لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۵

رابرت مالی: چشم‌انداز احیای توافق هسته‌ای با ایران در بهترین حالت «ضعیف» است


رابرت مالی می‌گوید واشینگتن آماده است تا در صورت عدم احیای برجام، تحریم‌ها علیه تهران را تشدید کند
رابرت مالی می‌گوید واشینگتن آماده است تا در صورت عدم احیای برجام، تحریم‌ها علیه تهران را تشدید کند

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز چهارشنبه چهارم خرداد به صراحت گفت که احتمال توافق اتمی با جمهوری اسلامی در بهترین حالت «ضعیف» است و واشینگتن آماده تشدید تحریم‌ها علیه تهران است.

رابرت مالی با اشاره تلویحی به سرنوشت احیای برجام گفت: «ما با ایران توافقی نکرده‌ایم و چشم‌انداز دستیابی به توافق هم در بهترین حالت، ضعیف است».

او که در نشست پرسش و پاسخ کمیته روابط خارجی سنای آمریکا سخن می‌گفت، تصریح کرد: «واشینگتن آماده است تا در صورت عدم احیای توافق، تحریم‌ها علیه تهران را تشدید کند و در هماهنگی و همکاری با اسرائیل و دیگر متحدان منطقه‌ای به هرگونه اقدام تنش‌زای ایران قویاً پاسخ دهد».

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با اشاره به اعتراضات اخیر مردمی در شهرهای مختلف ایران گفت: «اعتراضاتی که اکنون در ایران شاهد آن هستیم، معیاری برای سنجش فساد و سوءمدیریت جمهوری اسلامی است و واکنش بی‌رحمانه به این اعتراضات، یادآور ورشکستگی اخلاقی این حکومت است».

مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا برای بازگشت دو طرف به برجام، از فروردین‌ ۱۴۰۰ در وین آغاز شد، اما با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی در مرداد پارسال و طرح خواسته‌های تازه از سوی تهران، این مذاکرات از بیستم اسفند گذشته متوقف مانده است.

جمهوری اسلامی اصرار دارد که بازگشت کامل به برجام، باید با حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا همراه باشد، اما دولت جو بایدن از این کار سر باز زده است.

ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۹ سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی قرار داد. این تصمیم در راستای سیاست «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ بر ایران اتخاذ شد، اما این مسئله اکنون به یکی از موانع اصلی احیای برجام تبدیل شده است.

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز چهارشنبه یادآور شد واشینگتن به روشنی به تهران گفته است که برآورده شدن خواسته‌های خارج از چارچوب توافق برجام، مستلزم آن است که ایران قدم متقابل بردارد. او افزود که تهران اما این رویکرد را نپذیرفته است.

در فروردین‌ماه، یک منبع نزدیک به مذاکرات به رادیو فردا گفته بود، شرط واشینگتن برای خارج کردن نام سپاه از فهرست تروریستی، تعهد تهران مبنی‌بر توقف پیگیری پرونده کشته شدن قاسم سلیمانی و پایان دادن به تهدید مداوم مقام‌های آمریکایی است.

آقای مالی در سخنان روز چهارشنبه خود بدون اشاره مستقیم به موضوع حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی تاکید کرد: «اگر ایران بر خواسته‌های فرابرجامی خود پافشاری کند، ما همچنان آن‌ها را رد خواهیم کرد و به این ترتیب، توافقی در کار نخواهد بود».

او همچنین گفت که صورت شکست مذاکرات با دولت بایدن، این دولت جمهوری اسلامی است که باید به مردم ایران توضیح دهد «چرا انزوا را انتخاب کرده است» و واشینگتن خود را برای رویارویی با چنین انتخابی کاملا آماده است.

آقای مالی بار دیگر یادآوری کرد که «همه گزینه‌ها روی میز است». او در عین حال تصریح کرد که «گزینه نظامی، راه حل این مسئله نیست».

نماینده ویژه آمریکا در امور ایران افزود که حمله نظامی به برنامه هسته‌ای ایران صرفا از شتاب آن خواهد کاست اما آن را متوقف نخواهد کرد.

آقای مالی، راه حل «دیپلماتیک» را همچنان «بهترین گزینه» دانست.

نشریه آمریکایی «پولیتیکو» روز سوم خرداد در گزارشی به نقل از یک مقام ارشد غربی نوشت که جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، تصمیم نهایی خود را گرفته است که سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی نگه دارد، امری که تلاش‌های بین‌المللی برای احیای برجام را پیچیده‌تر می‌کند.

این گزارش به نقل از یک منبع مطلع دیگر افزود: آقای بایدن این تصمیم را در تماس تلفنی روز ۲۴ آوریل به اطلاع نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، رساند و گفته بود که چنین تصمیمی کاملا نهایی شده است و در این زمینه امتیازی به ایران داده نخواهد شد.

آقای بنت ساعاتی پس از انتشار این گزارش، در توئیتی نوشت: «من از تصمیم دولت ایالات متحده برای نگه‌داشتن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی، جایی که متعلق به آن است، استقبال می‌کنم».

با استفاده از گزارش‌های خبری رویترز، خبرگزاری فرانسه و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
XS
SM
MD
LG