لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۱۲

بودجه نظامی کشورها در سال ۲۰۱۹ به بالاترین حد ظرف یک دهه گذشته رسید


بودجه نظامی سالیانه چین طی ۲۵ سال گذشته به موازات رشد سریع اقتصادی این کشور افزایش یافته است.
بودجه نظامی سالیانه چین طی ۲۵ سال گذشته به موازات رشد سریع اقتصادی این کشور افزایش یافته است.

هزینه‌های نظامی در سال ۲۰۱۹ بیش از هر سال دیگری در دهه گذشته افزایش یافت و برای اولین بار دو کشور آسیایی پس از آمریکا در رتبه دوم و سوم قرار گرفتند.

بر اساس گزارشی که انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم موسوم به «سیپری» تهیه کرده است، در سال ۲۰۱۹ تمامی کشورهای جهان در مجموع ۱.۹ تریلیون دلار به هزینه‌های نظامی اختصاص داده‌اند. این رقم به نسبت سال ۲۰۱۸ حدود ۳.۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.

نن تیان، یکی از پژوهشگران این انستیتو، به خبرگزاری فرانسه گفت: «هزینه‌های نظامی در جهان به بالاترین میزان از زمان پایان جنگ سرد رسیده است». دلیل اصلی آن نیز افزایش بودجه نظامی آمریکا و سایر کشورهایی است که در صدر این جدول قرار دارند.

به عنوان نمونه، بودجه نظامی آمریکا در سال ۲۰۱۹ حدود ۵.۳ درصد افزایش یافته و سهم این کشور به تنهایی ۳۸ درصد کل هزینه‌های نظامی در جهان است. بودجه نظامی آمریکا پس از هفت سال کاهش، در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ افزایش یافته و به ۷۳۱ میلیارد رسیده است.

در عین حال برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ دو کشور آسیایی پس از آمریکا در جهان بالاترین بودجه نظامی را داشتند.

چین با ۲۶۱ میلیارد دلار و جهشی ۵.۱ درصدی به نسبت سال قبل در رتبه دوم و هند با ۷۱.۱ میلیارد دلار و جهشی ۶.۸ درصدی در رتبه سوم قرار گرفتند.

بودجه نظامی سالیانه چین طی ۲۵ سال گذشته به موازات رشد سریع اقتصادی این کشور افزایش یافته است و در عین حال نشان دهنده طرح‌های آن کشور برای تبدیل شدن به یک «قدرت نظامی جهانی» است.

نن تیان می گوید: «چین آشکارا اعلام کرده است که قصد دارد به عنوان یک ابرقدرت نظامی با آمریکا رقابت کند».

افزایش قدرت نظامی چین در عین حال یکی از دلایل افزایش هزینه‌های نظامی هند است.

سیمون ویزمن، یکی از پژوهشگران انستیو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم، در بیانیه‌ای گفت: «تنش در مناسبات هند با چین و پاکستان یکی از عوامل مهم در افزایش هزینه‌های نظامی اين کشور است».

سهم پنج کشور اصلی در این جدول يعنی آمریکا، چین، هند، روسیه و عربستان سعودی بیش از ۶۰ درصد از کل هزینه‌های نظامی جهان است.

طبق گزارش این انستیتو یکی دیگر از کشورهایی که طی سال‌های اخیر بودجه نظامی آن رو به افزایش بوده آلمان است. بودجه نظامی این کشور در سال ۲۰۱۹ با ۱۰ درصد افزایش به بالای ۴۹ میلیارد دلار رسیده که بالاترین جهش بین ۱۵ کشور اصلی این فهرست است.

به گفته تنظیم‌کنندگان این گزارش، یکی از دلایل اصلی افزایش بودجه نظامی آلمان می‌تواند افزایش تهدیدهای روسیه باشد.

نن تیان به خبرگزاری فرانسه گفت تحت تاثیر پیامدهای اقتصادی شیوع ویروس کرونا روند افزایش هزینه‌های نظامی آینده ممکن است متوقف و حتی معکوس شود.

به گفته او، همزمان با احتمال وقوع رکود اقتصادی دولت‌های جهان مجبور خواهند شد به دلیل اختصاص بودجه بیشتر به سایر عرصه‌ها مثل بهداشت و آموزش از میزان هزینه‌های نظامی خود بکاهند.

وی افزود: «به احتمال زیاد این وضعیت روی میزان بودجه‌های نظامی تاثیر خواهد گذاشت».

به گفته او، در سال‌های پس از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ نیز بودجه نظامی کشورها به خصوص در اروپا به دلیل سیاست ریاضت اقتصادی کاهش یافت ولی کاستن از بودجه نظامی مدت زیادی طول نخواهد کشید. بودجه نظامی ممکن است یک تا سه سال کاهش یابد ولی در سال‌های بعدی رو به افزایش خواهد گذاشت.

XS
SM
MD
LG