دولتمردان اسرائیل به سخنان شدیداللحن محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، علیه آمریکا واکنش نشان دادند. از جمله، به گفته وزیر دفاع اسرائیل، محمود عباس «قدرت تشخیص خود را از دست داده است» و وزیر آموزش و پرورش اسرائیل نیز گفت که او «به آخر خط رسیده است».
محمود عباس روز یکشنبه ۲۴ دی، در نشست شورای مرکزی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در رام الله که برای بررسی اقدام اخیر آمریکا در به رسمیت شناختن اورشلیم (بیت المقدس) به عنوان پایتخت اسرائیل برگزار شد، سخنرانی بیسابقه ای علیه آمریکا انجام داد و گفت: طرح صلح دولت آمریکا، نه «معامله قرن» که «سیلی قرن» بود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی با اعلام این موضوع که فلسطینیان طرح آمریکا را هرگز قبول نخواهند کرد، ناسزای عربی «یخرب بیتک» (خانه ات خراب شود) را هنگامی که به توئیت اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در به قطع کمک های مالی آمریکا به فلسطینیان هشدار داده بود، اضافه کرد.
آقای ترامپ حدود دو هفته پیش توئیت کرد که فلسطینیان برای بازگشت به مذاکرات صلح با اسرائیل آمادگی نشان نمیدهند و آمریکا ممکن است کمک مالی سالیانه صدها میلیون دلاری به آنان را متوقف کند، بهویژه آنکه فلسطینیان هرگز از این کمکها قدردانی نکردهاند. اما محمود عباس در سخنرانی روز یکشنبه خود، نوشتههای رئیسجمهوری آمریکا را «شرم آور» نامید.
به نوشته آسوشیتدپرس، آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، روز دوشنبه به رادیوی ارتش این کشور گفت: محمود عباس به جای مذاکرات صلح، به تقابل با اسرائیل و آمریکا روی آورده است.
آقای لیبرمن همچنین روز دوشنبه در گفتوگو با پایگاه خبری «وای.نت» گفت: محمود عباس «میکوشد که خانه همه ما را خراب کند؛ خانه فلسطینیان، خانه آمریکاییها و خانه یهودیان».
به گفته آقای لیبرمن، «محمود عباس میخواهد کاری کند که وارثی برایش نماند؛ حکومت به صورت منظم از او به جانشینی منتقل نشود؛ اما از سوی دیگر از برگزاری انتخابات هم خودداری میکند؛ (در حالی که) تمام دنیای میانهروی عرب به او گفته است که اگر قرار انتخاب میان آمریکا و تو باشد، ما طرف آمریکا را میگیریم».
او گفت: «فلسطینیها دائما از دستیابی به راه حل برای نزاع با اسرائیلی ها خودداری میکنند... و ابو مازن (محمود عباس) عادت دارد که در دیدارهایش با رهبران اسرائیل چارچوب ها را بشکند... و دلیلی برای پاسخ منفی بیابد».
آویگدور لیبرمن افزود: «ابو مازن خواهان توافق با اسرائیل نیست. هدفش استهلاک اسرائیل در صحنه بینالمللی است و فکر میکند که در صحنه جهانی از حمایت اکثریت برخوردار است».
وزیر دفاع اسرائیل همچنین گفت: کشورش ادامه همکاری امنیتی با تشکیلات خودگردانی را متوقف نمی کند مگر اینکه فلسطینی ها چنین تصمیمی بگیرند.
نفتالی بنت، وزیر آموزش و پرورش و رهبر حزب «خانه یهود»، هم روز دوشنبه در گفتوگو با رادیوی ارتش اسرائیل، لحن سخنان محمود عباس را به آخرین ندای قوی در حال مرگ توصیف کرد و افزود که او به آخر خط رسیده است.
نشست شورای مرکزی سازمان آزادیبخش فلسطین برای بررسی اقدامات این سازمان در برابر تصمیم ماه گذشته دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن اورشلیم (بیت المقدس) به عنوان پایتخت اسرائیل روز دوشنبه نیز در رامالله ادامه یافت.
حماس و جهاد اسلامی فلسطین حضور در نشست دو روزه ساف را تحریم کردهاند، که این موضوع، انتقاد محمود عباس را به همراه داشت.
انتقاد آقای عباس از دولت آمریکا در شرایطی ابراز شده که او در دیدارهای سال گذشته با دونالد ترامپ گفت: آماده همکاری با واشینگتن برای رسیدن به «توافق تاریخی صلح» با اسرائیل است.
دولت آقای ترامپ در سال گذشته با اعزام چند بار هیئتهایی به ریاست جرد کوشنر، مشاور ارشد رییس جمهوری آمریکا، برای از سرگیری گفتوگوهای صلح بین اسرائیل و فلسطینیان تلاش کرد.
دونالد ترامپ در ماه گذشته میلادی، اورشلیم (بیت المقدس) را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و دستور آغاز روند انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به آن شهر را صادر کرد. این تصمیم با مخالفت فلسطینیان و ۱۲۸ کشور مواجه شد.
اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، با «تاریخی» و «شجاعانه» نامیدن تصمیم آمریکا گفت که به رسمیت شناختن حقیقت تاریخی به روند صلح کمک میکند و «دست اسرائیل برای صلح به سوی فلسطینیان و همه همسایگان همچنان دراز است».
نخست وزیر اسرائیل این را نیز گفت که تصمیم آمریکا، وضعیت کنونی در اورشلیم (بیت المقدس) را تغییر نمیدهد و آزادی کامل پیروان همه ادیان محترم شمرده میشود.