوکراین از آنها استفاده کند. اما وزیر امور خارجه ایران این موضوع را تکذیب کرد.
بسته شدن پنجره احیای برجام
رابرت مالی همچنین هشدار داده است که پنجره احیای توافق هستهای موسوم به برجام به سرعت در حال بسته شدن است.
نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران در ادامه تاکید کرد که جمهوری اسلامی تهران میگوید مایل است به مذاکرات بازگردد، اما در واقع این موقعیت هر روز در حال از دست رفتن است و چنین گزینهای برای همیشه در دسترس نخواهد بود.
رابرت مالی در پاسخ به پرسشی در خصوص فاصله ایران با دستیابی به بمب هستهای گفت، ایران اکنون تنها چند هفته با دستیابی به مواد لازم برای ساخت بمب فاصله دارد. البته این با تولید بمب متفاوت است که چرا که نیازمند تسلیحاتی کردن چنین موادی است.
در همین زمینه، روز دوشنبه جان کربی گفت، اگر ایران بازگشت به برجام را نپذیرد، همانطور که رئیس جمهوری بایدن به طور واضح و روشن اعلام کرد، با همکاری متحدان و شرکا در منطقه و اروپایی فشارها بر ایران افزایش خواهد یافت و همزمان مطمئن خواهیم شد که ظرفیت کافی نظامی برای دفاع از متحدان در منطقه و منافع امنیت ملی خواهیم داشت.
مذاکرات احیای برجام پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی پس از وقفهای چند ماه از هشتم آذرماه پارسال از سرگرفته شد.
علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران در این دور جدید مذاکرات بود که با مشارکت کشورهای عضو برجام و حضور غیر مستقیم آمریکا در وین ادامه یافت. در همین راستا گفته شد پیشنویس توافقنامه برای احیای برجام تقریبا کامل شده است.
به دنبال انتشار گزارشها در مورد آماده شدن این پیش نویس، مقامهای آمریکایی گفتند که ایران خواستار خارج کردن سپاه پاسدار از فهرست گروه های تروریستی شده است. از سوی دیگر، اوایل فروردینماه امسال، یک منبع آگاه نزدیک به مذاکرات احیای برجام در وین به رادیو فردا گفته بود که تعهد حکومت جمهوری اسلامی برای توقف پیگیری عملیاتی پرونده کشته شدن قاسم سلیمانی، یکی از شروط اصلی خارج کردن سپاه از فهرست تروریستی دولت آمریکا است.
پس از توقف مذاکرات احیای برجام در وین در اسفند سال گذشته، ایران و آمریکا یکدیگر را مقصر توقف این مذاکرات معرفی میکنند.
ایران و آمریکا در هشتم تیرماه سال جاری مذاکرات غیر مستقیمی را با میانجیگری مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دوحه قطر برگزار کردند که این مذاکرات نیز نتیجهای نداشت.
با استفاده از سی ان ان و رادیو فردا