سازمان جهانی «گزارشگران بدون مرز»، ولیعهد عربستان سعودی و چند تن از مقامهای ارشد آن کشور را به «جنایت علیه بشریت» متهم کرده و در این زمینه شکایتی تسلیم دادگاهی در آلمان کرده است.
این پرونده ۵۰۰ صفحهای که روز دوشنبه ۱۱ اسفند به دادگاه فدرال شهر کارلسروهه آلمان تسلیم شد، حاوی اتهامهایی چون «بازداشت خودسرانه بیش از ۳۰ روزنامهنگار و قتل جمال خاشقجی، ستوننویس روزنامه واشینگتن پست، در سال ۲۰۱۸ در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول» است.
محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، پیش از این، دست داشتن در قتل خاشقجی را تکذیب کرده است.
خبرگزاری رویترز مینویسد تماسهای این خبرگزاری با دیگر افرادی که نامشان در پرونده «گزارشگران بدون مرز» ذکر شده است بینتیجه بوده و دفتر رسانهای دولت عربستان نیز هنوز به درخواست رویترز برای اظهارنظر پاسخ نداده است.
از دیگر مقامهایی که نامشان در شکایت قضایی «گزارشگران بدون مرز» آمده است میتوان به سعود القحطانی، فرد بسیار نزدیک به ولیعهد سعودی، احمد محمد العسیری، از مشاوران پیشین دربار سعودی، ماهر عبدالعزیز مُطرب، ژنرال ارتش سعودی، و محمد العُتیبی، سرکنسول عربستان در استانبول در زمان قتل خاشقجی نام برد.
این نهاد گفته است که احتمال دارد در مراحل بعدی نامهای دیگری به این پرونده اضافه شود.
کریستوف دلوآر، دبیرکل سازمان «گزارشگران بدون مرز» با انتشار بیانیهای گفته است: «کسانی که مسئول اذیت و آزار روزنامهنگاران در عربستان سعودی هستند، از جمله مسئولان قتل جمال خاشقجی، باید به خاطر این جنایات به سزای اعمال خود برسند.»
«گزارشگران بدون مرز» میگوید به این دلیل در آلمان اقامه دعوا کرده است که دادگستری آن کشور اجازه پیگرد قانونی جنایت علیه بشریت را که در نقاط دیگر جهان صورت گرفته باشد، میدهد.
دادستانی کل آلمان گفته است که این شکایت را دریافت کرده و در حال بررسی قانونی آن است. وزارت خارجه آلمان هنوز در این باره اظهار نظر نکرده است.
این اقدام «گزارشگران بدون مرز» پس از آن انجام میشود که ایالات متحده جمعه گذشته با انتشار یک ارزیابی اطلاعاتی اعلام کرد که محمد بن سلمان انجام عملیات علیه جمال خاشقجی «با هدف قتل یا بازداشت او» را تأیید کرده بوده است.
واشینگتن در این رابطه برای شماری از افراد که بنابراین ارزیابی اطلاعاتی در کشتن خاشقجی دست داشتهاند، ممنوعیت صدور روادید برقرار کرده است. تحریم آمریکا در این ارتباط، شامل ولیعهد سعودی نمیشود.
عربستان سعودی این ارزیابی اطلاعاتی آمریکا را «کاملاً منفی، نادرست و ناپذیرفتنی» توصیف کرده و آن را رد کرده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز دوشنبه در نشست خبری خود در مورد علت تحریم نکردن محمد بن سلمان به خاطر پرونده قتل خاشقجی گفت که «ما به دنبال تنظیم روابط خود با عربستان هستیم نه گسست کامل مناسبات».
او تأکید کرد که دولت آمریکا «قصد دارد روابط دو کشور را در مسیری مناسب بیندازد» و گفت اقدامی چون تحریم ولیعهد سعودی «باعث میشد که نفوذ ایالات متحده در عربستان به شدت کاهش پیدا کند».
بر اساس گزارشهای رویترز و الجزیره / پ.پ /ک.ر