همزمان با سالروز اشغال سفارت آمریکا در تهران در سال ۵۸، مراسم راهپیمایی حکومتی ۱۳ آبان صبح یکشنبه در تهران و دیگر شهرهای ایران برگزار شد و در آن شعارهایی علیه آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی سر داده شد.
محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران، در سخنرانیاش در این مراسم در تهران، از اشغال سفارت آمریکا بهشدت دفاع کرد و گفت اگر آمریکاییها در سفارت باقی میماندند، انقلاب چهل ساله نمیشد و به گفته او، «در همان دهه اول، کار انقلاب تمام بود».
به گفته آقای جعفری،«مسئولان» از تصمیم برای اشغال سفارت آمریکا اطلاع داشتند اما «براساس برنامهریزی قبلی همان تعداد محدود از دانشجویان به صورت خودجوش به سفارت آمریکا حمله کردند تا اینطور جلوه داده شود که این تصمیم از دل جمعیت گرفته شده» است.
او همچنین خطاب به رئیس جمهوری آمریکا گفت: «آقای ترامپ! هرگز ایران را تهدید نکن زیرا نالههای پر از وحشت سربازان شما در طبس و ملوانان آمریکایی و انگلیسی در خلیج فارس شنیدنی است».
اشغال سفارت آمریکا در تهران و گروگانگیری ۶۶ دیپلمات آمریکایی به مدت ۴۴۴ روز، بحرانی طولانی پدیدآورد و به قطع روابط دو کشور انجامید.
در متنی که در مراسم حکومتی ۱۳ آبان قرائت شد، با هر نوع مذاکره با آمریکا ابراز مخالفت شدهاست.
در ماههای اخیر شماری از مقامهای جمهوری اسلامی، از جمله رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس، تلویحاً خواستار مذاکره با آمریکا شده بودند اما آیتالله علی خامنهای هرگونه مذاکره جدید با آمریکا را ممنوع اعلام کردهاست.
همه ساله در سالروز اشغال سفارت آمریکا راهپیمایی و تجمع دولتی در مقابل ساختمان این سفارت، با مدیریت سازمان تبلیغات اسلامی برگزار و شعارهایی علیه آمریکا سر داده میشود.
راهپیمایی امسال اما با بازگشت کامل تمامی تحریمهای آمریکا همزمان شده است و در همین حال نهاد برگزارکننده این مراسم اعلام کرده بود مراسم امسال به این دلیل «اهمیت ویژهای نسبت به سالهای قبل» دارد.
در همین حال جلسه علنی روز یکشنبه مجلس به دلیل حضور نمایندگان در این راهپیمایی دو ساعت زودتر پایان یافت.
در سالهای گذشته برخی از مقامات جمهوری اسلامی به تأثیرات منفی اشغال سفارت آمریکا برای ایران اذعان کردهاند.
از جمله علی مطهری، نایب رئیس مجلس ایران، روز پنجشنبه ۱۳ آبان ۹۵ اعلام کرده بود که طولانی شدن اشغال سفارت آمریکا در ایران باعث شد «چهرهای مانند داعش» از ایران به نمایش گذاشته شود و صدام حسین نیز از «انزوای» ایران پس از این حادثه استفاده کرده و به ایران حمله کند.
در قطعنامه راهپیمایی روز ۱۳ آبان با اشاره به سخنان رهبر جمهوری اسلامی اعلام شد که «مخالفت قاطع خود با تکرار هر نوع مذاکره و در هر موضوع» را اعلام میداریم.
در راهپیمایی امسال همچنین بنری از اسکناس صد دلاری بر زمین پهن شده بود و شرکتکنندگان در راهپیمایی بر روی آن راه میرفتند.
در ماههای اخیر انتشار گزارشها درباره بازگشت کامل تحریمهای آمریکا به آشفتگی بازار ارز در ایران منجر شد و در مردادماه نیز اعتراضهایی را در تعدادی از شهرهای ایران به دنبال داشت.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، ساعاتی بعد با اعلام اینکه «شدیدترین تحریمها علیه این رژیم بیرحم اِعمال خواهد شد» گفته بود: «زمانی خواهد رسید که مقامهای جمهوری اسلامی بالاخره هوش به خرج خواهند داد و برای توافقی واقعی به مذاکره روی خواهند آورد».
با این حال رهبر جمهوری اسلامی پیش از این از مذاکرات قبلی با آمریکا ابراز پشیمانی کرده و گفته بود که همانند آیتالله خمینی، بنیانگذار حکومت جمهوری اسلامی، مذاکره با آمریکا را ممنوع میکند.
پیش از این بسیاری از شخصیتهای سیاسی در داخل و خارج ایران خواستار مذاکره مستقیم ایران و آمریکا شدهاند و از سیاستهای جمهوری اسلامی در منطقه انتقاد کردهاند.
جانشین فرمانده سپاه: میتوانیم منافع حیاتی آمریکا را تهدید کنیم
در همین حال حسین سلامی، جانشین فرمانده سپاه پاسداران، شامگاه شنبه در یک برنامه تلویزیونی گفت: «نبرد با جمهوری اسلامی مقیاس جنگ را به خارج منطقه خواهد برد».
او گفت: «اکنون به قدرتی رسیدیم که از نظر توان ارائه واکنش مؤثر به قدرتهایی در مقیاس آمریکا، می توانیم منافع حیاتی آنها را در شرایط لازم تهدید کنیم».
وی تاکید کرد که «ناوهای هواپیمابر آمریکا در تیررس موشکهای بالیستیک نقطهزنی هستند که توان هدف قرار دادن اهداف متحرک را دارند».
پیش از این نیز مقامات جمهوری اسلامی تهدید کردهاند که در صورت حمله نظامی آمریکا به ایران پایگاههای این کشور در منطقه مورد حمله قرار خواهند گرفت.